Γιατί ψηλώνουμε περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν - Οι επιστήμονες εξηγούν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί ψηλώνουμε περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν - Οι επιστήμονες εξηγούνΤο παζλ του γιατί οι άνθρωποι ψηλώνουν και φτάνουν στην εφηβεία νωρίτερα από ποτέ μπορεί να εξηγηθεί από έναν αισθητήρα στον εγκέφαλο, λένε οι επιστήμονες.

Το μέσο ύψος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,9 ίντσες (10 εκατοστά) κατά τον 20ό αιώνα και έως και 7,8 ίντσες σε άλλες χώρες, καθώς βελτιώθηκε η διατροφική υγεία.

Αλλά το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν έχει γίνει ποτέ κατανοητό.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε φάρμακα για τη βελτίωση της μυϊκής μάζας και τη θεραπεία της καθυστερημένης ανάπτυξης, λένε Βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι άνθρωποι με καλή διατροφή και αξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα τείνουν να ψηλώνουν και να ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, το ύψος των ενηλίκων έχει εκτοξευθεί καθώς το έθνος μετατράπηκε από μια φτωχή χώρα σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία. Ωστόσο, σε μέρη της Νότιας Ασίας και της Αφρικής, οι άνθρωποι είναι ελαφρώς ψηλότεροι από ό,τι πριν από 100 χρόνια.


«Κάντε πολλά μωρά»

Είναι γνωστό ότι τα σήματα από τα τρόφιμα φτάνουν σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, λέγοντάς του για τη διατροφική υγεία του σώματος και πυροδοτώντας την ανάπτυξη.

Αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, και με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μαζί με ομάδες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ανακάλυψε τον εγκεφαλικό υποδοχέα πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Ονομάζεται MC3R και είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ της τροφής, της σεξουαλικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης.

«Δηλώνει στο σώμα ότι είμαστε «υπέροχοι εδώ», έχουμε πολλή τροφή, γι' αυτό να μεγαλώσουμε γρήγορα, να έχουμε την εφηβεία σύντομα και να κάνουμε πολλά μωρά», δήλωσε ο καθηγητής Sir Stephen O'Rahilly, συγγραφέας της μελέτης, από το Cambridge.

"Δεν είναι μόνο μαγικό - έχουμε το πλήρες διάγραμμα καλωδίωσης για το πώς συμβαίνει."


Όταν ο εγκεφαλικός υποδοχέας δεν λειτουργεί κανονικά στους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο κοντοί σε ύψος και άρχισαν την εφηβεία αργότερα από τους άλλους ανθρώπους.

Η ομάδα έψαξε τη γενετική σύνθεση μισού εκατομμυρίου εθελοντών που εγγράφηκαν στη UK Biobank - μια τεράστια βάση δεδομένων γενετικών και υγειονομικών πληροφοριών - για να επιβεβαιώσει ότι αυτό ήταν αλήθεια.

Τα παιδιά που βρέθηκαν να έχουν γονιδιακές μεταλλάξεις που διαταράσσουν τον υποδοχέα του εγκεφάλου, ήταν όλα μικρότερα και ζύγιζαν λιγότερο από άλλα παιδιά, γεγονός που δείχνει ότι το αποτέλεσμα ξεκινά νωρίς στη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα άτομο που είχε μεταλλάξεις και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου για το MC3R, το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο και επιβλαβές. Αυτό το άτομο ήταν πολύ κοντός και ξεκίνησε την εφηβεία μετά την ηλικία των 20 ετών.

Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι σε αυτό - οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια για να επιβεβαιώσουν ότι το ίδιο μονοπάτι λειτουργεί και στα ζώα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και την εφηβεία, καθώς και εκείνα που γίνονται αδύναμα με χρόνιες ασθένειες και πρέπει να χτίσουν μυϊκή μάζα.


Μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ψηλώνουν;

Υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το ύψος και επιτυγχάνεται όταν οι άνθρωποι επιτυγχάνουν τις γενετικές τους δυνατότητες.

Παράγοντες όπως η υγεία και η διατροφή έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο αν συμβεί αυτό.

Όταν τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειες λαμβάνουν αρκετό φαγητό και θερμίδες, μπορούν να αυξηθούν στο ύψος που κληρονομούν από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Οι ψηλότεροι άνθρωποι γενικά ζουν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα και μπορεί επίσης να καταλήξουν να κερδίζουν περισσότερα.

Αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν για πάντα.

Όπως πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, το μέσο ύψος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τον περασμένο αιώνα - αλλά υπάρχουν ενδείξεις τα τελευταία 10 χρόνια ότι ισοπεδώνεται.

Αλλού, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ύψους τον περασμένο αιώνα σημειώθηκαν σε γυναίκες της Νότιας Κορέας και Ιρανούς άνδρες.

Οι ψηλότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι άνδρες που γεννήθηκαν στην Ολλανδία (71,8 ίντσες), ενώ οι πιο κοντοί είναι οι γυναίκες που γεννήθηκαν στη Γουατεμάλα (55,1 ίντσες).