Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης.: "Δεν είναι καιρός για αυξήσεις - Προπαντός για την τιμή του νερού" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης.: "Δεν είναι καιρός για αυξήσεις - Προπαντός για την τιμή του νερού"

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης από τη δημοτική παράταξη"Δημοκρατική Ενότητα" του Δημάρχου Θέρμης, η "Παρέμβαση Πολιτών" επανέρχεται στο θέμα της αύξησης της τιμής του νερού στον Δήμο μας με την ακόλουθη ανακοίνωση:



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ!

ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!

Επανερχόμαστε στο θέμα των αυξήσεων του τιμολογίου της ΔΕΥΑΘ και ζητάμε επίσημες απαντήσεις από το Δήμο Θέρμης στα ερωτήματά μας!

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου Θέρμης στις 20 Μαρτίου με Θέμα:«ANAKOINΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΘΕΡΜΗΣ» 
για την αύξηση της τιμής του νερού, ως απάντηση στην καταγγελία μας, καταδεικνύει ότι η δημοτική μας αρχή δεν ξέρει να διαβάζει το θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τους πολίτες και τους επαγγελματίες από τις υπέρογκες και άδικες αυξήσεις τιμολογίων ύδρευσης, όπως αυτή στην οποία προχώρησε πρόσφατα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της αποκρύπτεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πριν γίνει οποιαδήποτε αύξηση στο τιμολόγιο θα έπρεπε κατά προτεραιότητα η διοίκηση να έχει προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενέργειες μείωσης του κόστους.

Διότι η συνετή διοίκηση οφείλει να προηγείται των εξελίξεων και να μην σύρεται από αυτές, όπως τελικά τόσο εύγλωττα παραδέχεται στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή !

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων 135275/2017, που ισχύει από το 2018 και την οποία υποχρεούται να τηρεί και η ΔΕΥΑ και ο δήμαρχος Θέρμης, στο άρθρο 9, παράγραφος 1 ορίζεται ότι «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος του συγκεκριμένου παρόχου». Πολύ σωστά καθόσον αυτή είναι η βασική αρχή βιωσιμότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια όμως, στο ίδιο άρθρο 9 παράγραφος 3, αναφέρεται ρητά ότι «Η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος επιδιώκεται κατά προτεραιότητα με τη μείωση του κόστους».

Επομένως, πριν κάποιος δήμαρχος αυξήσει το τιμολόγιο του νερού, θα πρέπει να προβεί -κατά προτεραιότητα επαναλαμβάνουμε- σε όλες τις ενέργειες μείωσης του κόστους. Δηλαδή: τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού, τον υπολογισμό και εντοπισμό των διαρροών, την ενεργειακή εξοικονόμηση στα αντλιοστάσια, το netmetering, την προετοιμασία ενεργειακής κοινότητας, την υλοποίηση έργου μείωσης διαρροών, την επαναχρησιμοποίηση του νερού από την ΕΕΛ, την ζωνοποίηση των δικτύων ύδρευσης με τηλε-έλεγχο, δράσεις δηλαδή που θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του νερού αλλά με όρους ανταποδοτικότητας.


Μπορεί, λοιπόν, να μας απαντήσει η κατά τα άλλα έμπειρη δημοτική αρχή:
 1. Ποιο είναι το ισοζύγιο ύδρευσης, πόσο είναι το μη τιμολογημένο νερό – το νερό δηλαδή που καταναλώνεται χωρίς να εισπράττεται αντίτιμο με βάση τις αποφάσεις του δήμου/της ΔΕΥΑΘ, οι καθ’ οδόν για την κατανάλωση απώλειες και οι διαρροές;

2. Έχει καταθέσει η ΔΕΥΑ Θέρμης στο Υπουργείο τα δεδομένα που απαιτεί η νομοθεσία, όπως οφείλει; Αφού δεν φοβάται την αλήθεια, θα τα καταθέσει στην κοινωνία;

3. Ποιες δράσεις έχει κάνει η ΔΕΥΑ για τη μείωση του κόστους, π.χ. την τελευταία 5ετία;

