Τα superfoods που μπορείς να καλλιεργήσεις στο μπαλκόνι σου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα superfoods που μπορείς να καλλιεργήσεις στο μπαλκόνι σουΤα τελευταία χρόνια τα superfoods (υπερτροφές) αποκτούν όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Ο εξωτικός τους χαρακτήρας σε συνδυασμό με τη μοναδική γεύση και την υψηλή διατροφική αξία αποτελούν ένα πολύ ελκυστικό συνδυασμό που δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.


Διαθέτουν εξαιρετική διατροφική αξία καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα super food τρώγονται φρέσκα ή αποξηραμένα και έχουν πλούσια έντονη γεύση, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης σε μαρμελάδες καθώς και για την παρασκευή λικέρ. Και το καλύτερο από όλα; Μπορούμε πολύ εύκολα να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι.

Προσφέρουν περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της εpωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας, βελτίωση της υγείας. Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες.Αρώνια

Η αρώνια είναι ένα από τα θρεπτικότερα φυτά. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα, πολύ εύκολος στην ανάπτυξη του, καθώς παράγει καρπούς από τον πρώτο χρόνο. Είναι πολύ ανθεκτικός σε ποικίλες συνθήκες του εδάφους (από αμμώδη έως αργιλώδη) αλλά και του κλίματος (από -25 έως +40 βαθμούς κελσίου).

Aνθίζει Ιούλιο- Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει αργά το φθινόπωρο. Πριν πέσουν τα φύλλα, το φθινόπωρο, παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Η διάδοση της στην Ελλάδα εξελίσσεται ραγδαία κι αποτελεί μια εναλλακτική καλλιέργεια επιδοτούμενη από το κράτος.

Αντοχή στον Ήλιο: Ναι
Πολυετές: Ναι

Μύρτιλλο (ή Blueberry)

Πολύ γνωστό φρούτο με καταγωγή τη Ν. Αμερική. Είναι ένας καρποφόρος θάμνος που μπορεί να ξεπεράσει τα 1,80 μέτρα και είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο. Ανθίζει από Μάιο με Ιούνιο με λευκά σαν καμπανούλες άνθη και τον Αύγουστο δημιουργεί ξινόγλυκους καρπούς οι οποίοι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Στη διαδικασία ωρίμανσης οι καρποί ξεκινούν από πράσινοι, γίνονται κόκκινοι και τέλος μωβ για να φαγωθούν. Τα σκούρα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του κοκκινίζουν το φθινόπωρο.

Καλλιεργείται στο ύπαιθρο, σε γλάστρες αλλά και σε θερμοκήπια. Θέλει ελαφρύ, μέτρια αργιλώδες χώμα που να στραγγίζει καλά. Προτιμά όξινο χώμα και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε πολύ όξινο. Απαιτεί υγρά εδάφη.

Αντοχή στον Ήλιο: Ναι
Πολυετές: ΝαιΓκότζι μπέρι

Έχει μεγάλη διατροφική αξία, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων. Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, τη βελτίωση λειτουργίας των νεφρών και τη λειτουργία του ήπατος. Είναι γνωστό και ως το «φρούτο της ευτυχίας» επειδή δίνει ενέργεια και βελτιώνει τη διάθεση.

Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει τα 2 μέτρα ύψος. Ο καρπός του είναι ένα πολύ υγιεινό φρούτο με χαρακτηριστική διχρωμία, κόκκινου και πορτοκαλί και γεύση που θυμίζει τη σταφίδα.

Φυτεύεται και σε γλάστρες, αρκεί να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστο σημείο. Στη γη χρειάζεται αμμώδη, άγονα εδάφη. Απαιτεί προσεχτικό πότισμα κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι ανθεκτικό στον ήλιο, αλλά και το ψύχος. Η καρποφορία του ξεκινά τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ χρειάζεται κλάδεμα μετά το πέρας της καρποφορίας.


Αντοχή στον Ήλιο: Ναι
Πολυετές: Ναιe-daily.gr