Παρίσι 2024: Τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρίσι 2024: Τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων;


Η φετινή μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι άλλη από τα κόκκινα και χαμογελαστά, στυλιζαρισμένα φρυγικά σκουφάκια. Θα αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τους Ολυμπιακούς, αλλά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.


Κοινή μασκότ για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να υπάρξει αυτόματα ισότητα και καμία διάκριση ως προς τις δύο αυτές διοργανώσεις.

Οι Φρύγες, λοιπόν, ένα σύμβολο ελευθερίας δεσπόζει ήδη στην καρδιά του Παρισιού, ενώ τα αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024 ετοιμάζονται πυρετωδώς!


Τι είναι τελικά οι Φρύγες;

Ο Φρυγικός σκούφος (Le bonnet phrygien) ή «σκούφος της ελευθερίας» είναι ένα κάλυμμα κεφαλής κωνικού σχήματος, κόκκινου χρώματος, από ύφασμα και με το άκρο της κορυφής του να διπλώνει. Μερικές φορές φέρει μια τρίχρωμη κονκάρδα.


Πού μπορούμε να συναντήσουμε τη μασκότ:

Είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας και ένα από τα χαρακτηριστικά της Μαριάν, αλληγορικής μορφής της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εμφανίζεται στη σημαία της πολιτείας της Νέας Υόρκης και στις σημαίες και τα εθνόσημα πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Στην ιστορία:


Στην τέχνη:


Σε παιδικά κινούμενα σχέδια:


Σε προσόψεις δημαρχείων και σχολείων:


Σε γραμματόσημα:



«Ψάχναμε για μια μασκότ που ενσαρκώνει το γαλλικό πνεύμα, που κουβαλά τα χρώματα της χώρας, ένα μέρος της ιστορίας μας» , εξηγεί η Julie Matikhine, η διευθύντρια του brand στο Παρίσι 2024, η οποία διευκρινίζει ότι η επιλογή της μασκότ δοκιμάστηκε και επικυρώθηκε από δείγματα παιδιών ηλικίας 6 έως 14 ετών.

Τα δύο αυτά πανομοιότυπα κόκκινα σκουφάκια, διαφέρουν σε ελάχιστα σημεία. Υποστηρίζοντας ακράδαντα το τρίπτυχο περί ελευθερίας-ισότητας και αδελφότητας, έχουν ίδιο χρώμα. 

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η μασκότ είναι πιο εύσωμη και κοντή από αυτή των Παραολυμπιακών, που η μασκότ είναι ψηλή, λεπτή και με ένα πρόσθετο μέλος.