Αντιοξειδωτικά: Οι καλύτερες φυτικές πηγές για να τα προσλάβουμε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αντιοξειδωτικά: Οι καλύτερες φυτικές πηγές για να τα προσλάβουμε



Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, επιβραδύνουν τη γήρανση και θωρακίζουν από παθήσεις.


Μπορούμε να τα βρούμε στα έλαια, τους ξηρούς καρπούς, σε φρούτα και λαχανικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως αναφέρει η κ. Δήμητρα Ξενάκη Msc & PhD Δομικής Χημείας Τροφίμων, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας ή επιταχύνοντας φυσικές διαδικασίες όπως η γήρανση, καθώς και την εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο δημοφιλή αντιοξειδωτικά και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε:

Βιταμίνη C

Βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες) και σε λαχανικά (λάχανο, σπανάκι). Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμμετέχει στον σχηματισμό του κολλαγόνου και δίνει ελαστικότητα στο δέρμα.

Βιταμίνη Ε

Συμβάλλει στην αναγέννηση των κύτταρων και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μεμβρανών τους. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.α.) σε ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.α.), σε δημητριακά ολικής αλέσεως και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι.

Βήτα καροτένιο

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική χρωστική ουσία όλων των κόκκινων ή πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών. Θα τη βρείτε σε τροφές όπως καρότα, πιπεριές, καρπούζι, κόκκινα μούρα (βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες), μαύρο σταφύλι και λάχανο.


Λυκοπένιο

Βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες (ντομάτες με λάδι ή σάλτσες ντομάτας) και το καρπούζι, ενώ αποτελεί αντικείμενο έρευνας για την πιθανή συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Ψευδάργυρος και σελήνιο

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά και το κρέας και το σελήνιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ψάρια και σε ξηρούς καρπούς (brazil nuts, καρύδια, φουντούκια).

Πολυφαινόλες

Χωρίζονται σε φλαβονοειδή, τανίνες, κατεχίνες και ανθοκυανίνες και περιέχονται στο μαύρο και στο πράσινο τσάι, στα μύρτιλλα, στα σταφύλια και στο κρασί, στις φράουλες, στο κακάο και στη σοκολάτα.


Πηγή: in2life.gr