Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν χάσετε το μέτρο τρώγοντας… πίτσες; (Κι όμως, τα συμπεράσματα εκπλήσσουν) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν χάσετε το μέτρο τρώγοντας… πίτσες; (Κι όμως, τα συμπεράσματα εκπλήσσουν)



Να ένας λόγος για να μην αισθάνεστε ένοχοι την επόμενη φορά που «θα ξεφύγετε» με την ιταλική σπεσιαλιτέ: Μια νέα μελέτη του Bath Univ. διαπίστωσε ότι το σώμα καταφέρνει να διατηρήσει σε υγιή επίπεδα χημεία αίματος, χωρίς άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία - Άλλο ένα κομμάτι;

Μια νέα μελέτη για τη λαιμαργία στην αγαπημένη ιταλική σπεσιαλιτέ, έχει καθυχαστικά συμπεράσματα σε όσους δεν μπορούν να αντισταθούν σε «άλλο ένα κομμάτι»

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι το σώμα μας είναι προσαρμοσμένο να δέχεται υπερβολική ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε ένα τεράστιο γεύμα», λέει ο Τζέιμς Μπετς, καθηγητής μεταβολικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bath, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φάνε πίτσα μέχρι να νιώσουν «χορτάτοι» και στη συνέχεια, αργότερα, μέχρι στο σημείο που «δεν αντέχουν να φάνει ούτε μπουκιά παραπάνω». Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες, τη διάθεση και την όρεξή τους, καθώς και τη μεταβολική και ορμονική τους λειτουργία.

Τα θετικά:
Στη δεύτερη περίπτωση, της υπερβολικής κτατανάλωσης, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν διπλάσιο αριθμό θερμίδων (κατά μέσο όρο 3.113 kcal, ή 1,5 μεγάλη πίτσα μέχρι και έως 2,5 πίτσες: πολύ πέρα ​​από τις καθημερινές ανάγκες θερμίδων ενός υγιούς ενήλικου άνδρα). Το σώμα τους ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει τη χημεία της κυκλοφορίας του αίματος, αντιμετωπίζοντας έτσι ευέλικτα την υπερβολική εισροή τροφίμων.

Αυτό δείχνει ότι οι περιστασιακές υπερβολές δεν έχουν βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την ισορροπία του μεταβολισμού.

«Όλοι γνωρίζουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων και της παχυσαρκίας, τον διαβήτη τύπου II και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Άαρον Χέντζιστ, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Bath.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το σώμα αντιμετωπίζει πραγματικά πολύ καλά όταν αντιμετωπίζει μια τεράστια και ξαφνική περίσσεια θερμίδων.» Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρέμειναν σταθερά, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης διπλασιάστηκαν (ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα).

Τα λιπίδια του αίματος (τριγλυκερίδια και λιπαρά οξέα) ήταν μόνο ελαφρώς υψηλότερα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι στη μέτρια κατανάλωση, τα λιπίδια του αίματος αυξάνονται ανάλογα με την ποσότητα που τρώγεται, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχει ένας εσωτερικός «κόφτης», που ξεκινά να λειτουργεί όταν καταναλώνεται πάρα πολύ λίπος.


Το αρνητικό:
Το υπερ-τροφοδοτούμενο σώμα έχει ένα ντεσαβαντάζ: το επίπεδο ενέργειας. Όσοι έφαγαν υπερβολικά ήταν λήθαργικοί για παρατεταμένη περίοδο, άνω των τεσσάρων ωρών. Έτσι, η τιμή που πληρώνετε για μια πίτσα είναι ένα λεγόμενο κώμα τροφίμων.

Το δίδαγμα «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι εάν ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο υπερβάλλει περιστασιακά, για παράδειγμα όταν τρώει ένα μεγάλο γεύμα σε μπουφέ ή χριστουγεννιάτικο γεύμα, τότε δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια του μεταβολικού ελέγχου», λέει ο Μπετς, ο οποίος σχεδιάζει να διεξάγει την ίδια μελέτη σε γυναίκες, ηλικιωμένους και υπέρβαρους πληθυσμούς. (Αυτή η έρευνα διεξήχθη σε άνδρες ηλικίας 22-37 ετών.)

«Το κύριο πρόβλημα με την υπερκατανάλωση τροφής είναι ότι προσθέτει περισσότερη αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα μας, με τη μορφή λίπους.».

newmoney.gr