Σχέδια απόδρασης από το σπίτι σε περίπτωση πυρκαγιάς - Πώς καταρτίζουμε ένα προληπτικό σχέδιο εκκένωσης και οι ορθές αντιδράσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σχέδια απόδρασης από το σπίτι σε περίπτωση πυρκαγιάς - Πώς καταρτίζουμε ένα προληπτικό σχέδιο εκκένωσης και οι ορθές αντιδράσεις



Σε κανέναν δεν αρέσει να σκέφτεται ότι μπορεί στο σπίτι του μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά, αλλά τα ατυχήματα είναι πιθανά.
Ασφαλώς, τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας μειώνουν πολύ τον κίνδυνο, αλλά δεν τον εξαλείφουν. Έτσι, η προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ορισμένες βασικές γνώσεις για την ορθή αντίδραση σε τέτοια περίσταση, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς στο σπίτι, τρεις είναι οι βασικοί κανόνες:

1. Βγες έξω,
2. Μείνε έξω,
3. Κάλεσε την Πυροσβεστική (199).

Επίσης, μην επιχειρήσετε να σβήσετε τη φωτιά αν δείτε ότι ξεπερνά τις δυνάμεις σας ή ότι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ο κανόνας εδώ είναι «μη ριψοκινδυνεύετε χωρίς λόγο» και ο λόγος είναι ότι οι πυρκαγιές στο σπίτι μπορεί να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα και να σας εγκλωβίσουν σε κλειστό χώρο.


Ένα σχέδιο απόδρασης από ένα σπίτι που καίγεται, σημαίνει:

► Σχεδιάζουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για να βγούμε έξω. Η καλύτερη είναι αυτή που χρησιμοποιούμε για να μπούμε και να βγούμε από το σπίτι.

► Σχεδιάζουμε μια δεύτερη διαδρομή σε περίπτωση που η πρώτη είναι μπλοκαρισμένη – εδώ εξετάζουμε και την πιθανότητα να βγούμε από κάποιο παράθυρο.


► Εξασκούμαστε σε αυτό το σχέδιο διαφυγής, όπως και όλοι οι ένοικοι του σπιτιού.

► Αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις πόρτες ή τα παράθυρα ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, να μη χάσουμε χρόνο ψάχνοντάς τα. Βεβαιωνόμαστε ότι μπορούν να ανοίγουν εύκολα και γρήγορα από τα μέσα προς τα έξω.

► Αν στο σπίτι ζει άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, το λαμβάνουμε υπόψη στο σχέδιό μας, ώστε την κρίσιμη στιγμή να μπορέσουμε να προσφέρουμε βοήθεια.

► Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς και ότι έχουν εξασκηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε εκπαιδεύσει τα παιδιά του σπιτιού.


Οι σωστές αντιδράσεις σε ένα σπίτι που καίγεται, είναι:

► Εάν χτυπήσει συναγερμός για φωτιά, μην υποθέτετε ποτέ ότι είναι λάθος και ελέγξτε αμέσως τον χώρο σας. Φωνάξτε «Φωτιά!» για να ειδοποιήσετε τους άλλους στο σπίτι.

► Μη χάνετε χρόνο προσπαθώντας να σώσετε πολύτιμα αντικείμενα.

► Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και, φεύγοντας, κλείνετε τις πόρτες πίσω σας για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού.

► Αν χρειαστεί να ανοίξετε κάποια πόρτα, να ελέγχετε αν είναι ζεστή με το πίσω μέρος του χεριού σας. Εάν είναι, μην την ανοίξετε – μπορεί να υπάρχει φωτιά στο άλλο δωμάτιο.

► Εάν υπάρχει καπνός, προχωρήστε σκυμμένοι -χαμηλά ο αέρας είναι πιο καθαρός στα χαμηλά και έτσι αποφεύγετε τον κίνδυνο ζάλης και λιποθυμίας.

► Εάν οι έξοδοι διαφυγής είναι μπλοκαρισμένες, προσπαθήστε να μείνετε ή να συγκεντρωθείτε όλοι σε ένα δωμάτιο με παράθυρο. Κλείστε την πόρτα και φράξτε με ρούχα το κάτω μέρος της πόρτας για να μην μπει καπνός. Ανοίξτε το παράθυρο και φωνάξτε για βοήθεια.

► Εάν έχετε τηλέφωνο μαζί σας, καλέστε την Πυροσβεστική και εξηγήστε πού βρίσκεστε μέσα στο σπίτι.

► Εάν βρίσκεστε σε ισόγειο ή στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, ίσως να μπορέσετε να διαφύγετε από ένα παράθυρο. Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να πηδήξετε από μεγάλο ύψος.

► Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, μην τρέχετε, γιατί έτσι δυναμώνουν οι φλόγες. Σταματήστε, πέστε στο έδαφος και κυλιστείτε. Αν υπάρχει κάποιο βαρύ ρούχο κοντά σας, τυλιχτείτε με αυτό και κυλιστείτε στο έδαφος.

.