Εγκεφαλική βλάβη και εμφάνιση σχιζοφρένειας προκαλεί η χρήση κάνναβης στην εφηβεία! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εγκεφαλική βλάβη και εμφάνιση σχιζοφρένειας προκαλεί η χρήση κάνναβης στην εφηβεία!

Οι έφηβοι που καπνίζουν συστηματικά κάνναβη υφίστανται μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη και εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

 Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν πως το ναρκωτικό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν γενετική ευπάθεια στην συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή και η κάνναβη θα μπορούσε να αποτελεί τον παράγοντα που την ενεργοποιεί.

 Ο καθηγητής Asaf Keller, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland , ανέφερε πως τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τους κινδύνους για τους έφηβους που καπνίζουν κάνναβη κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών τους χρόνων.


Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, εξέθεσε νεαρά ποντίκια στο ενεργό συστατικό της μαριχουάνα για δέκα ημέρες. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μειώθηκε και η βλάβη συνεχίστηκε έως και την ενηλικίωση.

 Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια τεράστια αντιπαράθεση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μαριχουάνα, με τους ειδικούς να διχάζονται όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εφήβους.

 Μια πιο πρόσφατη έρευνα από το Imperial College London τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε πως η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης καταστρέφει την ντοπαμίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που μας δίνει την ώθηση να είμαστε ενεργητικοί.

 Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει πως η μαριχουάνα μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να γίνουν ληθαργικοί, απαθείς και απομονωμένοι.

Χρήστες της κάνναβης, σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, βίωσαν όλοι ψυχωτικά συμπτώματα όπως περίεργες αισθήσεις ή αισθήματα παράνοιας.

 Οι ερευνητές περίμεναν πως πιθανώς η παραγωγή της ντοπαμίνης τους θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, μιας και αυτό έχει συνδεθεί με τις ψυχώσεις, όμως αντί αυτού ανακάλυψαν το αντίθετο. Ο χρήστες είχαν την πρώτη τους εμπειρία με την κάνναβη μεταξύ των 12 και 18 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν πως το ναρκωτικό μπορεί να είναι η αιτία για αυτή τη διαφορά στα επίπεδα της ντοπαμίνης.

 «Η κάνναβη είναι ένα παράνομο ναρκωτικό και αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πως δεν είναι ένα ακίνδυνο βότανο» ανέφερε ο Dr. Michael Bloomfield, του Imperial College London. »

 Όταν οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν χρήση, φαίνεται πως ο εγκέφαλος τους μπορεί να ξεκινήσει πάλι να παράγει φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης.

 Η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν μια τεκμηριωμένη απόφαση».

 Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα παιδιά που ξεκινούν τη χρήση μαριχουάνας πριν την ηλικία των 16 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης  και έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών.

«Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η χρήση μαριχουάνας μπορεί να είναι βλαβερή» ανέφερε η ερευνήτρια Sylvina Mullins Raver. «Θέλαμε να αναγνωρίσουμε τις βιολογικές βάσεις και να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει πραγματικός, μόνιμος κίνδυνος για την υγεία από τη χρήση μαριχουάνας».

 Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να εξετάζουν τις ταλαντώσεις στις φλοιώδες περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών. Οι ταλαντώσεις στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου είναι μοτίβα της δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου και θεωρείται πως αποτελούν τη βάση για τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. 

Αυτές οι ταλαντώσεις είναι αφύσικες στην σχιζοφρένεια και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Οι επιστήμονες εξέθεσαν νεαρά ποντίκια σε πολύ μικρές δόσεις από το ενεργό συστατικό της μαριχουάνα για 20 ημέρες, και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στα αδέλφια τους και να αναπτυχθούν κανονικά. 

«Στα ενήλικα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στα συστατικά της μαριχουάνα κατά την εφηβεία, ανακαλύψαμε πως οι ταλαντώσεις στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου είχαν μεταβληθεί σε μέγιστο βαθμό, και παρουσίαζαν μειωμένες νοητικές ικανότητες», ανέφερε η Raver.

 «Σε εκείνα τα ποντίκια, βρήκαμε επίσης μειωμένες γνωσιακές συμπεριφορικές επιδόσεις. Η εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι, παρόλo που τα ποντίκια είχαν εκτεθεί σε πολύ μικρές δόσεις, και μόνο για περιορισμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, οι εγκεφαλικές τους ανωμαλίες παρέμειναν και στην ενηλικίωση».

 Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα, αυτή τη φορά δίνοντας μαριχουάνα σε ενήλικα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ πριν στο ναρκωτικό. 

 Οι ταλαντώσεις στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου και η ικανότητα να εκτελούν νοητικές εργασίες παρέμειναν φυσιολογικές αποδεικνύοντας ότι ήταν η έκθεση στο ναρκωτικό κατά τα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας που προκαλούσε βλάβη/βλάβες στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

 «Ανακαλύψαμε πως ο μετωπιαίος φλοιός επηρεάζεται περισσότερο από το ναρκωτικό κατά τη διάρκεια της εφηβείας» ανέφερε ο καθηγητής Keller. «Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τις εκτελεστικές λειτουργίες όπως o προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρορμήσεων. Αποτελεί επίσης την περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο κατά την σχιζοφρένεια. Ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν και για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες αποτελούν περίπλοκες παθήσεις. Αυτά τα γνωστικά συμπτώματα δεν επηρεάζονται από φάρμακα, αλλά θα μπορούσαν να επηρεαστούν μέσω του ελέγχου των ταλαντώσεων στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου».