Πού θα φτάσει ο χρυσός το 2024; Οι εκτιμήσεις των ειδικών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πού θα φτάσει ο χρυσός το 2024; Οι εκτιμήσεις των ειδικών



Η επένδυση στον χρυσό έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον το τελευταίο έτος. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψαν σημαντική άνοδο, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενώ η εταιρεία αμερικανικών σούπερ μάρκετ Costco ξεκίνησε να πουλά ακόμα και ράβδους χρυσού.

Δεν πρόκειται για μία περίεργη τάση. Δεδομένου του ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο της Fed του 2%, πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στο πολύτιμο μέταλλο. Ο χρυσός αποτελεί, επίσης, διαφοροποιητή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και τρόπο μακροπρόθεσμης αποθήκευσης αξίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τον Σετπέμβριο, για παράδειγμα, η μέση τιμή του βυθίστηκε υπό των 1.850 δολαρίων/ουγγιά, αλλά στα τέλη Νοεμβρίου, η τιμή του ξεπέρασε τα $2.000/ουγγιά.

Ιδού οι απόψεις των ειδικών όσον αφορά την πορεία την οποία αναμένεται να καταγράψει ο χρυσός, σύμφωνα με το πρακτορείο CBS:


Ασφαλείς επενδύσεις

Ένας από τους λόγους που ο χρυσός είναι δημοφιλής και ακριβότερος είναι ο επίμονος πληθωρισμός. Αν και η Fed έχει αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πολλές φορές για τη μείωσή του, ο πληθωρισμός αυτός δεν βρίσκεται ακόμα στον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%. Σύμφωνα με πρόβλεψη της WisdomTree, ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του σημείου αυτού για αρκετό καιρό.

Η πρόβλεψη της WisdomTree συμπεριλαμβάνει επί του παρόντος ένα ποσοστό πληθωρισμού 3,1% στις αρχές του 2024 και 2,6% το γ’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τόσο τη ζήτηση για χρυσό όσο και την τιμή του.

«Όταν τα ποσοστά πληθωρισμού αυξάνονται, συχνά αυξάνονται και οι τιμές του χρυσού», ανέφερε ο αναλυτής του Gold IRA Guide, Λίαμ Χαντ, προσθέτοντας πως «εάν οι τρέχουσες τάσεις οικονομικής αβεβαιότητας και πληθωριστικών πιέσεων συνεχιστούν, η τιμή του χρυσού ενδέχεται να αυξηθεί. Το 1980, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου άγγιξαν το τότε ρεκόρ των $800/ουγγιά μετά από πολυετή πληθωριστική κρίση».

Οι προβλέψεις, όμως, δεν είναι πάντοτε σωστές. Αν και η WisdomTree προβλέπει επί του παρόντος αύξηση των τιμών του χρυσού σε ιστορικό υψηλό το 2024, εάν τα πράγματα επιδεινωθούν η τιμή αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα υψηλότερα, όπως υποστηρίζει και το στέλεχος της εταιρείας, Νιτές Σαχ.


Γεωπολιτικές εντάσεις

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η γεωπολιτική.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η στροφή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία είναι πολλές φορές ο κινητήριος μοχλός της αύξησης της τιμής του χρυσού. Πρόσφατα, η σύγκρουση στο Ισραήλ έχει αυξήσει το γεωπολιτικό πρίμιουμ του πολύτιμου μετάλλου», σημείωσε ο Σαχ. Σημειωτέον πως μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην περιοχή, οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν δραματική αύξηση .

«Υπάρχουν φόβοι πως ένας ανεξέλεγκτος και εκτεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές και την εφοδιαστική αλυσίδα και να οδηγήσει σε μαζική στροφή στον χρυσό και σε άλλα ασφαλή καταφύγια, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λίαμ Χαντ.

Τέλος, αναμένονται και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 όπου, ιστορικά, πολύς κόσμος στρέφεται στον χρυσό. Όπως σημειώνει ο Σαχ «δεδομένων των εκλογών στις ΗΠΑ, αναμένουμε πως η λιανική ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει υψηλή, αφού οι επενδυτές θα στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο ως προστασία από την αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων».

«Ο χρυσός είναι η καλύτερη προστασία», υποστήριξε ο ιδρυτής της Noble Gold Investments, Κόλιν Πλουμ, προσθέτοντας πως «η οικονομία περνά ύφεση κατά μέσο όρο κάθε 5,5 έτη. Κάθε φορά, οι επενδυτές στρέφονται σε ένα πράγμα: τον χρυσό».

Βάσει των εκτιμήσεων της WisdomTree, οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, φτάνοντας τα $2.090/ουγγιά μέχρι το γ’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, στο «bullish» σενάριό της, η WisdomTree υποστηρίζει πως οι τιμές αυτές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα $2.300/ουγγιά.