Σε εφαρμογή από σήμερα 21 Ιανουαρίου η στείρωση ή αποστολή DNA των ζώων συντροφιάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε εφαρμογή από σήμερα 21 Ιανουαρίου η στείρωση ή αποστολή DNA των ζώων συντροφιάς


Ξεκινάει από σήμερα Κυριακή 21 Ιανουαρίου η υποχρέωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς –συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών- είτε για στείρωση του κατοικιδίου τους είτε για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.


Αν ο κηδεμόνας του ζώου επιλέξει στείρωση: 

Η στείρωση του ζώου θα γίνεται μέσα σε 6 μήνες μετά την απόκτησή του από τη στιγμή που αυτό είναι άνω του ενός έτους. 

Αν το ζώο είναι κάτω από 6 μηνών η στείρωση πρέπει να γίνει μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.


Αν ο κηδεμόνας του ζώο επιλέξει να στείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ: 

Η συλλογή του δείγματος και η αποστολή του θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Σε περίπτωση που ο κηδεμόνας του ζώου δεν ανταποκριθεί είτε στειρώνοντας το ζώο του είτε αποστέλλοντας δείγμα γενετικού υλικού θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ (άρθρο 35 του Ν. 4830/21). 

Παράλληλα του χορηγείται τρίμηνη προθεσμία για να προβεί σε μια από τις παραπάνω ενέργειες.

Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για 

- τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, 

- του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και 

-των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.

Σε όλα αυτά αντιδρούν οι κτηνίατροι, οι οποίοι έχουν διατυπώνουν ενστάσεις και προβληματισμούς για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συμμετέχοντας παράλληλα στην πανελλαδική απεργία η οποία έγινε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου. 

Δείτε περισσότερα εδώ: www.thermisnews.gr/2024/01/1701-dna.html