Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Δωρεάν η είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Δωρεάν η είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρουςΣήμερα Πέμπτη (18/04) είναι η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και έτσι είναι ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.


Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε χώρας.

Το φετινό θέμα του εορτασμού «Heritage Changes» («Αλλαγές στην Κληρονομιά») υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα ιστορικά Μνημεία και στις τοποθεσίες μας.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ την αναλυτική λίστα με τα μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού που επισκέπτεστε χωρίς εισιτήριο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσουν οι πολιτιστικοί χώροι.Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Unesco τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για τον σκοπό αυτό, διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των Μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά.) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.