Πόση ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να μην ασχολείστε με το κινητό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόση ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να μην ασχολείστε με το κινητό


Οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με το κινητό τους λίγο πριν τον ύπνο. Είναι όμως αυτό μια υγιεινή συνήθεια;


Αν και το κινητό σας μπορεί να φαίνεται έξυπνο, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική σας λειτουργία όταν είναι κοντά σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Association for Consumer Research, το να έχετε το κινητό σας κοντά σας μπορεί να μειώσει τη γνωστική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας, της μάθησης, του λογικού συλλογισμού, της επίλυσης προβλημάτων και της δημιουργικότητας. Αυτό παρατηρείται ακόμη και όταν το τηλέφωνο είναι κλειστό ή σε αθόρυβη λειτουργία. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αρχή “εκτός οπτικής γωνίας, εκτός μυαλού” ισχύει εδώ. Βελτιώνετε την εγκεφαλική σας ισχύ απλά βάζοντας το τηλέφωνο σε διαφορετικό δωμάτιο.

Επίσης, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing, το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί υπνηλία. Χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας πριν τον ύπνο, παραμένετε ξύπνιοι και δυσκολεύετε τη χαλάρωση πριν τον ύπνο. 

Το ιδανικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας, δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα, πολλά smartphone έχουν τη λεγόμενη “νυχτερινή λειτουργία” που μειώνει το μπλε φως. Ο δρ. Kehoe συνιστά να τη χρησιμοποιείτε μόνο όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας σε σκοτεινό περιβάλλον.

Το καλύτερο, ωστόσο, που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας, είναι να μην κοιμάστε με το κινητό σας κοντά σας. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020 στο Nature and Science of Sleep διαπίστωσε ότι αυτή η συνήθεια συνδέεται με διαταραχές ύπνου και αίσθηση κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

.