Τα ευτράπελα της πλατφόρμας MyCoast για τις παραλίες – Ο ένας ιδιοκτήτης καταγγέλλει τον άλλο για... δήθεν παραβάσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα ευτράπελα της πλατφόρμας MyCoast για τις παραλίες – Ο ένας ιδιοκτήτης καταγγέλλει τον άλλο για... δήθεν παραβάσεις«Βροχή πέφτουν» οι καταγγελίες στην εφαρμογή «MyCoast», την οποία χρησιμοποιεί ο κρατικός μηχανισμός, για να ενισχύσει τους ελέγχους στις παραλίες. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα ευτράπελα με τον έναν ιδιοκτήτη να καταγγέλλει τον άλλον για… δήθεν παραβάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Οδυσσέας Τσάπαλος, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για μία επιχείρηση στην Κέρκυρα που είχε παράνομα τραπεζοκαθίσματα αλλά και για την εφαρμογή MyCoast.

«Χθες στην Κέρκυρα, στην μοναδική παραλία στο κέντρο της πόλης, υπήρξε μια επιχείρηση που είχε καταλάβει τον χώρο με τραπεζοκαθίσματα. Είναι η μοναδική παραλία στο κέντρο που εξυπηρετεί πολύ κόσμο. 
Κάναμε έλεγχο, διαπιστώσαμε την παράβαση και μέσα σε λίγη ώρα ο ίδιος ο επιχειρηματίας, με βάση τον νόμο, απομάκρυνε τις ξαπλώστρες και έφαγε και ένα πρόστιμο άνω των 35.000 ευρώ. 
Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα για το τι προβλέπεται και τι όχι. Ο άνθρωπος αυτός πήρε άδεια για την επιχείρηση, αλλά τα ομπρελοκαθίσματα είναι παράνομα. Μέχρι 4 μέτρα από το κύμα επιτρέπεται να βάλεις την ξαπλώστρα σου. Αλλά και μέσα στα λογικά πλαίσια της συνεργασίας», ανέφερε.«Έχουμε γύρω στις 9.000 καταγγελίες. Υπάρχουν αρκετά ευτράπελα: ένας άνθρωπος εκεί μάλλον το είχε βρει “παιχνιδάκι” και έκανε κάθε μέρα καταγγελία. Και συνολικά είχε κάνει 35 καταγγελίες. Πήγαμε εμείς εκεί, αλλά δεν διαπιστώσαμε παράβαση. Αυτό έγινε στην Τήνο. Από την άλλη, υπάρχουν και τα αλληλοκαρφώματα, ο ένας με τον άλλον. 
Σε 3 περιοχές της χώρας, στον νομό Πρεβέζης, στη Χαλκιδική και στην Αίγινα, κατόπιν ελέγχων διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αλληλοκαρφώματα μεταξύ όμορων επιχειρήσεων. Kάποιες από αυτές είχαν παραβάσεις, κάποιες όχι. 
Στη Χαλκιδική γίνεται κατάχρηση της πλατφόρμας. Πολλοί, μάλιστα, κάνουν καταγγελίες για παραβάσεις σε… βουνά. Έχουν κάνει καταγγελία για το Καρπενήσι. Αυτή η πλατφόρμα δεν είναι για οποιαδήποτε κατάληψη δημόσιου χώρου, είναι μόνο για τις παραλίες, αλλά και για κάποιες λίμνες. Χρειάζεται μια λελογισμένη χρήση του εν λόγω εργαλείου», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Επίσης, απαγορεύεται η κατάληψη του δημόσιου χώρου από σκηνές. Είναι νόμος που ισχύει εδώ και 40-45 χρόνια. Υπάρχουν οριοθετημένοι χώροι που μπορεί να γίνει ελεύθερο camping, με απόφαση του Δήμου. Γενικώς απαγορεύεται και ο Δήμος πρέπει να παρέμβει», σημείωσε κλείνοντας.

Οι δημοφιλέστερες αιτίες για τις καταγγελίες είναι:
    ► η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης
    ► η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης
    ► η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής

«MyCoast»: Οι «πρωταγωνιστές» στις καταγγελίες
    ► Χαλκιδική (1.404)
    ► Πρέβεζα (967)
    ► Ανατολική Αττική (900)
    ► Δωδεκάνησα (766)
    ► Κυκλάδες (680)Δείτε ακόμη: