Δ.Θέρμης: Προστατεύονται τελικά οι ηλικιωμένοι με κλειστά ΚΑΠΗ; Η απόφαση για την απαλλαγή των μισθωτών κυλικείων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δ.Θέρμης: Προστατεύονται τελικά οι ηλικιωμένοι με κλειστά ΚΑΠΗ; Η απόφαση για την απαλλαγή των μισθωτών κυλικείων


Ερωτήματα για το πότε τελικά είναι ασφαλείς από τον ιό οι ηλικιωμένοι και κατά πόσο το κλείσιμο των ΚΑΠΗ προστατεύει αυτούς και τους γύρω τους, γεννούνται καθημερινά κάνοντας μια βόλτα στις πλατείες και τα καφέ της Θέρμης αλλά και –κυρίως- των κοινοτήτων του δήμου μας.

Η απόφαση να κλείσουν τα ΚΑΠΗ και η συνεχόμενες αποφάσεις παράτασης της διακοπής λειτουργίας τους, είχε τις εξής σοβαρές κατά την ταπεινή μας άποψη συνέπειες :

1) Οι ηλικιωμένοι, ανεξάρτητα από τον βαθμό συνείδησης που τους διακατέχει, χάνοντας το μοναδικό σημείο συνάντησης που είχαν, δε περιορίστηκαν στα σπίτια τους. Αντιθέτως, είτε δημιούργησαν κατά παρέες μικρά «πηγαδάκια» σε δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα, ακόμη και παιδικές χαρές) είτε άλλαξαν στέκι σε γειτονικά καφενεία καφετέριες που συχνάζουν άτομα νεότερης ηλικίας.

2) Οι ιδιοκτήτες των κυλικείων των ΚΑΠΗ που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με οριακό κέρδος από τη πενιχρή κατανάλωση που έκαναν οι ηλικιωμένοι (κανείς δε πλούτισε από κυλικείο ΚΑΠΗ), βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, υποχρεωμένοι να συνεχίζουν να καταβάλλουν (τις μειωμένες έστω) μισθώσεις που τους αναλογούν αλλά χωρίς έσοδα.

Ωφελείται τελικά κάποιος από την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ στο δήμο Θέρμης; Προστατεύουμε τους ηλικιωμένους;

Πιστεύουμε πως όχι. Αντιθέτως, ο κίνδυνος μετάδοσης σ’αυτούς είναι μεγαλύτερος. Εφόσον δεν περιορίζονται στις οικίες τους ή στο στενό οικογενειακό τους κύκλο αλλά κατ’ουσία υποχρεώνονται από τη Πολιτεία να αναζητήσουν άλλα «στέκια» συνάθροισης, είναι αναπόφευκτο να έρθουν σε επαφή με περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας (και φορείς) που μέχρι πρότινος (πριν κλείσουν τα ΚΑΠΗ) δεν είχαν.

Δεν είναι πια σπάνιο το φαινόμενο να βλέπεις ηλικιωμένους σε καφέ, σε παγκάκια πάρκων που παίζουν δίπλα τους μικρά παιδιά, σε καταστήματα ΟΠΑΠ, ή όπου αλλού δημόσια η μη υπάρχει χώρος για να ανταλλάξουν γνώμες και να περάσουν την ώρα τους. Είναι πια σαφές, ότι –τουλάχιστον- στο δήμο Θέρμης δεν εξασφαλίζεται ο λόγος για τον οποίο ελήφθη η απόφαση της αναστολής λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Πόσο μάλλον δε η παράτασή της ως τέλος Σεπτέμβρη.

Επίσης, η σχεδόν οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών των κυλικείων αν και έρχεται σε δεύτερη μοίρα, είναι εξίσου σοβαρή. Επαγγελματίες που προσπάθησαν να βγάλουν ένα υποτυπώδες μεροκάματο καλούνται να πληρώνουν από τη τσέπη τους ποσά που δεν είχαν φανταστεί, όταν τα έσοδά τους είναι ανύπαρκτα και η βοήθεια της Κυβέρνησης δεν αρκεί για να ανταπεξέλθουν.



H THERMISnews.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Νομικού προσώπου -υπεύθυνο για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Αγγέλου Γεώργιο ο οποίος μας ενημέρωσε ότι πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαλλάχτηκαν οι μισθωτές των κυλικείων των ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης από την καταβολή των μισθωμάτων προς το Δήμο για όσο διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Οπως είπε,
Η κίνηση αυτή ήταν αυτονόητη, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε μεριμνήσει  προς αυτή τη κατεύθυνση. Εγινε δε, σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Ν.Π.Δ.Δ. που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάϊο
Χειμωνιάζει ….
   Το καλοκαίρι τέλειωσε και, αν δεν ανοίξουν τα ΚΑΠΗ οι ηλικιωμένοι από τα πάρκα θα αναζητήσουν κλειστούς χώρους, πολύ πιθανό χώρους που συχνάζει η νεολαία. Χώρους που ίσως συχνάζουν ασυμπτωματικοί φορείς.

Μήπως λοιπόν ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους ασφαλείς είναι να τους αφήσουμε να συναθροίζονται μεταξύ τους στα ΚΑΠΗ χωρίς να έρχονται σε επαφή με νεαρότερα άτομα; Αυτό εξάλλου δε θα τους είναι υποχρέωση. Το ζητούν και οι ίδιοι εδώ και μήνες….

THERMISnews.gr