Logistics: Ποιοι χώροι είναι δυσεύρετοι στη Θεσσαλονίκη – Η στροφή στα ανατολικά και τη ΒΙ.ΠΕ. Νέας Ραιδεστού - Οι τιμές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Logistics: Ποιοι χώροι είναι δυσεύρετοι στη Θεσσαλονίκη – Η στροφή στα ανατολικά και τη ΒΙ.ΠΕ. Νέας Ραιδεστού - Οι τιμές




Δυσεύρετοι είναι οι χώροι για μεγάλα και οργανωμένα κέντρα αποθήκευσης διανομής (logistics) στη Θεσσαλονίκη, με το ενδιαφέρον των εταιρειών να στρέφεται πλέον και στην ανατολική πλευρά της πόλης για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, αλλά δίχως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ζήτηση για κέντρα logistics σε περιοχές εκτός της πόλης όπως Σίνδο και Καλοχώρι όπου βρίσκεται η πλειοψηφία, εξελίσσεται ομαλά, όπως δήλωσε στο thesstoday.gr o κ. Δημήτρης Τζιβράς, μεσίτης και Γενικός Διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria. Μεγάλες εταιρείες αναμένεται, μάλιστα, να δημιουργήσουν το επόμενο διάστημα αποθηκευτικούς χώρους διανομής εκτός της Βιομηχανικής Περιοχής.

Αν και τα logistics έχουν αλλάξει την επενδυτική εικόνα της Θεσσαλονίκης προς το καλύτερο, δεν έχει να προσφέρει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή πολλούς ποιοτικούς και σύγχρονους χώρους, άνω των 7.000 τ.μ. που αναζητούν οι μεγάλοι επενδυτές. Τέτοιου είδους κέντρα απαιτούν προδιαγραφές με ύψος, ράμπες κτλ.
 Στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου έχουμε κέντρα όπως των εταιρειών Kunnemangel, Διακίνηση, Lidl και ορισμένα καλά στο Καλοχώρι που είναι δίπλα στην πόλη, όπως της Makios», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιβράς, ενώ πρόσθεσε ότι «προσφέρονται χώροι 4.000-5.000 τ.μ., καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς εντός ΒΙ.ΠΕ Σίνδου που θεωρείται και η ιδανικότερη περιοχή. Για παράδειγμα, εάν έρθει αυτήν τη στιγμή μια εταιρεία και ζητήσει 10.000 τετραγωνικά μέτρα για σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης διανομής στη Θεσσαλονίκη, δεν θα βρει κάτι.


Η έκρηξη των logistics που παρατηρείται μέχρι και σήμερα στην πόλη αφορά κυρίως τις μικρούς χώρους αποθήκευσης, (2.000-3.000 τετραγωνικά μέτρα), στους οποίους μπορεί να επενδύσει πιο εύκολα μια εταιρεία.


Ζήτηση και στην ανατολική πλευρά

Ενδιαφέρον για δημιουργία κέντρων αποθήκευσης διανομής παρατηρείται και στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, όπως στην περιοχή της Θέρμης, στη Νέα Ραιδεστό κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζιβρά, η περιοχή αποτελείται κυρίως από βιοτεχνικά πάρκα με τις υποδομές να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων. «Δεν είναι εύκολο να βρει μια εταιρεία τον κατάλληλο, έτοιμο και οργανωμένο αποθηκευτικό χώρο διανομής στην ανατολική πλευρά, σε σχέση με Σίνδο και Καλοχώρι. Θα πρέπει να αναπτύξουν τις υποδομές για τα κέντρα logistics ενώ οι χρήστες επιδιώκουν κυρίως την ενοικίαση και όχι την αγορά χώρων», είπε καταλήγοντας ο κ. Τζιβράς.


Τα μεγάλα deals στη Θεσσαλονίκη

Στους δύο επενδυτικούς φορείς που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μεγάλα κέντρα Logistics εκτός της Βιομηχανικής Περιοχής το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε επίσης ο Γενικός Διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria.

Πρόκειται για την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard που θα κάνει την πρώτη δική της επένδυση στα logistics σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, στην επαρχιακή οδό Σίνδου-Χαλάστρας και στην ίδια γειτονιά με το Logistics Center της Seagull, ιδιοκτησίας της «Premia Properties».

 Στο απέναντι ακριβώς σημείο, ετοιμάζεται να επενδύσει σε κέντρο logistics μια ακόμη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε έκταση 50 στρεμμάτων. Ενδιαφέρον, παράλληλα, παρουσιάζει και η εξέλιξη του μεγάλου πρότζεκτ της Dimand για την ανέγερση ενός συγκροτήματος logistics στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης.


Οι τιμές για logistics

Οι τιμές μίσθωσης των χώρων αποθήκευσης διανομής κυμαίνονται από 3,5 μέχρι 4 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, ενώ αν κάποιος ενδιαφέρεται για ένα κέντρο logistics κατά παραγγελία, οι τιμές ξεπερνούν τα 4,5 ευρώ/τ.μ. «Πριν την πανδημία, οι τιμές ήταν διαφορετικές λόγω της χαμηλής ζήτησης, δηλαδή οι καλοί χώροι κόστιζαν 2 με 2,5 ευρώ/τ.μ.», υποστήριξε ο κ. Τζιβράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, η άνοδος των διαδικτυακών πωλήσεων θα οδηγήσει τις εταιρείες σε αναζήτηση οργανωμένων και σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων διανομής στην αγορά της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προς το παρόν είναι περιορισμένοι.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ - thesstoday.gr