Τι απαντά η "Παρέμβαση Πολιτών" στην επικριτική ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την απώλεια των εδρών της στη Δημοτική Επιτροπή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι απαντά η "Παρέμβαση Πολιτών" στην επικριτική ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την απώλεια των εδρών της στη Δημοτική Επιτροπή



"Ενήργησαν αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά με προσβολές εναντίον της επικεφαλής μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η "Παρέμβαση Πολιτών" για τον τρόπο που αντέδρασε η "Λαϊκή Συσπείρωση" αλλά και ο Δήμαρχος όταν εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο και να εκλέξουν όλα τα τακτικά μέλη που θα μπορούσαν στη Δημοτική Επιτροπή... 

//Η ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης"

Αγαπητοί δημότες χρόνια πολλά και καλή χρονιά !

Η νέα χρονιά βρίσκει το Δήμο Θέρμης με νέα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη (τα ψήφισε η διοίκηση του δήμου τελευταίες μέρες του 2023), με την κοινωφελή επιχείρηση (ΔΕΠΠΑΘ) κλειστή ενώ και η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης βρίσκεται ενόψει «συγχωνεύσεως» ! Εμείς προειδοποιούσαμε για όλα αυτά και καλούσαμε για άμεση αντίδραση πριν τις βουλευτικές εκλογές αλλά η διοικούσα παράταξη έβαζε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Την Κυριακή 7 Ιανουάριου, η νέα χρονιά έφερε και την εκλογή του νέου Δημοτικού Συμβουλίου με Πρόεδρο την Αθηνά Παπαδάκη (από τη διοικούσα παράταξη-Δημοκρατική Ενότητα), Αντιπρόεδρο τον Απόστολο Πράτανο ( από τη δημοτική μας παράταξη- Παρέμβαση Πολιτών) και Γραμματέα την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου (από τη δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση).

Στη συνέχεια εκλέχθηκαν τα μέλη της δημοτικής επιτροπής, η οποία υποκαθιστά την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με το νόμο η διοίκηση εξέλεξε τα 5 μέλη Αποστόλου Στυλιανό, Γαντά Σπυρίδωνα, Γκιζάρη Στέργιο, Σαμαρά Σωκράτη, Τσολάκη Απόστολο.

Η παράταξή μας εξέλεξε τα τρία τακτικά μέλη, Τσιφτελίδου Άννα, Καρακώττα Αστέριο, Βογιατζή Φωτεινή και αναπληρωματικό μέλος τον Πράτανο Απόστολο.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέλεξε τα δυο αναπληρωματικά μέλη, Καρκατζούνη Θεοφάνη και Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.

Η δημοτική μας παράταξη, με τοπικό αυτοδιοικητικό πρόσημο, έλαβε εξ αρχής την απόφαση να εκλέξει όλα τα τακτικά μέλη που θα μπορούσε να εκλέξει στην επιτροπή για να ασκήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το αντιπολιτευτικό της έργο, που γι’ αυτό άλλωστε πήρε εντολή και αυτό το ποσοστό από τους δημότες της Θέρμης. Τη δυνατότητα αυτή δίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος.

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και ο Δήμαρχος διαφώνησαν, ήθελαν να έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι θα πράξει η παράταξή μας.

Και δυστυχώς, μιλώντας για δημοκρατία, ενήργησαν αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά με προσβολές – και προσωπικές εναντίον της επικεφαλής μας- και με επιθέσεις και απευθυνόμενοι κατά τη συνεδρίαση, δημόσια στις ομιλίες τους, απευθείας σε μεμονωμένους δημοτικούς μας συμβούλους (!) βάζοντάς τους ηθικά διλήμματα, ωσάν να μην είμασταν εκεί ως μία δημοτική παράταξη με επικεφαλής, αλλά σαν να είμασταν ακέφαλοι και μονάδες.
Ο παραγκωνισμός της επικεφαλής μας, η προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της παράταξής μας και διάρρηξης της ενότητάς της, με τον παραπάνω τρόπο εκτός από αντιθεσμική είναι και αναιδής.

