Σήμερα 20/4 το 13ο χορωδιακό Φεστιβάλ από τον Καλλίτεχνο Μορφωτικό Σύλλογο "ΒΙΣΑΝΘΗ" στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σήμερα 20/4 το 13ο χορωδιακό Φεστιβάλ από τον Καλλίτεχνο Μορφωτικό Σύλλογο "ΒΙΣΑΝΘΗ" στο Πολιτιστικό Κέντρο ΘέρμηςΟ Καλλίτεχνος Μορφωτικός Σύλλογος ΒΙΣΑΝΘΗ διοργανώνει και φέτος το  13ο χορωδιακό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου 2024.


Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι χορωδίες:

Μεικτή και Νεανική Χορωδία Πανοράματος, 

η Χορωδία του Καλλίτεχνου Μορρφωτικού Συλλόγου ¨Βισάνθη¨,  

η Μικτή Χορωδία Καζάνης «ΕΛΙΜΕΙΑ» και 

η Χορωδία ΤΕΕ ΤΚΜ Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας.


Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει :

 

 1. ΜΕΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» & ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΥΛΑΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Η Χορωδία «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη ιδρύθηκε στα 1993. Η δράση κι οι περγαμ ηνές της πλούσιες. Μεικτή τετράφωνη χορωδία οργάνωσε 19 «Χορωδιακές Συναντήσεις». Ψάλλει Εγκώμια Επιταφίου Θρήνου κάθε χρόνο. 

Τραγούδησε σε 20Δημοτικά Φεστιβάλ κι έδωσε 100 περίπου συναυλίες σ’όλη την Ελλάδα και στ’ αρχαία θέατρα Φιλίππων, Δισπηλιού, Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνεργάστηκε με το Βασίλη Λέκκα, την Ελισάβετ Χατζάρα, το Μανώλη Χατζημανώλη, τους ηθοποιούς Aφροδίτη Ιωαννίδου και Δημήτρη Καρέλλη. Παρουσιάστηκε στην Κύπρο, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Λιθουανία.

Παρουσίασε το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Μ. Χατζηδάκι, το «Άξιον Εστί» του Μ.Θεοδωράκη, τη «Misa Criolla» του Ariel Ramirez, τα ορατόρια «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»,«Αρταβάν ο δ ́Μάγος», «32ος Ψαλμός του Δαβίδ» του Βίκτωρα Γλυκίδη, ενώ το Pop-Rock Group “ΤΗΑΜΥRIS” είναι εξέλιξη της πολυβραβευμένης και φημισμένης στην Ελλάδα και διεθνώς Γυναικείας Χορωδίας «ΘΑΜΥΡΙΣ», που ιδρύθηκε στα 1993, η οποία έδωσε 10δες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Συμμετείχε σε πολλά διαγωνιστικά και μ η Φεστιβάλ, ελληνικά και διεθνή. Συνεργάστηκε μ ε τις παγκοσμίου φήμης «Permonik girl’s choir» Τσεχίας και «Versme girl’s choir» Λιθουανίας. Συμμετείχε σε σειρά highlights & medley γνωστών musical, όπως, O Bιολιστής στη Στέγη, Ροζ Πάνθηρας, Τζέημ ς Μποντ, Η Μελωδία της Ευτυχίας, Μαίρη Πόππινς, Δον Κιχώτης, La-la-land κ.α. Oι Χορωδίες συμμετείχαν στη μεγαλειώδη

Συναυλία «Ελευθερία», στη Λευκωσία Κύπρου προ μηνός με 53 ακόμα χορωδίες από Κύπρο κ αι Ελλάδα, που τραγούδησαν όλες μαζί υμνώντας τους αγώνες για Λευτεριά στην Κύπρο, 50 Χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στο νησί!

