Διατροφική μετάβαση στην κανονικότητα μετά τη καραντίνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διατροφική μετάβαση στην κανονικότητα μετά τη καραντίνα



Η δίμηνη καραντίνα έφερε ολική αλλαγή στην καθημερινότητα όλων, αλλά και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες οι οποίες πρέπει τώρα να επανέλθουν στη νέα κανονικότητα.


Την ίδια ώρα, όσοι νόσησαν από το νέο κορωνοϊό χρειάζονται ειδική διατροφική υποστήριξη για όσο βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και αποθεραπείας.

Η Ιωάννα Αδαμίδου, MS, RD, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος & Βιολόγος και η Ιωάννα Στεργίου, Msc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, από το Εργομετρικό – Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου Βιοιατρική, δίνουν πρακτικές συμβουλές για την ομαλή διατροφική μετάβαση από την καραντίνα στην κανονικότητα, τόσο για όσους νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό, όσο και για εκείνους που έμειναν στο σπίτι χωρίς να προσβληθούν.

Τα συμπεράσματα που μέχρι στιγμής εξάγονται από την περίθαλψη ασθενών με λοίμωξη COVID-19 είναι:
Παρατηρείται δυσθρεψία στην πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19, δηλαδή κακή κατάσταση θρέψης που σχετίζεται τόσο με την υποθρεψία / υποσιτισμό (μειωμένη πρόσληψη ενέργειας ή/και θρεπτικών συστατικών) όσο και με την παχυσαρκία, και επηρεάζει την σοβαρότητα της λοίμωξης, το ενδεχόμενο και τη διάρκεια της νοσηλείας, και τον κίνδυνο θνησιμότητας.

H καλή κατάσταση θρέψης, ιδίως όσον αφορά την επάρκεια σε ποιοτικές θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά υψίστης σημασίας όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D, αποτελεί πλεονέκτημα για όλους, ιδίως για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19.

Με τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, τα διατροφικά μαθήματα της πανδημίας πρέπει να γίνουν πράξη μέσα από τα ακόλουθα βήματα, προς όφελος της υγείας και για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι σε κάθε είδους λοίμωξη:

Εκτίμηση της κατάστασης θρέψης από διαιτολόγο-διατροφολόγο και κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο για τον καθένα.

Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, προς βελτίωση της κατάστασης θρέψης και για διαχείριση βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας.

Διαμόρφωση ορθών διατροφικών συνηθειών και διατροφική εκπαίδευση.

Τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι:
Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).

Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.

Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.

Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.

Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).

Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.

Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.

Σημαντικά επιπροσθέτως είναι τα εξής:
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος τις σωστές ώρες εξωραΐζει τις διατροφικές συνήθειες εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τις λιγούρες και την υπερκατανάλωση τροφών.

Οι ώρες των γευμάτων είναι πολύ σημαντικότερες από τους συνδυασμούς των τροφών.

Η ποιότητα των τροφών και η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών μετράνε περισσότερο από τις θερμίδες.

Η καθημερινή σωματική άσκηση με τον τρόπο που μπορεί και επιθυμεί ο καθένας, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και ωφελεί την καρδιά, τον σκελετό, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπνευστική λειτουργία.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 παρατηρείται δυσθρεψία, αδυναμία, απουσία γεύσης, δυσφαγία λόγω του επίμονου βήχα, ναυτία, εμετός και διάρροια που προκαλούν αφυδάτωση.

Στη φάση της ανάρρωσης και της αποθεραπείας, η συμβουλή κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης θρέψης των ασθενών με COVID-19.

Ενεργειακές ανάγκες ασθενών με COVID-19
27 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους για τα άτομα άνω των 65 ετών με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.
30 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους σε σοβαρά λιποβαρή άτομα με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και για τους πολύ ηλικιωμένους.

Η αύξηση της πρόσληψης ενέργειας πρέπει να είναι σταδιακή λόγω αυξημένου κινδύνου υποφωσφαταιμίας.

Η επάνοδος του ασθενούς με COVID-19 σε μια φυσιολογική διατροφή από το στόμα εξαρτάται από την πορεία της νοσηλείας του και την έκβαση της λοίμωξης. Σε κάθε στάδιο νοσηλείας υπάρχει εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση και θεραπεία που εφαρμόζεται σταδιακά με παράλληλο έλεγχο της ανταπόκρισης του ασθενούς.

Πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες
Οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Επιπλέον, το 30% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από λιπαρά και το 70% θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, αναλογία που μπορεί να αγγίξει το 50%-50% σε διασωληνωμένους ασθενείς.

Είναι επίσης σημαντική η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων. Ειδικά τα άτομα με υποθρεψία χρειάζονται βιταμίνες D, Α, C, συμπλέγματος Β (ιδίως Β6 και Β12), ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και ω-3 λιπαρά οξέα.

Όταν η διατροφή του ασθενούς δεν επαρκεί για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών, συστήνεται η χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων που να παρέχουν τουλάχιστον 400 θερμίδες (συμπεριλαμβανομένων 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης) ανά ημέρα, τουλάχιστον για 1 μήνα.