Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Δημητριάδη. Εναν από τους νεότερους υποψήφιους των φετινών δημοτικών εκλογών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Δημητριάδη. Εναν από τους νεότερους υποψήφιους των φετινών δημοτικών εκλογών


Με έναν από τους νεότερους υποψήφιους των φετινών δημοτικών εκλογών είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει η THERMISnews.gr, τον Παναγιώτη Δημητριάδη που κατεβαίνει υποψήφιος με την παράταξη της "Δημοκρατικής Ενότητας".  

Πείτε μας κάποια επιγραμματικά πράγματα για εσάς

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Νέο Ρύσιο, όπου κατοικώ ακόμη και σήμερα με την σύζυγό μου και τα δύο μας παιδιά. Επίσης, έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, τις οποίες συνδύασα με μεταπτυχιακές σπουδές. 
Εργάστηκα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το μεγαλύτερο διάστημα στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ το τελευταίο διάστημα απασχολούμαι ως στέλεχος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Νόησις.


Είστε ένας από τους νεότερους υποψηφίους των προσεχών εκλογών. Τι ωθεί έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά;

Είναι αλήθεια ότι ανήκω στη νέα γενιά υποψηφίων και είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές. Αυτό που ωθεί έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά, είναι η ισχυρή πεποίθηση ότι μπορεί και θέλει να αλλάξει την καθημερινότητά του, τον τόπο του. Η θέληση σε κάθε άνθρωπο είναι δεδομένη. Κάποιος μπορεί πραγματικά να φέρει την αλλαγή μέσα από τις γνώσεις και τις παραστάσεις του.


Τι θα θέλατε να αλλάξετε στον Δήμο με τη συμμετοχή σας;

Αυτό το οποίο επιδιώκω μέσα από την υποψηφιότητά μου, καλύπτεται από το τρίπτυχο ψηφιοποίηση-προσβασιμότητα-αειφορία. Θέτοντας αυτό το τρίπτυχο, δεν παραβλέπω τα υπόλοιπα στοιχεία της καθημερινότητας, όπως είναι η ύδρευση, η καθαριότητα, το πράσινο, οι παιδικές χαρές κοκ. Θα είμαι εκεί και για όλα αυτά. 
Αυτό όμως που έχω να προσφέρω μέσα από την υποψηφιότητά μου, είναι η ψηφιακή ολοκλήρωση, η προσβασιμότητα τόσο στις υπηρεσίες όσο και στην κυκλοφορία των πολιτών στο δρόμο και τέλος η αειφορία, μέσα από την αξιοποίηση των εργαλείων που δίνει η τεχνολογία για την καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.


Με ποιους τρόπους θα το καταφέρετε αυτό; Δεν έχουν γίνει βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση ως τώρα;

Ως προς την ψηφιοποίηση, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και παρουσίας του δημότη στο γκισέ. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να είναι ενοποιημένες με τη χρήση ενός μοναδικού λογαριασμού. 
Η σημαντικότερη πρόταση όμως είναι η αλλαγή του λογισμικού στο μεγαλύτερο ποσοστό των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δήμου, από Windows σε Linux, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Επίσης, θα μπορούσε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός εντός των Υπηρεσιών του Δήμου, με μεγιστοποίηση της χρήσης Drive (αποθήκευση πληροφοριών στο διαδίκτυο) για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία από το προσωπικό.

Η προσβασιμότητα έχει να κάνει με την δυνατότητα πρόσβασης στα πεζοδρόμια, την ύπαρξη ράμπας και την ασφαλή διέλευση από πολύ στενούς δρόμους, τους οποίους συναντάμε ιδίως σε παλαιά χωριά όπως τα Βασιλικά και ο Τρίλοφος. Προσβασιμότητα είναι και η ύπαρξη μιας παιδικής χαράς, όπου ως Δήμος έχουμε σοβαρό πρόβλημα. 
Έχει όμως να κάνει και με τις υπηρεσίες, για παράδειγμα το κατά πόσο είναι εύκολο να πληρώσει έναν λογαριασμό ΔΕΥΑ ένας συμπολίτης μας ο οποίος είναι τυφλός. Συν τοις άλλοις, προτείνω την δημιουργία κινήτρων προς τις επιχειρήσεις με μείωση δημοτικών τελών ύστερα από εργασίες για την βελτίωση της προσβασιμότητας στο χώρο τους.