Καλλιτεχνικός δ/ντης των χορωδιών, ο Βίκτωρ Γλυκίδης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. ΝΥΧΤΑ ΜΑΓΙΚΙΑ, Μ. Θεοδωράκης-Γ . Θεοδωράκης, επεξ. Δ. Φιλίππου 2. Ο ΚΑΗΜΟΣ, Μ. Θεοδωράκης-Δ. Χριστοδούλου, επεξ. Δ. Φιλίππου 3. A WIND OF CHANGE, Scorpions, επεξ. Δ. Φιλίππου 4. LET IT BE, J. Lennon-P. Mc.Cartney (Beatles), επεξ. Ed Lojeski
  2. ΛΕΥΤΕΡΙΑ, Ν. Παναγιώτου-Ν. Καζαντζάκης, επεξ. Δ. Φιλίππου Διευθύνει : Βίκτωρ Γλυκίδης

Πιάνο: Γιάννης Δαμιανίδης

 

2. ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ“ΒΙΣΑΝΘΗ”

Η μικτή τετράφωνη χορωδία «Βισάνθη»,ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2007απόερασιτέχνες χορωδούς και αποτελεί τον πυρήνα του Καλλίτεχνου Μορφωτικού Συλλόγου με την ίδια ονομασία, και με έδρα την Νέα Ραιδεστό του δήμου Θέρμης. 

Η χορωδία έχει εμφανιστεί σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Κολωνία της Γερμανίας, στη Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη. Κάνει μουσικά αφιερώματα σε κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, κάθε χρόνο διοργανώνει χορωδιακό φεστιβάλ ενώ το ρεπερτόριό της είναι πλούσιο με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα. 

Η χορωδία Βισάνθη συμμετείχε σε φιλανθρωπική εκδήλωση με ελληνικές οπερέτες στο Μέγαρο Μουσικής της Βέροιας, στις εκδηλώσεις εορτασμού της 195ης Επετείου Ολοκαυτώματος της Νάουσας με το ορατόριο Νιάουστα του Νίκου Ταούλα σε σύμπραξη με την Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την χορωδία Νίκος Αστρινίδης, στην 74 η επέτειο μνήμης της σφαγής του Διστόμου, στο10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και στους Ελεύθερους Πολιορκημένους της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Θέρμη. 

Ο Σύλλογος Βισάνθη έχει σκοπό την πολιτιστική καλλιέργεια και την διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού. Τη χορωδία διευθύνει από την ίδρυση της η κ.Έλλη Χατζηκυριακίδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.Dolci miei sospiri (Claudio Monteverdi)

2.Αντώνης στο Ραγγούδι (Θ εόδωρος Αντωνίου

3.Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς (Μ. Χατζηδάκης)

4.Santa Lucia (Παραδοσιακό Ιταλίας – Νάπολης)

Χορ. Επεξεργ. Βασίλης Πετρόχειλος

5. Η Ξανθούλα (Λαϊκή Επτανησιακή μελωδία)

Ποίηση: Διον. Σολωμός

Χορ. Επεξεργ. Βασίλης Τενίδης

Διεύθυνση Χορωδίας: Έλλη Χατζηκυριακίδου

Στο πιάνο συνοδεύει: Χριστίνα Κούλικα

 

3. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΄΄ΕΛΙΜΕΙΑ΄΄

Η Μικτή Χορωδία Κοζάνης ΄΄ΕΛΙΜΕΙΑ΄΄ ιδρύθηκε το 1964 αρχικά ως εκκλησιαστική και μετά κοσμική. Σκοπός η διατήρηση και η διάδοση της χορωδιακής μουσικής, η σύσφιξη σχέσεων και η ψυχαγωγία των συνανθρώπων. 

Επί χρόνια κάλυπτε επετειακές εκδηλώσεις, 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης μας. Ψάλει τα Εγκώμια και το Τροπάριο της Κασσιανής. Έχει προγραμματίσει πολλές εκκλησιαστικές και κοσμικές εμφανίσεις, διοργανώνοντας συναυλίες, χορωδιακές συναντήσεις, όμορφα απογευματινά μ ε κλασσικό και νέο ρεπερτόριο τόσο στην πόλη της Κοζάνης όσο και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού και εξωτερικού όπως Ζυρίχη, Γενεύη, Κορυτσά κ.α. 

