«Έρχονται ακραία φαινόμενα και στην Ελλάδα» – Προειδοποιήσεις Συνολάκη - Ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλίματος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Έρχονται ακραία φαινόμενα και στην Ελλάδα» – Προειδοποιήσεις Συνολάκη - Ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλίματος

Ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλίματος φαίνεται να αποτελούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο καθηγητής, ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης, διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών.


Μιλώντας με αφορμή τις τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας, πάνω και από τους 70 βαθμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ο Κώστας Συνολάκης τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8:
Αυτό το οποίο βλέπουμε και θα έχουμε και στην Ελλάδα είναι ότι θα έχουμε ακραίους καύσωνες, θα έχουμε ακραίες πλημμύρες και η έντασή τους και η συχνότητά τους θα αυξηθεί. Αυτό το ξέρουμε. 
Το ζητούμενο είναι πόσο θα είναι αυτή η ένταση, πόσο θα αυξηθεί. Θα έχουμε μια πολική βόμβα με τον ίδιο τρόπο που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ίσως όχι, αλλά ότι θα έχουμε ακραία φαινόμενα και ότι η έντασή τους θα είναι μεγαλύτερη και η συχνότητά τους θα είναι πιο συχνή, αυτό σίγουρα θα το έχουμε. 
Σαν κοινωνία, και το κράτος αλλά και εμείς οι ίδιοι, δηλαδή όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό. Τα ακραία φαινόμενα είναι εδώ, θα γίνονται πιο συχνά και θα είναι πιο ακραία«Όσο έχουμε σχετικά ήπιες μεταβολές χειμώνα-καλοκαίρι, δεν έχουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα. Αυτό είναι κάτι το οποίο και στα μετεωρολογικά μοντέλα είναι διαχειρίσιμο. 

Όταν αρχίζουμε και βλέπουμε αυτές τις πολύ ακραίες αλλαγές, μας βάζει σε σκέψεις ότι αυτό που βλέπουμε είναι αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, τότε θα είναι πάρα πολύ αργά, δηλαδή αν αυτά τα πράγματα που βλέπουμε δεν μας είναι φοβερά δυνατά καμπανάκια για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Αυτά που συμβαίνουν και βλέπουμε με τις ακραίες πολικές θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι συμβατές με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για την κλιματική κρίση», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.