Στη συνεδρίαση, με υποκρισία, αξίωναν από εμάς να εφαρμόσουμε στην πράξη (αφού δεν την προβλέπει ο νόμος) την απλή αναλογική και να δώσουμε τη μια τακτική θέση, που δικαιούμαστε στη δημοτική επιτροπή, μολονότι στις προηγούμενες εκλογές (2019) που έγιναν με απλή αναλογική, ο δήμαρχος ήταν από την αρχή απέναντι, η δε Λαϊκή Συσπείρωση δεν εξέφρασε ποτέ ούτε μια θετική σκέψη.

Επίσης όταν μετά τις εκλογές του 2019, ο γνωστός ως νόμος Θεοδωρικάκου, άλλαξε την εκπροσώπηση από απλή αναλογική στην εκλογή των μελών στην Οικονομική Επιτροπή σε ενισχυμένη, υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων, μόνο εμείς τον καταγγείλαμε ! Ο δήμαρχος μιλούσε τότε για την αναγκαία κυβερνησιμότητα, την οποία, όμως, ούτως ή άλλως είχε.

Όταν στη συνέχεια κρίθηκαν οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου αντισυνταγματικές, εμείς μόνο θέσαμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι μια παράταξη (αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης) θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς ! Στη συνεδρίαση που φέραμε το θέμα, όπου ανακοινώσαμε ότι μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος που θα διορθώνει την αντισυνταγματικότητα εμείς θα απέχουμε, γίναμε πάλι στόχος επιθέσεων !

Όταν (και πάλι στην προηγούμενη θητεία) όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενωθήκαμε για να φέρουμε με το 1/3 των δημοτικών συμβούλων θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ο δήμαρχος αρνιόταν να συζητηθεί, σχετικά με την αποκέντρωση των υπηρεσιών, τελικά, μολονότι όλες μαζί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θέσαμε το ζήτημα, δεν καταφέραμε όλες μαζί να λάβουμε μια κοινή θέση (προς μεγάλη ικανοποίηση του δημάρχου), επειδή στο τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε !

Σημειωτέων ότι στην προηγούμενη θητεία (2019-2023) μία άλλη παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχε δυο εκλεγμένους συμβούλους, οι οποίοι παραστάθηκαν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού φορές, στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε ο δήμαρχος, ούτε η Λαϊκή Συσπείρωση πήραν τότε πρωτοβουλία ή ομονόησαν, όπως τώρα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να πάρει δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τη θέση τους στην Οικονομική Επιτροπή. Πήρε ποτέ δημόσια θέση ο δήμαρχος για την παραίτησή τους ;
Και μας μιλούν για a la carte δημοκρατία.

Ακόμη περισσότερο υποκριτικός είναι ο ισχυρισμός ότι υπάρχει αποκλεισμός της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης από τη δημοτική επιτροπή, ενώ έχουν εκλέξει τα δυο αναπληρωματικά μέλη και εμείς, όπως ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή, θα συναινέσουμε στη συμμετοχή τους στην δημοτική επιτροπή, όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πώς τελικά πραγματικός στόχος της επίθεσης ήταν να μην είμαστε στην νέα επιτροπή μια συμπαγής ομάδα τριών μελών από την ίδια παράταξη, αλλά αποδυναμωμένοι και διασπασμένοι !

Οι συναινέσεις, ως γνωστόν, δεν εξαναγκάζονται και προφανώς δεν μπορούν να επιτευχθούν με αντιθεσμικές συμπεριφορές και κουνώντας το δάκτυλο.

Εμείς συνεχίζουμε και όπως έχουμε ξαναπεί μικρή η κοινωνία μας, γνωριζόμαστε … τα προβλήματα των κατοίκων περισσεύουν και η δημοτική μας παράταξη επικεντρώνεται, χωρίς περισπασμούς, στην επίλυσή τους.