Το τελευταίο ζήτημα της αειφορίας, σχετίζεται με την προώθηση δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και σύνδεση μεταξύ των οικισμών για την μείωση των καυσαερίων. Ως προς τα δημοτικά κτίρια, εφαρμογή έξυπνου συστήματος εξοικονόμησης ρεύματος, καθώς επίσης χρήση θερμομόνωσης και ηλιακών πάνελ όπου αυτό είναι εφικτό και σε ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση.

Η αλήθεια είναι πως για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Θέρμης έχει κάνει ελάχιστα βήματα. Ίσως για τους πολίτες, κάποια από τα ζητήματα αυτά να μην τους επηρεάζουν άμεσα, ωστόσο η διευκόλυνση της καθημερινότητας και η εξοικονόμηση πόρων, μπορεί να δημιουργήσει χώρο για σημαντικά έργα με ίδιους πόρους.


Γιατί στη «Δημοκρατική Ενότητα» και όχι σε κάποια άλλη παράταξη;

Επέλεξα συνειδητά να είμαι μέλος της αυτοδιοίκησης και όχι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ως εκ τούτου, θεωρώ που το άτομο που παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να είναι ανεξάρτητο και ακομμάτιστο για να μπορεί να διεκδικεί αλλά και να συνδιαλέγεται με την κεντρική εξουσία. 
Αυτή τη στιγμή, η μόνη παράταξη που είναι αχρωμάτιστη, είναι η Δημοκρατική Ενότητα. Αυτό δεν είναι μομφή προς τις άλλες παρατάξεις, άλλωστε μόνες τους, στα social media και όχι μόνο, διαφημίζουν την κομματική τους ταυτότητα. Πέραν τούτου, είναι μια παράταξη της οποίας ηγείται ένας από τους εμπειρότερους δημάρχους στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για νέους ανθρώπους, όπως εγώ, να μάθουμε κάποια πράγματα και να αλλάξουμε άλλα.


Πιστεύτε ότι ο κόσμος είναι ανοιχτός σε νεότερες ιδέες και μάλιστα όταν αυτές εκπροσωπούνται από έναν νέο σε ηλικία άνθρωπο αλλά και σχετικά νέο στη τοπική αυτοδιοίκηση;

Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι δεκτικός σε νέες ιδέες, αρκεί αυτός ο οποίος τις προτείνει, να γνωρίζει για τι πράγμα μιλάει και να είναι έτοιμος να τις υποστηρίξει. Από κει και έπειτα οτιδήποτε νέο, κάποιους τους ενθουσιάζει και κάποιους τους προβληματίζει για το τι κρύβεται πίσω από την ωραία βιτρίνα ενός νέου ανθρώπου. 
Αυτό που συχνά λέω στους ανθρώπους που γνωρίζω, είναι ελάτε να με δείτε, να συζητήσουμε, να δείτε την οικογένειά μου, ψάξτε την καθημερινότητά μου, τη δουλειά μου, βάλτε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Δεν θα πρέπει ο άνθρωπος να φοβάται το νέο, απλά θα πρέπει να το ερευνά και να το ψάχνει.


Που μπορεί κάποιος να διαβάσει περισσότερα για τις απόψεις και τις ιδέες σας για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Στο site μου σίγουρα pkdimitriadis.wordpress.com, και από εκεί και έπειτα στην σελίδα μου στο facebook P.K.Dimitriadis, όπου εδώ και περίπου 5 χρόνια που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά, αναρτώ συστηματικά άρθρα και απόψεις πάνω σε διάφορα ζητήματα. 
Είναι σημαντικό για μένα οι συμπολίτες μου να μπουν στη διαδικασία να ψάξουν πριν επιλέξουν υποψήφιο και να φύγουν από τα στενά όρια της οικογένειας και του φιλικού τους περίγυρου.

THERMISnews.gr