Ο πανεύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο – Bίντεο με τη διαδικασία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο πανεύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο – Bίντεο με τη διαδικασίαΕκτός από τη φετινή ακαρπία στα ελαιόδεντρα και κατά συνέπεια, τις τιμές «χρυσού» στο ελαιόλαδο, αλλά και το φαινόμενο της κλοπής του καρπού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη νοθεία του.

Τα περιστατικά νοθείας στο ελαιόλαδο λαμβάνουν πλέον εφιαλτικές διαστάσεις για τους καταναλωτές, που βλέπουν την τιμή του να εκτινάσσεται από τα 9 έως και 17 ευρώ το λίτρο (λιανική).
Οι επιτήδειοι κάνουν παράνομες προσμείξεις με σπορέλαια, ηλιέλαια, φοινικέλαια αλλά και πυρηνέλαια, τα οποία σαφώς έχουν χαμηλότερη τιμή και ποιότητα. Στη συνέχεια, προσθέτουν άρωμα και χρώμα ώστε να ξεγελάσουν τους καταναλωτές, που θα φτάσουν σ’ αυτούς ως… αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Υπάρχει τρόπος για να καταλάβουμε αν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο; Οχι μόνο υπάρχει, αλλά είναι και απλός. 
Αυτό ωστόσο προϋποθέτει να έχουμε αγοράσει ήδη το ελαιόλαδο, θα μας προφυλάξει όμως να μην ξαναπέσουμε στην παγίδα αλλά και να καταγγείλουμε το φαινόμενο.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό ελαιόλαδο από τη γεύση και τη μυρωδιά της ελιάς. Αν λοιπόν το λάδι είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο, τότε σίγουρα δεν είναι ελαιόλαδο.

Μπορεί ωστόσο οι επιτήδειοι να φρόντισαν γι’ αυτό, προσθέτοντας, τόσο χρώμα όσο και άρωμα, και έτσι να μην μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε την ποιότητά του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο έναν σίγουρο και απλό τρόπο για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδο που αγοράσατε είναι νοθευμένο.


Η πανεύκολη διαδικασία έχει ως εξής:

Βάλτε ένα ποτήρι ή ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδου στο ψυγείο.
Αφήστε το περίπου 2 μέρες στους 3 βαθμούς και δείτε αν παγώσει.

Επειδή το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολλά μονοκόρεστα λιπαρά, παγώνει και γίνεται σαν βούτυρο. 

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν παγώσει, περιέχει και άλλα έλαια και σίγουρα είναι νοθευμένο.

thes.gr