Βασιλικά: Μετά τα ΕΛ.ΤΑ ετοιμάζεται λουκέτο και για το Ειρηνοδικείο! Εντονη αντίδραση από την Ολομέλεια Ειρηνοδικών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βασιλικά: Μετά τα ΕΛ.ΤΑ ετοιμάζεται λουκέτο και για το Ειρηνοδικείο! Εντονη αντίδραση από την Ολομέλεια ΕιρηνοδικώνΤην κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων μεταξύ των οποίων και αυτό των Βασιλικών, πρότεινε η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων. Αυτό σημαίνει ότι προσωπικό και υποθέσεις από τα Βασιλικά θα μετακινηθούν στην έδρα του Πρωτοδικείου στα κεντρικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Με βάση μελέτη η οποία συντάχθηκε έχοντας ως υπόστρωμα τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλαν τα ίδια τα Ειρηνοδικεία στην Ένωση, η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ουσιαστικά μείωση των ειρηνοδικείων με χαμηλή πλέον απασχόληση σε υποθέσεις και δημιουργία ενισχυμένων δικαστικών δομών με περισσότερους ειρηνοδίκες και υποθέσεις που θα αφαιρεθούν και από τα Πρωτοδικεία.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ολομέλειας των Ειρηνοδικών του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, η οποία σε επιστολή της κάνει λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, υποστηρίζοντας ότι παράγουν έργο απαξιωμένοι από τον Δήμο που με "προκλητική αδιαφορία" τους άφηνε για χρόνια σε "κτίριο τρώγλη"

Σύμφωνα επίσης με την επιστολή, «ο όγκος εργασιών που θα επιβαρύνει το κεντρικό ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, αν καταργηθεί αυτό των Βασιλικών, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης των πινακίων του και επιπρόσθετα χρονοβόρα εκδίκαση υποθέσεων συν 1 με 2 χρόνια στα ήδη προβλήματα προσδιορισμού δικασίμων που αυτό αντιμετωπίζει».

Και τονίζουν: «Αν θεωρείται, στον πρώτο βαθμό, ταχεία απονομή δικαιοσύνης η εκδίκαση υποθέσεων μετά από 2 και 3 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, τότε περιττεύει πάσα λογική συζήτηση».

Προσθέτουν μάλιστα ότι «οι ετήσιες χρεώσεις των ειρηνοδικών, που υπηρετούν στο ειρηνοδικείο Βασιλικών, είναι ισοδύναμες με τις ετήσιες χρεώσεις των ειρηνοδικών του κεντρικού ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, στοιχεία άλλωστε που αποστέλλονται εδώ και χρόνια και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι υπεύθυνο εκ του νόμου για τον έλεγχο της υπηρεσιακής απόδοσης των ειρηνοδικών».

Τα κτιριακά προβλήματα

Γίνεται ειδική μνεία «για τα επί χρόνια σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του εκμισθωτή του κτιρίου (που είναι ο δήμος Θέρμης), με αποστολή δεκάδων εγγράφων διαμαρτυρίας μας προς το δήμαρχο Θέρμης (ο οποίος αδιαφορεί προκλητικά), με ετοιμόρροπο μπαλκόνι που το στηρίζουν σκαλωσιές, με τις κατσαρίδες, τα ποντίκια, τους σοβάδες που πέφτουν μέσα στο μοναδικό γραφείο που στεγάζονται 3 γραμματείς και 1 δικαστική επιμελήτρια, με σπασμένα παράθυρα και πόρτες, με αίθουσα αρχείου το διάδρομο και την αίθουσα συνεδριάσεων, που στοιβάζονται δεκάδες δικογραφίες, κτίριο τρώγλη προς κατεδάφιση, που προκαλεί μόνο θλίψη, ενώ ακριβώς δίπλα στεγάζεται (σε ίδιο άθλιο χώρο) η ασφάλεια Θέρμης!!! 
Τριτοκοσμικές εικόνες, υποτίθεται ευρωπαϊκού κράτους».

Ούτε ο ανελκυστήρας που υπάρχει για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, αποκλείοντας όπως λένε έτσι την πρόσβαση των ανωτέρω πολιτών στις υπηρεσίες του ειρηνοδικείου και του τμήματος ασφαλείας.
 «Για την πρόσβαση στις ανωτέρω αναφερθείσες υπηρεσίες χρησιμοποιείται μόνο η υπάρχουσα φθαρμένη και επικίνδυνη τσιμεντένια σκάλα (με 40 σκαλοπάτια), στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα (πχ ράμπα), κατά παράβαση των κανονισμών που υποχρεώνουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες να παρέχουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών να κατεβαίνουν οι γραμματείς του δικαστηρίου στον ισόγειο χώρο για να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους και του ανθρώπους με κινητικά προβλήματα» αναφέρουν.

«Κτιριακές υποδομές δικαστηρίων δεν έχουμε, έχουμε όμως στέγη Καλατράβα εκατομμυρίων ευρώ»

Όπως σημειώνουν σε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος «οι υπεύθυνοι θα φρόντιζαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων της κτιριακής υποδομής και την ενίσχυσή του δικαστηρίου με προσωπικό (συν 2 γραμματείς) για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ανθρώπων που απονέμουν δικαιοσύνη».

«Αντί όμως για αυτό, επιλέγεται η εύκολη λύση, για να κρύψουν οι υπεύθυνοι των Αθηνών τα προβλήματα και την αδυναμία τους να δώσουν λύσεις, και δη το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ειρηνοδικείου Βασιλικών και τη μεταφορά των ειρηνοδικών στο ήδη προβληματικό και ξεπερασμένο (από άποψη εγκαταστάσεων) ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Δικαστήρια, ως κτιριακές υποδομές, μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως στέγη Καλατράβα … εκατομμυρίων ευρώ» σχολιάζουν δηκτικά.

Και καταλήγουν: «Επειδή μας φοβίζει η, εκ της κοινής πείρας, γνώση της ελληνικής προχειρότητας που διακρίνει πολλές φορές τους αρμόδιους που εισηγούνται νομοσχέδια, εκφράζουμε την ευχή να μην ισχύσει για τα περιφερειακά ειρηνοδικεία η γραμμή του θανάτου, δηλαδή μια ισοπεδωτική γραμμή μηδενισμού των πάντων».

Πάντως, στο σενάριο μεταστέγασης του Ειρηνοδικείου Βασιλικών η μελέτη αφήνει ένα μικρό φως ελπίδας να μη προχωρήσει η διαδικασία, αφού στις εξαιρέσεις κατάργησης μπορούν να ενταχθούν Ειρηνοδικεία "με μικρό μεν αριθμό υποθέσεων, η ύπαρξη, όμως, των οποίων δικαιολογείται για εθνικούς, συγκοινωνιακούς, ιστορικούς κλπ. λόγους".

Αναλυτικά, η επιστολή διαμαρτυρίας των Ειρηνοδικών Βασιλικών:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 
TΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ
ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΤΑ
Όλων των συνδικαλιστών της
"ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ"

Η εισήγηση του αρχαιότερου των ειρηνοδικών Ηλία Παπαδόπουλου, ειρηνοδίκη Α ́τάξης, προς την ολομέλεια, που συνήλθε εκτάκτως στο κατάστημα του ειρηνοδικείου Βασιλικών, έχει ως εξής :

<<Με έκπληξη διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα με την επωνυμία
«ΔΙΚΑΣΤΗΣ», την από 13-10-2023 ανακοίνωση της “ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ” με θέμα “συμπεράσματα από έρευνα για την αναμόρφωση και την εύρυθμη λειτουργία των ειρηνοδικείων”. Σ’ αυτή την ανακοίνωση γίνεται αόριστη αναφορά για κατάργηση 50 ειρηνοδικείων, χωρίς αυτά ν’ αναφέρονται.

Για άλλη μια φορά γίνονται διαδικασίες ερήμην μας, εν κρυπτώ, στα σκοτάδια, χωρίς την οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωσή μας. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια... Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ισοπεδώνονται αδιακρίτως όλα τα περιφερειακά ειρηνοδικεία της χώρας.

Το ειρηνοδικείο Βασιλικών εκδίκασε χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών με οργανικές θέσεις μόνο δυο (2) ειρηνοδικών και ουδέποτε είχε εξάρτηση (για τη λειτουργία του) τις υποθέσεις αυτές, καθόσον κλήθηκαν υπηρεσιακώς ειρηνοδίκες άλλων ειρηνοδικείων προς εκδίκαση στο ειρηνοδικείο μας δεκάδων υποθέσεων του νόμου 3869/2010, ενώ παραμένει σ’εκκρεμότητα ακόμη σοβαρός αριθμός εκδίκασης αυτών, λόγω των εκδόσεων μη
οριστικών αποφάσεων...

Όμως, και χωρίς αυτές τις υποθέσεις, έχει ετησίως δεκάδες καταθέσεις δικογράφων αστικών υποθέσεων, όλων των διαδικασιών, ενώ καλύπτει μεγάλη εδαφική περιοχή (ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Βασιλικά, Λιβάδι, Περιστερά, Σουρωτή, Λακκιά, Μονοπήγαδο, Επανομή, Μεσημέρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι, Πλαγιάρι, Τρίλοφος, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Γαλαρινός, Γαλάτιστα, Δουμπιά, Αγία Αναστασία, Πρινοχώρι, Άγιος Παύλος, Λάκκωμα, Νεα Γωνιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Σύλλατα, Νέα Ηράκλεια, Ροδόκηπος, Σωζόπολη, Σανά, Ελαιοχώρια, Κρήνη, Πετράλωνα), εξυπηρετώντας τους πολίτες και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, που αλλιώς θα ήταν υποχρεωμένοι να διανύουν πολύ μεγάλές αποστάσεις προσφεύγοντας στο ειρηνοδικείο Πολυγύρου (ως κεντρικό ειρηνοδικείο Χαλκιδικής).

Ο όγκος εργασιών που θα επιβαρύνει το κεντρικό ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, αν καταργηθεί αυτό των Βασιλικών, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης των πινακίων του και επιπρόσθετα χρονοβόρα εκδίκαση υποθέσεων συν 1 με 2 χρόνια στα ήδη προβλήματα προσδιορισμού δικασίμων που αυτό αντιμετωπίζει. Αν θεωρείται, στον πρώτο βαθμό, ταχεία απονομή δικαιοσύνης η εκδίκαση υποθέσεων μετά από 2 και 3 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, τότε περιττεύει πάσα λογική συζήτηση.

Οι ετήσιες χρεώσεις των ειρηνοδικών, που υπηρετούν στο ειρηνοδικείο Βασιλικών, είναι ισοδύναμες με τις ετήσιες χρεώσεις των ειρηνοδικών του κεντρικού ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, στοιχεία άλλωστε που αποστέλλονται εδώ και χρόνια και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι υπεύθυνο εκ του νόμου για τον έλεγχο της υπηρεσιακής απόδοσης των ειρηνοδικών.

Γίνεται ειδική μνεία για τα επί χρόνια σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του εκμισθωτή του κτιρίου (που είναι ο δήμος Θέρμης), με αποστολή δεκάδων εγγράφων διαμαρτυρίας μας προς το δήμαρχο Θέρμης (ο οποίος αδιαφορεί προκλητικά), με ετοιμόρροπο μπαλκόνι που το στηρίζουν σκαλωσιές, με τις κατσαρίδες, τα ποντίκια, τους σοβάδες που πέφτουν μέσα στο μοναδικό γραφείο που στεγάζονται 3 γραμματείς και 1 δικαστική επιμελήτρια, με σπασμένα παράθυρα και πόρτες, με αίθουσα αρχείου το διάδρομο και την αίθουσα συνεδριάσεων, που στοιβάζονται δεκάδες δικογραφίες, κτίριο τρώγλη προς κατεδάφιση, που προκαλεί μόνο θλίψη, ενώ ακριβώς δίπλα στεγάζεται (σε ίδιο άθλιο χώρο) η ασφάλεια Θέρμης!!!

Τριτοκοσμικές εικόνες, υποτίθεται ευρωπαϊκού κράτους.

Ο ανελκυστήρας που υπάρχει για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση των ανωτέρω πολιτών στις υπηρεσίες του ειρηνοδικείου και του τμήματος ασφαλείας.

Για την πρόσβαση στις ανωτέρω αναφερθείσες υπηρεσίες χρησιμοποιείται μόνο η υπάρχουσα φθαρμένη και επικίνδυνη τσιμεντένια σκάλα (με 40 σκαλοπάτια), στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα (πχ ράμπα), κατά παράβαση των κανονισμών που υποχρεώνουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες να παρέχουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών να κατεβαίνουν οι γραμματείς του δικαστηρίου στον ισόγειο χώρο για να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους και του ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Σ’ ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος, που θα λειτουργούσε υπεύθυνα, σοβαρά, με αξιοπρέπεια και συνείδηση της υποχρέωσής του περί παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες και τους επιστήμονές του (δικηγόρους και δικαστές), οι υπεύθυνοι θα φρόντιζαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων της κτιριακής υποδομής και την ενίσχυσή του δικαστηρίου με προσωπικό (συν 2 γραμματείς) για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ανθρώπων που απονέμουν δικαιοσύνη.

Αντί όμως για αυτό, επιλέγεται η εύκολη λύση, για να κρύψουν οι υπεύθυνοι των Αθηνών τα προβλήματα και την αδυναμία τους να δώσουν λύσεις, και δη το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ειρηνοδικείου Βασιλικών και τη μεταφορά των ειρηνοδικών στο ήδη προβληματικό και ξεπερασμένο (από άποψη εγκαταστάσεων) ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Δικαστήρια, ως κτιριακές υποδομές, μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως στέγη Καλατράβα ... εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή μας φοβίζει η, εκ της κοινής πείρας, γνώση της ελληνικής προχειρότητας που διακρίνει πολλές φορές τους αρμόδιους που εισηγούνται νομοσχέδια, εκφράζουμε την ευχή να μην ισχύσει για τα περιφερειακά ειρηνοδικεία η γραμμή του θανάτου, δηλαδή μια ισοπεδωτική γραμμή μηδενισμού των πάντων.

Ελπίζουμε, να μη μείνουμε με την ευχή ... >>

Μετά την ανάγνωση της εισήγησης, η ολομέλεια υπερψήφισε αυτήν, εξουσιοδότησε δε τον αρχαιότερο ειρηνοδίκη όπως πράξει τα δέοντα για τη δημοσίευσή της στη φιλόξενη ιστοσελίδα με την επωνυμία "ΔΙΚΑΣΤΗΣ".

Βασιλικά 17-10-2023

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ
(κατά σειρά αρχαιότητας)
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (μη μέλος οποιασδήποτε ένωσης)
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΤΣΟΥΛΑdikastiko.gr, THERMISnews.gr