Ευρωεκλογές: Μέτρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη λαμβάνει η Meta Πηγή: Protagon.gr - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ευρωεκλογές: Μέτρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη λαμβάνει η Meta Πηγή: Protagon.gr



Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Facebook και Instagram δημιούργησε ομάδα για την αντιμετώπιση παραπλανητικών βίντεο, εικόνων και αναρτήσεων με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, που θα έχουν στόχο την καθοδήγηση των ψηφοφόρων στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ 


Ομάδα της Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, θα επωμιστεί με την αντιμετώπιση του παραπλανητικού περιεχομένου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. 

Οι ειδικοί ανησυχούν για την πιθανή παραποίηση βίντεο, εικόνων και ήχου με τη χρήση της τεχνολογίας ΤΝ με στόχο την εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

 Όπως σημείωσε το BBC, πρόσφατα, η Meta υπέγραψε συμφωνία με άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τέτοιο περιεχόμενο. 

Το κινεζικό TikTok ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα λανσάρει τα λεγόμενα «Εκλογικά Κέντρα» στη γλώσσα κάθε χώρας στην εφαρμογή του για καθένα από τα 27 μέλη της ΕΕ, τα οποία θα φιλοξενούν «αξιόπιστες» πληροφορίες. 

Ο επικεφαλής των υποθέσεων της Meta για θέματα ΕΕ, Μάρκο Παντσίνι, δήλωσε ότι η εταιρεία, στην οποία ανήκουν επίσης το WhatsApp και το Threads, θα δημιουργήσει «ένα Ειδικό Εκλογικό Κέντρο Επιχειρήσεων για την ΕΕ που θα εντοπίζει πιθανές απειλές και θα εφαρμόζει συγκεκριμένους περιορισμούς σε όλες τις εφαρμογές μας και τεχνολογίες σε πραγματικό χρόνο». 

Ο ίδιος επισήμανε ότι «από το 2016, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια για την ασφάλεια και τετραπλασιάσαμε το μέγεθος της ομάδας μας που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα, σε περίπου 40.000 άτομα», είπε. «Αυτό περιλαμβάνει 15.000 άτομα που αξιολογούν περιεχόμενο σε Facebook, Instagram και Threads σε περισσότερες από 70 γλώσσες -συμπεριλαμβανομένων και των 24 επίσημων γλωσσών της ΕΕ». 

Είπε ακόμα, ότι αυτό σήμαινε τη συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων από διαφορετικές ομάδες σε όλη την εταιρεία. Υπάρχουν πάντως και οι επικριτές αυτής της απόφασης της Meta, που μίλησαν στο BBC και εξήγησαν ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της ΤΝ. 

Ο Ντιπάκ Παντμαναμπχάν από το Queen’s University του Μπέλφαστ, ο οποίος έχει γράψει μια εργασία για τις εκλογές και την Τεχνητή Νοημοσύνη, είπε ότι η στρατηγική της Meta για να εντοπίσει τις εικόνες που δημιουργούνται με την τεχνολογία αυτή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. 

Ο ίδιος διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε μια κατάσταση όπου οι ρεαλιστικές εικόνες που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, φαίνεται να δείχνουν διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία. 

«Το να αποδείξουμε ότι είναι ψεύτικες, απαιτεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρξε τέτοια επίθεση από τους εικονιζόμενους αστυνομικούς στους εικονιζόμενους αγρότες -αυτό μπορεί να είναι ανέφικτο τόσο για την τεχνολογία όσο και για τους ειδικούς», είπε. «Πώς μπορεί οποιαδήποτε τεχνολογία να το χαρακτηρίσει αυτό ως ψεύτικο ή πραγματικό; Δεν είναι πολύ σαφές πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι η στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta -τουλάχιστον υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί». 

Η Meta, η οποία επί του παρόντος συνεργάζεται με 26 ομάδες ελέγχου ψευδών ειδήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ότι θα φέρει μαζί της τρεις ακόμη εταίρους με έδρα τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής. 

Ο ρόλος αυτών των οργανισμών δεν είναι να ασχολούνται με περιεχόμενο που αποσκοπεί στην καταστολή της ψηφοφορίας -αυτού του είδους οι αναρτήσεις απαγορεύονται- αλλά μάλλον να εντοπίζουν περιεχόμενο που διαδίδει παραπληροφόρηση. Σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνονται στοιχεία που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Ο Παντσίνι είπε ότι αυτού του είδους οι αναρτήσεις θα έχουν προειδοποιητικό σήμα, θα γίνονται λιγότερο εμφανείς και δεν θα επιτρέπονται σε διαφημίσεις. 

Όσο για τις διαφημίσεις στα συγκεκριμένα social media, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της ψήφου, να ανακηρύξουν πρόωρους νικητές ή να αμφισβητήσουν «τις μεθόδους και τις διαδικασίες εκλογής». «Καθώς το περιεχόμενο που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζεται στο Διαδίκτυο, συνεργαζόμαστε επίσης με άλλες εταιρείες του κλάδου μας για κοινά πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές», είπε. 

«Αυτό το έργο είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε εταιρεία και θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών», κατέληξε, προσθέτοντας τη δική του φωνή στο πλήθος των προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση της ΤΝ. 


Protagon.gr