Δωρέαν διόδια για τις εκλογές – Πότε ξεκινάει, ποιοι εξαιρούνται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δωρέαν διόδια για τις εκλογές – Πότε ξεκινάει, ποιοι εξαιρούνται


Ελεύθερη θα είναι η διέλευση των ψηφοφόρων από τους σταθμούς διοδίων που θα μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή δίκυκλο – Πώς θα περνάτε χωρίς να πληρώνετε;


Ακόμη ένα τριήμερο χωρίς την καταβολή διοδίων θα ταξιδέψουν οι ψηφοφόροι σε όλη την Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Η σχετική υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη προς υπογραφή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφο

ρών αλλά η ελεύθερη διέλευση από τους σταθμούς διοδίων θα ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περνούν ελεύθερα όλα τα οχήματα αλλά μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αλλά και τα δίκυκλα (κατηγορίες 1 και 2)! 

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και λοιπών οχημάτων θα καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο των διοδίων.

Η ελεύθερη διέλευση θα ξεκινήσει στις 00:00 του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις συγκεκριμένων οχημάτων στους μετωπικούς και πλευρικούς Σ.Δ. όλων των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας:

➭Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη,

Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο,

Ιόνια οδός

Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια,

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες, -Αυτοκινητόδρομος Ράχες– Κλειδί,

Εγνατία Οδός

Αττική Οδός.

Σε ό, τι αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η είσπραξη διοδίων τελών θα ανασταλεί από την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 στις 10:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2023 στις 24:00μ.μ., προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. 

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του Δικαστικού Αντιπροσώπου καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.


Ελεύθερη διέλευση μόνο από τους σταθμούς με εισπράκτορα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί από τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Ιουνίου (00:01) έως και το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου (08:00) που θα χρησιμοποιήσουν κάποιον αυτοκινητόδρομο με διόδια καθώς μπορεί οι διελεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς χρέωση ωστόσο υπάρχει μια σχετική διαδικασία.

Οι οδηγοί θα πρέπει να περνούν από τους σταθμούς με εισπράκτορα ώστε εκείνος να εκτελέσει τη μηδενική χρέωση καθώς στους περισσότερους αυτόματους σταθμούς (διέλευση με πομποδέκτη ή με κάρτα) δεν θα επιτρέπεται η διέλευση.

Ωστόσο όποιες ηλεκτρονικές λωρίδες είναι ανοικτές οι οδηγοί θα μπορούν να περνούν από αυτές επίσης χωρίς χρέωση. 

Στις προηγούμενες εκλογές πάντως οι ηλεκτρονικές λωρίδες ήταν κλειστές.