ΔΕΥΑ Θέρμης: Αύξηση- σοκ κατά 20% στους λογαριασμούς νερού στον δήμο Θέρμης - Στα 4 εκατ. ευρώ οι οφειλές στη ΔΕΗ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΔΕΥΑ Θέρμης: Αύξηση- σοκ κατά 20% στους λογαριασμούς νερού στον δήμο Θέρμης - Στα 4 εκατ. ευρώ οι οφειλές στη ΔΕΗ



Αξιοσημείωτη αύξηση στα τιμολόγια των λογαριασμών νερού και αποχέτευσης, αποφάσισε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θέρμης, απόφαση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

Με τις εν λόγω αυξήσεις εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού της επιχείρησης, το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 1.8 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις που πρόκειται να γίνουν είναι οι εξής:

1. Αύξηση της τάξεως του 20% στο οικιακό τιμολόγιο, με αλλαγές στις τιμές ανά κλίμακα, με μία παράλληλη αύξηση κατά 5% της τιμολογούμενης ποσότητας, ώστε η ΔΕΥΑΘ να έχει επιπλέον έσοδα 534.689 ευρώ.

2. Το ίδιο ποσοστό αύξησης θα προκύψει και στα επαγγελματικά και κοινωνικά τιμολόγια, καθώς και στις κοινωνικές υποδομές, προκειμένου να αποκτηθούν επιπλέον έσοδα 70.625 ευρώ.

3. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί αύξηση από 15 στα 24 ευρώ ετησίως στο πάγιο τέλος ύδρευσης και από 21 στα 24 ευρώ ετησίως στο πάγιο τέλος αποχέτευσης, έτσι ώστε να έχει επιπλέον έσοδα η επιχείρηση ύψους 246.681 ευρώ και 39.693 ευρώ, αντίστοιχα.

4. Επιπλέον, η τιμή χρέωσης ανά κυβικό θα φτάσει στα 0.98 ευρώ, για να αποκτηθούν επιπρόσθετα έσοδα 98.120 ευρώ και από 0.65 ευρώ σε 0.78 ευρώ ανά κυβικό σε όλα τα τιμολόγια αποχέτευσης, δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 20%.


Χρέος περίπου 4 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ!

Τις συγκεκριμένες αυξήσεις και τους λόγους για τους οποίους γίνονται, ανέλυσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, Δαμιανός Ζελιλίδης.

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο κόστος της επιχείρησης είναι το ενεργειακό λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2020 μέχρι και σήμερα.

«Η τιμολόγηση των υπηρεσιών της επιχείρησης θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πολιτική κόστους – ωφέλειας. Έχουμε μια διαφορά από την προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική του 2020 σε σχέση με αυτή του 2023, στα 1.250.000 ευρώ, περίπου, στο ενεργειακό κόστος», δήλωσε ο κ. Ζελιλίδης.

Συνυπολογίζοντας σε αυτό και άλλα κόστη, όπως είναι αυτά της αύξησης μισθοδοσίας των εργαζομένων, της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, τις διάφορες αμοιβές σε τρίτους, εμφανίζεται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως του 1.8 εκατομμυρίων ευρώ, αφού τα έσοδα της επιχείρησης για το 2023 είναι στα 4.3 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα έξοδα κυμαίνονται στα 6.1 εκατομμύρια ευρώ.

«Για να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 1.800.000 ευρώ, επιλέξαμε κάποια σενάρια. Το ένα έλεγε ότι θα έπρεπε να κάνουμε μία οριζόντια αύξηση της τάξης του 40% σε όλα τα τιμολόγια.
 Το πλάνο, όμως, που επιλέγουμε με τις συγκεκριμένες αυξήσεις στα τιμολόγια, μαζί με τη μείωση των κιλοβατώρων λόγω της τηλεμετρίας και την αύξηση της τιμολογούμενης ποσότητας κατά 5%, θα μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα των 1.230.000 ευρώ, προκειμένου να αντεπεξέλθει η επιχείρηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θέρμης.

Στη συνέχεια, σε σχετική ερώτηση για το «άνοιγμα» της ΔΕΥΑ, ο κ. Ζελιλίδης, τόνισε ότι το μόνο «άνοιγμα» που έχει η ΔΕΥΑΘ προς τρίτους είναι προς τη ΔΕΗ: «Οι προμηθευτές και όλοι οι υπόλοιποι είναι πληρωμένοι. Το ”άνοιγμα” στη ΔΕΗ είναι περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος μας είναι μπούμε σε ένα δοσολόγιο».


Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Το θέμα ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον επικεφαλής της παράταξης, Φάνη Καρκατζούνη, να μιλά στο TheOpinion, για μεγάλο πλήγμα στα νοικοκυριά της Θέρμης, με την αύξηση όχι μόνο στα τιμολόγια του νερού, αλλά και με την αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2024.

«Έχετε καημό να μην είναι χρεοκοπημένη η ΔΕΥΑΘ. Αν χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά όμως πάει σε δεύτερη μοίρα. Το επεισόδιο που συζητάμε είναι ένα ακόμα παιχνίδι που παίζετε στο οποίο είναι όλα στημένα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Καρκατζούνης, απευθυνόμενος στη διοίκηση, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως προεκλογικά η διοίκηση του δήμου δεν είχε πει κουβέντα για αύξηση στο τιμολόγιο του νερού.

Όπως υπογράμμισε, «η ύδρευση θα είναι Α.Ε. και θα λειτουργεί με όρους κόστους, οφέλους και ανταποδοτικότητας. Επί της ουσίας και οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις της και οι 126 ΔΕΥΑ θα πάνε σε άλλο δρόμο. 8.6 δις ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για αεροπλάνα f-35. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ μάς λέει ότι το χρέος στη ΔΕΗ είναι στα 4 εκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος στην αύξηση των παγίων της κιλοβατώρας κατά 20%, έκανε λόγο για μεγαλύτερη φτωχοποίηση του κόσμου, υπογραμμίζοντας πως το νερό ως κοινωνικό αγαθό θα συνεχίσει να είναι όλο και πιο ακριβό και δυσπρόσιτο από τους πολίτες.

Τόνισε, δε, πως πρόκειται για καθαρά πολιτική προσέγγιση, κάνοντας λόγο για ανταποδοτικές επιχειρήσεις, όπου τα έσοδα και τα έξοδα ισοσκελίζονται.

«Ζήσαμε δύο χρόνια με τεράστια άνοδο στην τιμή της ενέργειας. Τετραπλασιάστηκε το κόστος. Συσσωρεύονται τα χρέη και η διοίκηση του δήμου μέσω της ΔΕΥΑ να μην μπορεί να πληρώνει. Προσπαθεί, μαζεύοντας ένα αποθεματικό, να καλύψει το κόστος», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να μάχονται προκειμένου να μην συνεχιστούν αυτές οι κινήσεις.
«Θα τα πάρουμε από το κράτος γιατί δικαιούται να τα δώσει πίσω στην αυτοδιοίκηση»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δεσμεύτηκε πως μέρος του χρέους -αν όχι ολόκληρο- των 4 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ, θα ζητηθεί από το κράτος.

«Θα τα πάρουμε από το κράτος γιατί δικαιούται να τα δώσει πίσω στην αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον ένα μέρος του ποσού θα το παίρναμε πέρυσι και δεν πήραμε ούτε ευρώ. Πρέπει να έχουμε μία υγιή επιχείρηση που να πατάει στα πόδια της και όχι μία χρεοκοπημένη, που θα βρουν την ευκαιρία κάποιοι να τη στείλουν αλλού», τόνισε ο δήμαρχος, αφήνοντας και αιχμές για την ενδεχόμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σκοπός της δημοτικής αρχής δεν είναι να κοπεί το νερό στους πολίτες που αδυνατούν να το πληρώσουν, γι’ αυτό και γίνονται σημαντικές, όπως είπε, εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους.