IQAir: Δύο περιοχές του Δ.Θέρμης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τον πιο μολυσμένο αέρα της Ελλάδας. Θετική έκπληξη η Νέα Ραιδεστός!
Πού εστιάζει η έκθεση
Η έκθεση της IQAir, που παρακολουθεί καθημερινά την παγκόσμια ποιότητα του αέρα, εξέτασε συγκεκριμένα τα λεπτά σωματίδια, ή PM2.5, έναν από τους μικρότερους αλλά πιο επικίνδυνους ρύπους που συναντάμε στον αέρα.
Τα PM2.5 προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, πυρκαγιές και σύννεφα σκόνης. Είναι τόσο μικροσκοπικό σωματίδιο που μπορεί να ξεφύγει από την άμυνα του οργανισμού και να φτάσει στα πνευμόνια και κατ’ επέκταση στο αίμα.
Τα σωματίδια προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονή και έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια νεφρική νόσο.
Ελλάδα
Σύμφωνα με τη έκθεση:
Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir
- Ιωάννινα Ήπειρος)
- Πλαγιάρι (Δήμος Θέρμης)
- Ελλήσποντος (Νομός Κοζάνης)
- Αλίαρτος (Νομός Βοιωτίας)
- Ελευσίνα (Νομός Αττικής
- Βασιλικά (Νομός Θεσσαλονίκης)
- Τρίλοφος (Νομός Θεσσαλονίκης)
- Ορεστιάδα (Νομός Έβρου)
- Θεσσαλονίκη
- Λυκόβρυση (Αττική)
Οι 10 περιοχές με τον πιο καθαρό αέρα
- Νέα Ραιδεστός (Δήμος Θέρμης)
- Δύο Χωριά (Τήνος)
- Βουλιαγμένη (Αττική)
- Ρίο (Πάτρα)
- Άγιος Νικόλαος (Κρήτη)
- Σητεία (Κρήτη)
- Άγιος Παύλος (Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
- Ηλιούπολη (Αττική)
- Χαϊδάρι (Αττική)
- Hράκλειο (Κρήτη)
Κόσμος:
Όλες, εκτός από μία, από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου πέρυσι βρίσκονταν στην Ασία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Η πλειονότητα αυτών των πόλεων – 13 – βρίσκονται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, την Ινδία, όπου η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κυκλοφοριακά φραγμένες και υπερφορτωμένες μεγαλουπόλεις. Άλλες τέσσερις βρίσκονται στο γειτονικό Πακιστάν, με μία στην Κίνα και το Καζακστάν αντίστοιχα.
Η μόνη πόλη εκτός Ασίας που εμφανίζεται στον κατάλογο είναι η Ντζαμένα, η πρωτεύουσα του Τσαντ στην κεντρική Αφρική – η οποία ανακηρύχθηκε η χώρα με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Εν τω μεταξύ, οι πόλεις με τη χειρότερη ρύπανση στη Βόρεια Αμερική βρίσκονταν όλες στην Καλιφόρνια.
Νέο Δελχί: Για 6η συνεχόμενη χρονιά η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου
Δώδεκα άλλες πόλεις στην πρώτη 20άδα βρίσκονται στην Ινδία.
Η πρωτεύουσά της, το Νέο Δελχί, εμφανίστηκε ως η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου για έκτη συνεχή χρονιά, με συγκέντρωση PM2,5 91,8. Στην έκθεση αναφέρονται επίσης έξι δορυφορικές πόλεις – Faridabad, Loni, Δελχί, Gurugram, Noida και Greater Noida – που βρίσκονται στον κατάλογο. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, μια λαρυγγώδης κουβέρτα αιθαλομίχλης εγκαταστάθηκε πάνω από το Δελχί, διακόπτοντας τις πτήσεις, αποκλείοντας τα κτίρια από τη θέα και αναγκάζοντας τον επικεφαλής υπουργό της πόλης να κηρύξει «ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Συνολικά, όμως, η Ινδία – το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους – έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά η έκθεση αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «παραμένει ένα σημαντικό βάρος για την υγεία… μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου 5,2 χρόνια».
Οι γείτονες της Ινδίας, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν – που φιλοξενούν μαζί περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους – ήταν η δεύτερη και η τρίτη πιο μολυσμένη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα μόρια PM2.5, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Κίνα – η οποία συνήθιζε να κυριαρχεί στις παγκόσμιες κατατάξεις για τον χειρότερο αέρα στον κόσμο – σημείωσε μια μικρή βελτίωση, σύμφωνα με την έκθεση. Η εθνική μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 μειώθηκε από 32,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε 31, με την ποιότητα του αέρα να βελτιώνεται σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Τσενγκντού, η Γκουανγκζού και η Σενζέν, σύμφωνα με την έκθεση.
Και οι 20 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου ξεπέρασαν πέρυσι τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τα PM2,5 πάνω από 10 φορές, όπως έδειξε η έκθεση IQ Air.
Περισσότερα στοιχεία για άλλες περιοχές αλλά και live μετρήσεις, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της IQAir εδώ