Ιδρυτής ο αείμνηστος Μάκης Βαχτσεβάνος, συνέχισε ο αείμνηστος αρχιμουσικός Γιάννης Παφίλλης. Από το 2015 τη χορωδία ανέλαβε η κ. Κλαίρη Τζιουρά καθηγήτρια μουσικής και μαέστρος χορωδιών παιδικών και ενηλίκων, διπλωματούχος σύνθεσης πιάνου και βυζαντινής μουσικής. 

Η χορωδία ΕΛΙΜΕΙΑ φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα και μ ε την ελπίδα ότι θα συνεχίζει πάντα το έργο της μ ε επιτυχία. Σύνολο Χορωδών: 38 – 40 άτομα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.Κύριε Δώρησε σ΄αυτή την Πλάση την Ειρήνη – (Κανόνας)

2.Κύριε Καταφυγή (Ψαλμός Δαυίδ 89ος – Σταύρος Κουγιουμτζής)

3.Θάλασσα Δέντρα και Βουνά (Δημ οτικό Καρπάθου)

4.Ποτ- Πουρί (Σταμ . Κραουνάκης – Σταύρος Ξαρχάκος Βασ. Τσιτσάνης – Βασ. Πολυκανδριώτης)

5.Δεν σε Θέλω πια – (Παραδοσιακό Μικράς Ασίας)

Μαέστρος:Κλαίρη Τζιουρά. Επεξεργασία & διασκευή για 4φωνη χορωδία Στο Πιάνο: Κλαίρη Τζιουρά

Στο Μπουζούκι: Κων/νος Μπόντζας

Σόλο: Δούρβας Βαγγέλης & Μητσιάνη Βάσω

Απαγγελία: Σοφρώνης Ευθυμιάδης

Υπεύθυνος Χορωδίας / Πρόεδρος:Αναστασία Γκλιάνα

4. Χορωδία “ΤΕΕ, ΤΚΜ, Μηχανικών” Κεντρικής Μακεδονίας

Η μεικτή χορωδία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2017 από τον μηχανικό Δημήτρη Μήτρου. Σκοπός της χορωδίας είναι η διάχυση της χορωδιακής μουσικής στους κόλπους των μηχανικών της πόλης, αλλά και σε όσους αγαπούν το ομαδικό τραγούδι και τη συμμετοχή σε μ ία χορωδιακή κοινότητα. 

Η χορωδία εξελίχθηκε σύντομα σε τρίφωνο σύνολο και μέχρι τις αρχές του 2020 συμμετείχε, αλλά και οργάνωσε σημαντικές χορωδιακές συναντήσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης. Κατά της διάρκεια της καραντίνας η χορωδία προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των μελών της δημιουργώντας εξ αποστάσεως videos μ ε αγαπημένα τραγούδια. 

Το Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησαν ξανά οι διαζώσης πρόβες του συνόλου. Τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της χορωδίας Έχει αναλάβει από την έναρξη λειτουργίας της χορωδίας η μαέστρος Άλκη στις Τόγια. Τριανταπέντε μέλη, άντρες, γυναίκες

Διδασκαλία/διεύθυνση: Άλκηστις Τόγια

Στο πιάνο συνοδεύει ο Άλκιμος Μαυρίδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ (ΜΟΥΣΙΚΗ :ΜΙΚΗΣ Θ ΕΟΔΩΡΑΚΗΣ , ΣΤΙΧΟΙ : Γ ΙΑΝΝΗΣ Θ ΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)
  2. ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ (ΣΤΙΧΟΙ & ΜΟΥΣΙΚΗ : ΜΑΝΟΣΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ)
  3. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (ΜΟΥΣΙΚΗ : ΖΟΡΖ ΜΟΥΣΤΑΚΙ , ΣΤΙΧΟΙ :ΔΗΜΗΤΡΗΣΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ)
  4. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΗΣΙ (ΜΟΥΣΙΚΗ : ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ , ΣΤΙΧΟΙ : ΝΙΚΟΣΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ)
  5. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΥΣΙΚΗ : Θ ΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ , ΣΤΙΧΟΙ : ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ)

Διδασκαλία/διεύθυνση: Άλκηστις Τόγια

ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ `ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Η ΣΟΦΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΣΙΟΥΡΑ