Βασιλικά: Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου εκφράζει με Απόφασή της η τοπική Κοινότητα - Τα επιχειρήματα που θέτει ώστε να εξαιρεθεί. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βασιλικά: Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου εκφράζει με Απόφασή της η τοπική Κοινότητα - Τα επιχειρήματα που θέτει ώστε να εξαιρεθεί.


Οπως αναφέραμε σε παλιότερη δημοσίευση στη THERMISnews.gr (δείτε εδώ σχετικά) επίκειται η μετεγκατάσταση/συγχώνευση 50 Ειρηνοδικείων ανα την Ελλάδα, γεγονός που βρίσκει αντίθετους τόσο τους Ειρηνοδίκες, όσο και τις κατά τόπους τοπικές Κοινωνίες, που πλέον για να εξυπηρετηθούν θα χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι ως τη δυτική πλευρά της πόλης. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εργασίες του Flyover στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη μετακίνηση και προβληματίζει για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης αυτή τη χρονική στιγμή.
 
Η Κοινότητα των Βασιλικών, βλέποντας να κλείνουν μια-μια σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τραπεζικά καταστήματα, δε μπορεί άλλο, από το να εναντιώνεται και σε μια ενδεχόμενη μετακίνηση του Ειρηνοδικείου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. 

Τα καλά νέα είναι οτι σύμφωνα με πληροφορίες μας, για την επιλογή των Ειρηνοδικείων που θα κλείσουν, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η ιστορικότητα κάθε Υπηρεσίας και το πλήθος των υποθέσεων που εξυπηρετεί. Αυτό εξάλλου, σε συνδυασμό με το συγκοινωνιακό πρόβλημα είναι τα "ατού" που φαίνεται να γνωρίζουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο των Βασιλικών, του οποίου απόσπασμα της Απόφασης παραθέτουμε:

"...Το Ειρηνοδικείο Βασιλικών και το αρχείο του έχει μεγάλη ιστορική αξία για τον τόπο μας, καθώς συστήθηκε στις 7 Απριλίου 1914 με το Β.Δ. που δημοσιεύτηκε στο 88 φύλλο της 11-4-1914 Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Τεύχος Α’) και υπάγονταν στην δικαιοδοσία του 46 κοινότητες και χωριά με τους συνοικισμούς τους.

Ο Ειρηνοδίκης από το 1914 έως το 1934 και από το 1944 έως και το 1952 εκτελούσε και συμβολαιογραφικά καθήκοντα. Ύστερα υπήρξε διορισμός ειδικών συμβολαιογράφων που ανέλαβαν τη σύνταξη συμβολαίων στην περιφέρεια Ειρηνοδικείου Βασιλικών και εκτελούσαν και χρέη Υποθηκοφύλακα, διότι έως και το 1962 δεν υπήρχε νομοθετημένη θέση Υποθηκοφύλακα και τα χρέη αυτά στην αρχή τα εκτελούσαν οι εκάστοτε Ειρηνοδίκες , που εκτελούσαν και χρέη Συμβολαιογράφου και κατόπιν οι Συμβολαιογράφοι που διορίσθηκαν έως τον Ιούλιο έτους 1962 όταν τελικά διορίσθηκε ειδικός άμισθος Υποθηκοφύλακας.

Έπειτα κατά το έτος 1969 με το Ν.Δ. 100/1969 που δημοσιεύτηκε στο 31/12.2.69 ΦΕΚ(Τεύχος Α’) συγχωνεύτηκε στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.Από αρχή ιδρύσεως του έως και τον Φεβρουάριο 1969 το Ειρηνοδικείο Βασιλικών στεγάζονταν στο οίκημα της Κοινότητας Βασιλικών με δωρεάν παραχώρηση.

Σήμερα το Ειρηνοδικείο Βασιλικών που λειτουργεί και ως Πταισματοδικείο έχει στην εδαφική του αρμοδιότητα τις παρακάτω Κοινότητες με τους επιμέρους οικισμούς τους ως παρακάτω πριν τις συνεννώσεις δήμων με το Σχέδιο Καλλικράτης:

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
1.Αγία Παρασκευή
2.Άγιος Αντώνιος
3.Βασιλικά
4.Λιβάδι
5.Περιστερά
6.Σουρωτή

Οικισμοί
1.Λακκιά
2.Μονοπήγαδο

ΔΗΜΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
1.Επανομή
2.Μεσημέρι

ΔΗΜΟΣ ΜΙΚΡΑΣ
1.Καρδία
2.Κάτω Σχολάρι
3.Πλαγιάρι
4.Τρίλοφος

Οικισμοί
1.Άνω Σχολάρι

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
1.Νέο Ρύσσιο
2.Ταγαράδες

ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ
1.Γαλαρινός
2.Γαλάτιστα
3Δουμπιά

Οικισμοί
1.Αγίας Αναστασίας
2.Πρινοχώρι

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
1.Άγιος Παύλος
2.Λάκκωμα
3.Νέα Γωνιά
4.Νέα Καλλικράτεια
5 Νέα Σίλατα

Οικισμοί
1.Νέα Ηράκλεια
2.Ροδόκηπος
3.Σωζόπολη

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
1.Σανά

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ
1.Ελαιοχώρια
2.Κρήνη
3.Πετράλωνα

Δεν είναι ένα ανενεργό Ειρηνοδικείο, διεκπεραιώνει πλήθος υποθέσεων που προκύπτουν από τις ανωτέρω περιοχές χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις . Και επιπροσθέτως έχει και εξυπηρετεί μεγάλο πληθυσμό στην εδαφική του αρμοδιότητα.

Τονίζω, είπε η Πρόεδρος. ότι η Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών είναι μία Κοινότητα-Κωμόπολη που χαρακτηρίζεται ως οικισμός προ του 1923, υπήρξε επί σειρά ετών κεφαλοχώρι της περιοχής στο οποίο, εκτός από το Ειρηνοδικείο , είχε υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν πολλά χωριά, όπως Δημοτικό και Γυμνάσιο(λειτουργία από το 1926), Ταχυδρομικό Γραφείο(έτος λειτουργίας 1913) , Σταθμός Χωροφυλακής (έτος ίδρυσης και λειτουργίας 1900), Αγρονομείο Βασιλικών(έτος ίδρυσης λειτουργίας 1938), πολλούς Συλλόγους, ιατρούς και Συμβολαιογράφους και μέχρι πρότινος λειτουργούσε υποκατάστημα Ι.Κ.Α,Υπηρεσία Κτηματολογίου,Υποθηκοφυλάκιο ,Τράπεζα.

Επιπροσθέτως τα Βασιλικά υπήρξαν η έδρα του Δήμου Βασιλικών πριν την συννένωση με το πρόγραμμα Καλλικράτης ,με τον Δήμο Θέρμης,μία έδρα που χαρακτηρίζεται για την ιστορικότητά της όσον αφορά τους αγώνες και τους ήρωές της στον Μακεδονικό Αγώνα , καθώς επίσης και με τους αγώνες της και τους Ήρωές της κατά του Οθωμανικού Ζυγού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας .
Αυτή άλλωστε υπήρξε η αφορμή και η αιτία ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να την εντάξει στο Πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ 2021” μεταξύ άλλων 53 κωμοπόλεων σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα εδρεύει στην κωμόπολή μας Τμήμα Ασφαλείας που μπορεί να μεριμνά όπου απαιτείται με την συνδρομή του στο αναφερόμενο Ειρηνοδικείο.

Συνεχόμενες δυστυχώς είναι οι υποβαθμίσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κοινότητά μας με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Υπηρεσιών. 

Οι υποβαθμίσεις αυτές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Επιπτώσεις που επιφέρουν αλλοίωση της καθημερινότητας των πολιτών και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας. 

Η ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του Ειρηνοδικείου μας θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες που διατηρούν την έδρα τους στα Βασιλικά και το αντικείμενό τους έχει σχέση με τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου (συμβολαιογράφοι-δικηγόροι).

Τα Βασιλικά, μια ιστορική κωμόπολη όπως προαναφέρθηκε ,νοιώθει προδομένη εδώ και χρόνια απαριθμώντας απανωτά πλήγματα και απώλειες ,όσον αφορά τις Δημόσιες Υπηρεσίες που έδρευαν σε αυτά και αφορούσαν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλώνουμε πως αναφορά στην Κοινότητα Βασιλικών δεν μπορεί να γίνεται μόνο για την ιστορία της ή για τα αγροτικά της προΐόντα,αξίζουμε πολλά περισσότερα.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του Ειρηνοδικείου Βασιλικών ή ακόμη και να αναβαθμιστεί εφόσον πρόκειται για ένα από τα πλέον ενεργά Ειρηνοδικεία Πανελλαδικά το οποίο εκδικάζει μεγάλο όγκο υποθέσεων και συμβάλλει στην εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών. 

Ζητούμε να επιδείξει καλή θέληση και τον απαραίτητο σεβασμό προς την τοπική κοινωνία και του φορείς της,ικανοποιώντας το δίκαιο άιτημά μας το οποίο συνεισφέρει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου.

Η κ. Πρόεδρος μετά την εισήγησή της για το αναφερόμενο θέμα , ζήτησε από τα μέλη να ψηφίσουν σχετικά.

Τα μέλη λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση ψηφίζουν ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σε τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών με έδρα τα Βασιλικά.

Εισηγούνται την παραμονή του Ειρηνοδικείου Βασιλικών στην Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών με αυτή τη μορφή και οποιαδήποτε αναβάθμισή του , διότι υποβαθμίζεται μία κωμόπολη με τεράστια ιστορία σε όλες της τις μορφές και με πληθώρα υποθέσεων που εξυπηρετεί πολλές κοινότητες , οι οποίες υφίστανται στην εδαφική του αρμοδιότητα , όπως αναλύθηκε παραπάνω στην εισήγηση της Προέδρου. "