Γιατί μαδάει έντονα ο σκύλος σας - Πώς να το αντιμετωπίσετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί μαδάει έντονα ο σκύλος σας - Πώς να το αντιμετωπίσετε


Αν είστε σκυλογονέας, πιθανότατα έχετε αποδεχθεί το γεγονός ότι θα ζείτε καθημερινά σε έναν χώρο γεμάτο τρίχες.

Για πολλούς, αυτή η πραγματικότητα αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ενώ για άλλους δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό. Το σοβαρότερο ερώτημα, όμως, είναι το εξής: υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν ο σκύλος σας χάνει μεγάλες ποσότητες τριχώματος; Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες αυτού του φαινομένου;

Όταν ο σκύλος σας χάνει πολύ τρίχωμα, είναι λογικό να ανησυχήσετε. Σε πολλές περιπτώσεις η τριχόπτωση είναι φυσιολογική, ενώ σε άλλες όχι. Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μαδάει ο σκύλος σας, καθώς και κάποιους τρόπους να δυναμώσει το τρίχωμά του.

Ποιοι σκύλοι μαδούν περισσότερο;

Όλοι οι σκύλοι μαδούν σε ένα βαθμό, από τη στιγμή που έχουν τρίχωμα – όπως άλλωστε και οι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τα μαλλιά τους. Φυσικά, υπάρχουν φυλές σκύλων που μαδούν περισσότερο από άλλες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

●  Σιβηρικό Χάσκι
●  Γερμανικός Ποιμενικός
●  Labrador Retrievers
●  Ακίτα
●  Chow Chows
●  Corgis
●  Αγίου Βερνάρδου
●  Golden Retrievers

Βέβαια, κάθε σκυλάκι μαδάει με τον δικό του ρυθμό βάσει του πόσο συχνά βουρτσίζεται και της γενικότερης κατάστασης του τριχώματός του.

Είναι φυσιολογικό να μαδούν οι σκύλοι;

Ο ρόλος του τριχώματος ενός σκύλου είναι να τον προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας μαδάει παραπάνω την άνοιξη (για να προετοιμαστεί για τη ζέστη) και το φθινόπωρο (για να φυτρώσει πιο πυκνό και ζεστό τρίχωμα). Αν ο σκύλος σας μαδάει έντονα το φθινόπωρο και την άνοιξη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία που πρόκειται να κοπάσει σύντομα.

Ας δούμε, τώρα, τι αποτελεί βαριά τριχόπτωση στους σκύλους, και πότε είναι φυσιολογική. Αν ο σκύλος σας αφήνει ένα στρώμα τρίχας πίσω του όταν σηκώνεται από το κρεβάτι ή στον καναπέ, αν μένουν τρίχες στα χέρια σας αφού τον χαϊδεύετε, και αν βρίσκετε τούφες τριχώματος στο σπίτι σας κάθε δεύτερη μέρα, τότε θεωρείται ότι ο σκύλος σας μαδάει έντονα. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό στις εξής περιπτώσεις:

● Αν ο σκύλος σας ανήκει σε φυλή που μαδάει έντονα
● Αν είναι φθινόπωρο ή άνοιξη
● Αν δεν υπάρχουν φαλακρά σημεία και αν το τρίχωμα δεν είναι άτονο


Πότε πρέπει να ανησυχώ επειδή μαδάει ο σκύλος μου;

Κάποιες φορές, ένας σκύλος μπορεί να μαδάει έντονα λόγω κάποιας πάθησης. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη κτηνιάτρου.

Κάποιες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση στους σκύλους είναι:

● Τα εξωπαράσιτα, όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια: Αν ο σκύλος σας έχει μολυνθεί από εξωπαράσιτα, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γενικότερη κατάσταση του δέρματος και του τριχώματός του. Τα εξωπαράσιτα μπορούν να προκαλέσουν πολύ έντονη φαγούρα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ξύσιμο, καθώς και σε αλλεργική δερματίτιδα. Το δέρμα ερεθίζεται και το τρίχωμα πέφτει, ιδίως στην περίπτωση που ο σκύλος σας ξύνεται έντονα ή δαγκώνει συγκεκριμένες περιοχές. Αν δείτε ψύλλους ή τσιμπούρια στο δέρμα του σκύλου σας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε αμέσως ειδική θεραπεία.

● Δερματικές αλλεργίες: Οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν αλλεργίες στα πάντα, από τη γύρη και το γρασίδι, μέχρι τα αρώματα και τα καθαριστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως θα δείτε τα σημάδια της αλλεργίας στο δέρμα του σκύλου σας. Αυτά μπορεί να είναι ερυθρότητα, κνησμός, απώλεια τριχώματος, υγρά ή πρησμένα μάτια. Ο/η κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες του σκύλου σας.

● Ελλιπής διατροφή: Αν ο σκύλος σας δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αρχίσει να παρουσιάζει τριχόπτωση και άτονο τρίχωμα. Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τον σκύλο σας μια ολοκληρωμένη διατροφή, κατάλληλη για το μέγεθος και την ηλικία του. Συζητήστε τη διατροφή του σκύλου σας με τον/την κτηνίατρό σας.

● Άγχος: Αν ο σκύλος σας είναι αγχωμένος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχώματος. Ένας σκύλος μπορεί να αγχωθεί από οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητα και στο περιβάλλον του. Αν αποκλείσετε την πιθανότητα να έχει κάποια άλλη πάθηση, και πιστεύετε ότι ο σκύλος σας χάνει το τρίχωμά του λόγω στρες, τότε είναι σημαντικό να το καταπολεμήσετε εστιάζοντας στον παράγοντα που το προκαλεί.

● Χρόνιες παθήσεις: Υπάρχουν κάποιες χρόνιες ασθένειες που οδηγούν σε ατονία, ξηρότητα, και απώλεια του τριχώματος, δημιουργώντας, πολλές φορές, φαλακρά σημεία. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να πλήξουν σοβαρά τη γενικότερη υγεία του σκύλου σας. Απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας αν η απώλεια τριχώματος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως απώλεια ή αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη και στη δίψα, αυξημένη ούρηση, χρόνιες μολύνσεις του δέρματος ή των αυτιών, πληγές που δεν κλείνουν, ή γαστρεντερικά συμπτώματα.

Πώς να μαδάει λιγότερο ο σκύλος σας:

Αν έχετε αποκλείσει όλες τις πιθανές υποκείμενες αιτίες για την τριχόπτωση, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να μειώσετε την ποσότητα του τριχώματος που χάνει κάθε μέρα ο σκύλος σας. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

● Καθημερινό βούρτσισμα: Αν βουρτσίζετε τον σκύλο σας κάθε μέρα, θα μειώσετε την ποσότητα των τριχών που κυκλοφορούν στο σπίτι σας, και θα βοηθήσετε στη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματός του. Το καθημερινό βούρτσισμα επιταχύνει τη φυσική παραγωγή ελαίων στο δέρμα, ενυδατώνοντάς το και βελτιώνοντας την κατάστασή του.

● Συμπληρώματα διατροφής με Ωμέγα λιπαρά οξέα: Αν ο σκύλος σας χάνει πολύ τρίχωμα σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, δώστε του κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με Ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και καταπολεμούν τους ερεθισμούς. Ζητήστε τη συμβουλή του/της κτηνιάτρου σας για να επιλέξετε το κατάλληλο συμπλήρωμα.

● Καταπραϋντικά μπάνια μια φορά τον μήνα: Οι σκύλοι που χάνουν πολύ τρίχωμα μπορούν να επωφεληθούν από ένα καταπραϋντικό μπάνιο μια φορά τον μήνα. Το περιστασιακό μπάνιο βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, στην ανακούφιση από ερεθισμούς, και στη βελτίωση της υφής του τριχώματος. Επιλέξτε ένα ειδικό σαμπουάν για σκύλους με καταπραϋντικά υλικά, όπως αλόη, καρύδα, και μέλι.

Η έντονη τριχόπτωση στους σκύλους δεν αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη μειώσετε και να ανακουφίσετε το ερεθισμένο δέρμα. Η κατάσταση του τριχώματός του μπορεί να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.