Κατατέθηκαν 3 προσφορές για την αγορά του «διαμαντιού» 161 στρεμμάτων στην Αγ. Τριάδα – Τι θα γίνει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κατατέθηκαν 3 προσφορές για την αγορά του «διαμαντιού» 161 στρεμμάτων στην Αγ. Τριάδα – Τι θα γίνει


Ολοκληρώθηκε χθες η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του «φιλέτου» του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο Δήμο Θερμαϊκού, με συλλόγους και κατοίκους της περιοχής να αντιδρούν και να εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην εκποίηση του τελευταίου εναπομείναντα μεγάλου ελεύθερου δημόσιου χώρου σε ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη, έκτασης 161 στρεμμάτων.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την αξιοποίηση του ακινήτου, ωστόσο διεκδικεί καλύτερους όρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν τρεις προσφορές από τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 
► Αντώνιος Υάκινθος,  
 INNOVATION AND DEVELOPMENT M.A.E. και 
 MATENISA TRADING CO.

Για το ακίνητο «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας» έχει ήδη εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, στο οποίο ως γενικός χωρικός προορισμός του ακινήτου ορίζεται η «μικτή χρήση» και εξειδικεύεται κατά ζώνες στην ανάπτυξη χρήσεων «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού» και  «Τουρισμού – Αναψυχής»

Στην πρώτη ζώνη θα δημιουργηθούν παραθεριστικές κατοικίες, ενώ στη δεύτερη προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχείου, σπα και άλλες τουριστικές επενδύσεις καθώς και η αξιοποίηση της μικρής μαρίνας που υπάρχει. 

Το 50% της έκτασης θα είναι κοινόχρηστοι χώροι, όπως πάρκα, πλατείες και δρόμοι.


Τι προβλέπεται να γίνει

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Μάρτιο, οπότε έγινε η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, στη ζώνη του «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού», προβλέπεται η απόδοση έκτασης 4 στρεμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού για την ανέγερση σχολικής μονάδας και, μεταξύ άλλων, η δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας, ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων εστίασης & αναψυχής, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων αναζωογόνησης (spa) και εμπορικών καταστημάτων.

Ο επενδυτής υποχρεούνται να αποδώσει το 50% στον Δήμο, ως κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που ο ίδιος θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τους. Οι χώροι αυτοί, σε συνδυασμό με τις δασικές εκτάσεις που υπάρχουν εντός ζώνης, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα σημαντικό περιαστικό πάρκο για την περιοχή.

Στη ζώνη του «Τουρισμού – Αναψυχής» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων, κοινωνικής πρόνοιας, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, περίθαλψης, εστίασης, κέντρων διασκέδασης & αναψυχής και στάθμευσης.

Με τη θέσπιση του ΕΣΧΑΔΑ  εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη από δόμηση κατά μήκος της παραλίας από τη γραμμή αιγιαλού, 30 μέτρων, ενώ είναι προφανές ότι η ζώνη της παραλίας είναι εκτός συναλλαγής.

Το ακίνητο λόγω της εγγύτητάς του με τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, έχει εύκολη οδική πρόσβαση από τον άξονα Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας και απέχει μόλις 14 χλμ. από το αεροδρόμιο Μακεδονία.



Διαμαρτυρία πολιτών – Σκέφτονται προσφυγή στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης για το θέμα έκαναν η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σώστε το Κάμπινγκ" και ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας με αίτημα «να μην προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας».

Ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας “Σώστε το Κάμπινγκ”, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» τονίζει ότι , όπως υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, «η έκταση πρέπει να περάσει στο Δήμο προκειμένου να αναπτυχθούν αθλητικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που τόσο λείπουν από την περιοχή». Ο ίδιος θέτει και μια σειρά ερωτήματα, όπως το τι θα γίνει με τις υποδομές, με την ύδρευση, την αποχέτευση κλπ. 

Όπως λέει το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι θα δημιουργηθεί 6όροφο ξενοδοχείο, ενώ σε όλη την περιοχή οι οικοδομές δεν ξεπερνούν τους τρεις ορόφους. Επιπλέον προβλέπεται να γίνουν και πολυτελείς βίλες με πισίνα, «τη στιγμή που ήδη το νερό δεν επαρκεί για όλο το δήμο και εδώ και καιρό σημειώνονται διακοπές υδροδότησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες». «Ειδικά το καλοκαίρι που έρχονται στην περιοχή λουόμενοι από άλλες περιοχές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», όπως τονίζει. 

