Με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων εντοπίστηκαν άνδρες που κάνουν συχνή χρήση του κινητού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων εντοπίστηκαν άνδρες που κάνουν συχνή χρήση του κινητού




Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από την Ελβετία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου συνδέεται με μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μικρότερη συγκέντρωσή τους στο σπέρμα, μειώνοντας την πιθανότητα εγκυμοσύνης.


Η ερευνητική ομάδα της Rita Rahban, του ελβετικού University of Geneva, ανέλυσε δείγματα σπέρματος που έλαβε από 2.886 άνδρες 18-22 ετών, ενώ παράλληλα κατέγραψε τις συνήθειές τους στη χρήση του κινητού τους. 

Ως σημείο αναφοράς η ερευνητική ομάδα είχε τους εθελοντές που χρησιμοποιούσαν το κινητό το πολύ μία φορά την εβδομάδα.

Διαπίστωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνό τους περισσότερες από 20 φορές την ημέρα εμφάνιζαν 21% μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους, καθώς είχε μειωθεί ο αριθμός τους. 

Μάλιστα, η παραπάνω μείωση παρατηρήθηκε άσχετα από το σε ποιο σημείο του σώματος βρισκόταν κοντά το κινητό, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονταν το ίδιο όσοι είχαν το κινητό στην τσέπη του παντελονιού και όσοι στην τσέπη του πουκαμίσου τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Fertility & Sterility», εξηγεί ότι μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα σημαίνει ότι χειροτερεύει η ποιότητά του και κατά συνέπεια μειώνονται οι πιθανότητες να γονιμοποιήσει το ωάριο και να προκαλέσει εγκυμοσύνη. 


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι διαπίστωσαν τη σύνδεση της χρήσης του κινητού με τον κίνδυνο εμφάνισης υπογονιμότητας στους άνδρες, ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμη πώς ακριβώς μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος.