Δ.Θέρμης για ΚΑΠΗ: Ζητά νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων των κυλικείων που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δ.Θέρμης για ΚΑΠΗ: Ζητά νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων των κυλικείων που λειτουργούν στα ΚΑΠΗ


//Ανακοίνωση Δ.Θέρμης:

Να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο με την οποία “να ρυθμίζεται η απαλλαγή από τα μισθώματα των κυλικείων των ΚΑΠΗ των οποίων αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τους και για όσο διάστημα παραμένουν αυτά κλειστά σε εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων” ζητά με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης.
 
 Παράλληλα εξέφρασε την ισχυρή βούλησή του να προχωρήσει σε απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων των κυλικείων τα οποία λειτουργούν στους χώρους των ΚΑΠΗ, με αναδρομική ισχύ, από την 1η Μαρτίου 2020 και για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, στο πλαίσιο των οποίων τα ΚΑΠΗ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι μισθωτές των κυλικείων των ΚΑΠΗ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα λόγω της αναστολής λειτουργίας τους από τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι ο χώρος των εν λόγω κυλικείων χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη των ΚΑΠΗ. 

Το ωράριο λειτουργίας των κυλικείων δεν ακολουθεί αυτό των λοιπών καταστημάτων εστίασης, αλλά συγκεκριμένο ωράριο με βάση τη σχετική διακήρυξη. Επιπλέον, οι τιμές πώλησης δεν διαμορφώνονται από το πρόσωπο που εκμεταλλεύεται το κυλικείο, αλλά από την εκάστοτε σχετική διακήρυξη. 

Εξ αιτίας όλων των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι μισθωτές των κυλικείων των ΚΑΠΗ εργάζονται με οριακό κέρδος και συχνά αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

Δεύτερον, ο δήμος Θέρμης θεωρεί κοινωνικά άδικο το μέτρο της μερικής καταβολής μισθωμάτων (60%) από τους μισθωτές των κυλικείων των ΚΑΠΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό συντελείται παραβίαση της συνταγματικής αρχής περί ισότητας και ισονομίας μεταξύ των επαγγελματιών των κυλικείων, αφού αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τους επαγγελματίες που λειτουργούν σχολικά κυλικεία, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί πλήρως από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης είχε αποφασίσει ήδη από τον Μάιο του 2020 την απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τα κυλικεία των ΚΑΠΗ. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση – εισήγηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΝΠΔΔ “Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης”. 

Ωστόσο, επειδή υπήρχε νομικό κενό καθώς τα κυλικεία των ΚΑΠΗ δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ευεργετικά μέτρα περί απαλλαγής καταβολής μισθωμάτων, η διοίκηση του δήμου δεν δύναται ακόμη να θέσει σε εφαρμογή αυτήν την απόφαση την οποία επαναβεβαίωσε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2020.

Για το λόγο αυτό, ζητά να υπάρξει επείγουσα νομοθετική ρύθμιση η οποία να επιτρέπει την άμεση εφαρμογή της εν λόγω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, αποκαθιστώντας έτσι την αδικία σε βάρος των ανθρώπων οι οποίοι μισθώνουν τα κυλικεία των ΚΑΠΗ.

Δείτε ακόμη: