ΑΑΔΕ: Οι αλλαγές στην πλατφόρμα myDATA και τις δηλώσεις ΦΠΑ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΑΑΔΕ: Οι αλλαγές στην πλατφόρμα myDATA και τις δηλώσεις ΦΠΑΠροσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω των δεδομένων που έχουν ήδη υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ που καλούνται να υποβάλουν αυτό το μήνα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες και τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα.


«Η προσυμπλήρωση δεν είναι δεσμευτική για τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά» επισήμανε η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbeast. Στόχος της ψηφιοποιημένης διαδικασίας είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών και η διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσης.

Οι προσυμπληρώσεις έχουν γίνει με βάση τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις.


Παράταση έως 31 Μαρτίου 2023 για τις αποκλίσεις 2021 – Ποιους αφορά

Αφορά τους λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής. Η δήλωση γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας myDATA για τα δεδομένα εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης στις περιπτώσεις αποκλίσεων.

Η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη

Ο Κωδικός 361 θα είναι προσυμπληρωμένος στην δήλωση ΦΠΑ

Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, «όλες οι δαπάνες θα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας)» επισήμανε η κυρία Μακριδάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως «δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δαπάνες για τις οποίες δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ( πχ. δαπάνες στέγασης, και συναφή)» πρόσθεσε η φοροτεχνικός.

Όπως διευκρινίζει η κα Μακριδάκη, στόχος των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ είναι:Η Επίσπευση επιστροφής Φ.Π.Α σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων γίνεται με βάσει τα στοιχεία εσόδων -εξόδων , που οι υπόχρεοι έχουν διαβιβάσει στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις δεν είναι «κλειδωμένες» ούτε δεσμευτικές.

«Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μπορούν να ελέγχουν τις ελέγξουν και, εφόσον εντοπίζουν κάποιο λάθος, να την τροποποιήσουν πριν την υποβολή της» κατέληξε η φοροτεχνικός.Newsbeast