«Παλαιότερα είχε αναφερθεί ότι θα γίνει σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του δήμου Θερμαϊκού με την ΕΥΑΘ αλλά αυτό είναι ένα μακρινό σχέδιο που το ακούμε εδώ και 10 χρόνια και ίσως περάσουν ακόμη πολλές δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθεί», προσθέτει. Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με το κυκλοφοριακό, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας έχει χαρακτηριστεί από την τροχαία ως ο πιο επικίνδυνος σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

«Για μας δεν είναι αξιοποίηση, για μας θα ωφεληθεί κάποιος επιχειρηματίας που θα το πάρει, όπως λέει, ενώ οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι θα κλείσει η πρόσβαση στην παραλία και δεν θα μπορούν δημότες και επισκέπτες να κάνουν μπάνιο στο σημείο, αλλά και ότι μπορεί αντίστοιχη «τύχη» να έχει και  το κάμπινγκ της Επανομής. 

Ο κ. Κουζινόπουλος σημειώνει δε ότι με τη δημιουργία του τουριστικού χωριού «πάει περίπατο η ιδέα του ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, γιατί σε εκείνο το σημείο θα διακόπτεται», ενώ τονίζει ακόμη ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι επαγγελματίες της περιοχής δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι «μέσα στο λεγόμενο κατ΄ ευφημισμό τουριστικό χωριό, θα δημιουργηθούν και καταστήματα εμπορικά και εστίασης».   

Σε αυτήν τη φάση, αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τον διαγωνισμό και την ανάδειξη του αναδόχου και μετά σκέφτονται να κάνουν προσφυγή και στο ΣτΕ, δεδομένου ότι θεωρούν ότι οι όροι του διαγωνισμού «ήταν φτιαγμένοι στο γόνατο», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουζινόπουλος.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας απαιτεί ανάπλαση της περιοχής με κρατική χρηματοδότηση, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό. «Αρνούμαστε να επιτρέψουμε να εκχωρήσουν τα δικαιώματά μας για ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους που μας ανήκουν με οργανωμένες παρεμβάσεις, στο όνομα των λεγόμενων επενδύσεων για να αυγατίσουν τα κέρδη τους επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση.


Δείτε εδώ: Η θρυλική πλαζ της Αγίας Τριάδας και η ιστορία της


Τι ζητάει ο δήμος

Από την πλευρά του δήμου έχουν τεθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ κάποιοι επιπλέον όροι, σε σχέση με ότι είχε ζητηθεί στο παρελθόν.

«Είμαστε σε επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και έχουμε κάνει επιστολή με δικές μας θέσεις τις οποίες θα τις βάλουμε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας από εδώ και πέρα. Τις έχουμε θέσει και σε προγενέστερο χρόνο», όπως τόνισε μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Θεόδωρος Τζέκος.

Συγκεκριμένα, ο δήμος ζητά παραχώρηση μεγαλύτερης έκτασης στο δήμο και συγκεκριμένα διπλασιασμό από τα 4 στα 8 στρέμματα για τη δημιουργία σχολείου αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, αθλητικών, πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών.

Επίσης ζητά τη διαμόρφωση ενός παραλιακού πεζόδρομου με δαπάνη του επενδυτή, να διαμορφωθεί ο χώρος πρασίνου από την επάνω πλευρά του δρόμου, μια δασική έκταση 23 στρεμμάτων και να υπάρχει δίκτυο δρόμων που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση και κίνηση όλων των επισκεπτών στο ακίνητο και να συνδέει τις δυο πλευρές του οικισμού.

Μέχρι τώρα υπήρξε μια θετική ανταπόκριση από το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία ότι σε κάποιο βαθμό κάποια από αυτά μπορεί να ικανοποιηθούν στο σχεδιασμό από εδώ και πέρα.

«Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης. Να πάψει η περιοχή να είναι ένας παραμελημένος χώρος, ένας σκουπιδότοπος και ένα κέντρο παραβατικών. Να αξιοποιηθεί αλλά διεκδικώντας καλύτερους όρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τονίζει ο κ. Τζέκος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι προσφορές θα εξεταστούν στο διάστημα των επόμενων μηνών και κατόπιν θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για να καταλήξει στην προτιμότερη προσφορά. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε μια ελάχιστη τιμή εκκίνησης, αλλά ήταν ελεύθερη η προσφορά.


Το «μπαλκόνι» των Θεσσαλονικέων

Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από την τότε εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων. «Τότε είχε γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση χωραφιών κατοίκων της περιοχής καθώς επίσης και δημοτικών και κρατικών οικοπέδων. Το 2013 με τα μνημόνια πέρασε στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. 
Εμείς από τότε ξεκινήσαμε σαν Επιτροπή τον αγώνα για να μην τσιμεντοποιηθεί ο χώρος, που χαρακτηρίζεται και το «μπαλκόνι» των Θεσσαλονικέων, να μην καταστραφεί, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, με την ανέγερση των κτισμάτων θα κοπούν και δέντρα», επισημαίνει ο κ. Κουζινόπουλος. Σήμερα η περιοχή είναι παραμελημένη.