4. Πότε κατήγγειλε δημόσια τις άδικες αυξήσεις της ΔΕΗ από 1/9/2019;

5. Πότε έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων της κυβέρνησης, που αυξάνει κατά 18% την ύδρευση και κατά 11% τον οδοφωτισμό;
6. Πότε έθεσε το θέμα στο ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ή της ΚΕΔΕ; Είναι σαφές ότι όταν εκπροσωπείς την κοινωνία, οφείλεις να διεκδικείς πολιτικά και να μην εξαναγκάζεται στο τέλος ο πολίτης να πληρώσει την ανεπάρκεια της διοίκησης.

Επειδή όμως εμείς και ξέρουμε και διαβάζουμε προς το συμφέρον των κατοίκων του δήμου, επισημαίνουμε στη δημοτική αρχή ότι στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται, στο ίδιο άρθρο 9 παράγραφος 3, επιπλέον ότι «Ο ανωτέρω περιορισμός (αυξήσεων τιμολογίων) δεν ισχύει στις περιπτώσεις που το ποσοστό ανάκτησης κόστους είναι μικρότερο τουλάχιστον κατά 10% από το μέσο όρο ανάκτησης κόστους του υδατικού διαμερίσματος.  Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους».
Επομένως, δίνεται η επιλογή για αύξηση έως το πολύ 5%, δηλαδή διπλάσια του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ, με εξέταση του μέσου όρου ανάκτησης κόστους όλου του υδατικού διαμερίσματος (αν είχαν πχ. και άλλες ΔΕΥΑ θέμα ανάκτησης κόστους).

Ρωτάμε, λοιπόν, αξιοποίησε η διοίκηση αυτή τη ρύθμιση; Έκανε αντίστοιχο αίτημα στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης;

Επιπλέον, ενημερώνουμε τη δημοτική αρχή ότι αν διάβαζε καλύτερα θα έβλεπε ότι στο άρθρο 9, παράγραφος 2, η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα να μην ανακτά η ΔΕΥΑ το συνολικό κόστος, αλλά να βελτιώνει την ανάκτηση, δλδ να μεγαλώνει κάθε χρόνο τον συντελεστή ανάκτησης, άρα να έχει πιο ομαλό ρυθμό αυξήσεων. Και δίνει -η ίδια απόφαση- και δυνατότητα εξαίρεσης της βελτίωσης ανάκτησης κόστους, λόγω εκτάκτων αναγκών, ρυθμίσεις όμως που είμαστε σίγουροι ότι οι υπεύθυνοι δεν έψαξαν.

Περαιτέρω τι έχει να απαντήσει η διοίκηση για τα 4.400.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΘ 2019 ως απαιτήσεις προηγούμενης χρήσης;

Τι έχει να απαντήσει η ΔΕΥΑΘ για τις βλάβες και τις διακοπές νερού στους οικισμούς; Πώς θα ζητήσει αύξηση από τους δημότες αυτών των οικισμών που ταλαιπωρούνται πολύ συχνά ;

Ας μας απαντήσουν, τέλος, και για ποιο λόγο δεν τήρησαν η ΔΕΥΑΘ και η Δημοτική Αρχή το θεσμικό τους ρόλο και δεν ενημέρωσαν αυτοί τους δημότες για την επερχόμενη αύξηση αλλά περιορίστηκαν μόνο σε απάντηση στη δική μας καταγγελία για την αύξηση και μάλιστα μέσα από τη σελίδα του Fb της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου.

Για μια ακόμη φορά ζητούμε να μη γίνει οποιαδήποτε αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΘ δεδομένων των συνθηκών που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία. Πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις της Διοίκησης είναι τελείως ακατάλληλη η δεδομένη χρονική στιγμή.
 
Παραθέτουμε προς ενημέρωση όλων τα σχετικά νομοθετικά κείμενα:
1. https://www.e-nomothesia.gr/…/apophase-oik-135275-2017-fek-…
2. https://www.e-nomothesia.gr/kat-ag…/kya-oik-146896-2014.html



Δείτε σχετικά :