7+1 μυστικά για απίθανα χειροποίητα ζυμαρικά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

7+1 μυστικά για απίθανα χειροποίητα ζυμαρικά



Φτιάχνουμε μόνοι μας τα ζυμαρικά μας! Αυτή είναι η τάση της εποχής κι εμείς την ακολουθούμε πριν καν γίνει… τάση! Γιατί; Επειδή, πολύ απλά, τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν ασύγκριτη γεύση, ενώ μπορούν να απογειωθούν απλά και μόνο με λίγο βούτυρο και τριμμένο τυρί ή με μια σπιτική σάλτσα της αρεσκείας μας.

Πολλοί πιστεύουν ότι η παρασκευή τους είναι… μπελαλίδικη. Να σας πω κάτι; Πολλές παρασκευές είναι δύσκολες την πρώτη φορά που καταπιανόμαστε με αυτές. Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Η γνώμη μου όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνταγές; Οποιοσδήποτε βαθμός δυσκολίας αξίζει τον κόπο! Μάλιστα, για να σας παροτρύνω να τα δοκιμάσετε, μαζί με τις συνταγές τους, σας δίνω και κάποιες συμβουλές οι οποίες θα λύσουν κάθε απορία σας και θα «κλειδώσουν» την επιτυχία!

Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε! Από πού; Μα, φυσικά, από τα δύο βασικά συστατικά για τη δημιουργία μιας ζύμης ζυμαρικών: Το αλεύρι και τα αβγά! Σε αυτά εμείς προσθέτουμε λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και δημιουργούμε μία πεντανόστιμη ζύμη για σπιτικά, χειροποίητα ζυμαρικά. 

Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε, την ενισχύουμε με διάφορα μυρωδικά ή χυμούς από ολόφρεσκα λαχανικά δίνοντάς της επιπλέον γεύση και χρώμα. Μέχρι εδώ, όλα καλά. 

Υπάρχει μόνο ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουμε: Για να φτιάξουμε νόστιμα φρέσκα ζυμαρικά, χρειαζόμαστε φρέσκα -και καλά!- υλικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα καλό αλεύρι, μερικά φρέσκα (μέτρια σε μέγεθος) αβγά και αρκετή υπομονή και… επιμονή στο ζύμωμα και τον σχηματισμό των ζυμαρικών είναι όλα όσα θα χρειαστούμε (ή τουλάχιστον τα πιο βασικά από αυτά). 

Από εκεί και πέρα, έχουμε συγκεντρώσει κάποια ακόμα (απλά, αλλά χρήσιμα) μυστικά τα οποία μπορούν να εγγυηθούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Έχουμε και λέμε…
  • Για τη δημιουργία της ζύμης, θα πρέπει τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κάθε φορά που περνάμε το ζυμάρι μας από τη μηχανή ή όσο το ζυμώνουμε με τον πλάστη, το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Γενικά, θα πρέπει να έχουμε υπομονή στο άνοιγμα της ζύμης, ούτως ώστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι διαρκώς καλυμμένο από τη στιγμή που θα το πλάσουμε.
  • Το ίδιο και τα ζυμαρικά μας. Αφού τα ετοιμάσουμε, θα πρέπει να τα έχουμε σκεπασμένα με μία στεγνή, καθαρή πετσέτα ούτως ώστε να μην ξεραθούν μέχρι να τα βράσουμε.
  • Προτού αρχίσουμε να δουλεύουμε το σχήμα των ζυμαρικών, καλό θα ήταν να αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά ούτως ώστε να “ξεδιπλωθεί” η γλουτένη που βρίσκεται μέσα στο αλεύρι. Αυτό, θα συμβάλει θετικά τόσο στη γεύση, όσο και στη σύσταση των ζυμαρικών μας.
  • Τα ζυμαρικά, τα βράζουμε πάντα σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Πώς θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα; Θα ανέβουν στην επιφάνεια. Μόλις αυτό γίνει, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα σε περίπου 1-2 λεπτά (ανάλογα με το πόσο al dente μας αρέσουν).
  • Δεν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε κατευθείαν; Τα φυλάμε στο ψυγείο πολύ καλά σκεπασμένα με μία πετσέτα για να μην ξεραθούν, για 1-2 μέρες.
Μέχρι εδώ, όλα καλά! Επόμενο βήμα; Η γέμιση ή η σάλτσα! Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί… Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία, το γούστο, αλλά και την όρεξή μας να πειραματιστούμε μέχρι να καταλήξουμε στους αγαπημένους μας συνδυασμούς. 

Αυτά, φυσικά, ισχύουν τόσο για τη σάλτσα, όσο και για τη γέμιση των ζυμαρικών (αν π.χ. κάνουμε τορτελίνια ή ραβιόλια). Η γέμιση αυτή, λοιπόν, μπορεί να έχει ό,τι υλικά βάλει ο νους μας – τυριά, κιμά, λαχανικά, κρέας και άλλα πολλά. 



akispetretzikis.com