Αϋπνίες. Μας γερνάνε, μας παχαίνουν, μας αρρωσταίνουν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αϋπνίες. Μας γερνάνε, μας παχαίνουν, μας αρρωσταίνουνΗ στατιστική δείχνει ότι το 60% όλων μας ταλαιπωρούμαστε από αϋπνίες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Και αυτό έχει ως συνέπεια σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εκδήλωση παθολογικής παχυσαρκίας και διαβήτη έως και εμφάνιση καρκίνου.

Οι νευρολόγοι, ωστόσο, μας επισημαίνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται 30 λεπτά χαλάρωσης στο κρεβάτι, πριν μας πάρει ο ύπνος.


Δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς παραδεχόμαστε ότι «είμαστε πολύ απασχολημένοι για να χαλαρώσουμε». Κατά μέσο όρο κοιμόμαστε συνολικά 7,04 ώρες κάθε βράδυ, ενώ θα έπρεπε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες και να παίρνουμε κι έναν υπνάκο το μεσημέρι.


Γυναικεία» υπόθεση οι αϋπνίες

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 600.000 Ελληνίδες στριφογυρίζουν για τουλάχιστον 1,5 ώρα στο κρεβάτι τους ελπίζοντας να κοιμηθούν και, προφανώς, ευθύνονται οι ορμόνες τους. Η έλλειψη οιστρογόνων, για παράδειγμα, θεωρείται ότι είναι μια πιθανή αιτία της αϋπνίας. Κάτι που οι ειδικοί το παρατήρησαν και με πειράματα. Όταν, δηλαδή, χορήγησαν οιστρογόνα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ταλαιπωρούνταν από διαταραχές του ύπνου, είδαν ότι το 70% αυτών των γυναικών άρχισαν να κοιμούνται και πάλι φυσιολογικά


Η έλλειψη ύπνου ως αιτία για εκδήλωση ασθενειών

Όλες οι μελέτες για τον ύπνο αποδεικνύουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, επειδή δεν τους «πιάνει» νωρίτερα ο ύπνος, τελικά, ζουν λιγότερο. Από έρευνες που έγιναν, έχει διαπιστωθεί ότι εάν κάποιος μειώσει τον ύπνο του στο μισό- από 8 στις 4 ώρες- για μία εβδομάδα, τότε θα παρουσιάσει σοβαρές διαταραχές στη γλυκόζη του αίματος και στη γενικότερη ενδοκρινολογική του λειτουργία. 

Αυτού του είδους οι διαταραχές ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη, αλλά και για την πρόωρη γήρανση που παρατηρείται σε άτομα που ξενυχτάνε και κοιμούνται λίγο. Άλλες μελέτες, επίσης, έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου «ρίχνει» το σώμα σε μια διαδικασία μόνιμης εγρήγορσης, υπερκινητικότητας και αυξημένης έκκρισης ορμονών του στρες, κάτι που εκδηλώνεται με νεύρα και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. 

Επιπλέον, όσοι στερούνται τον ύπνο έχουν στο αίμα τους μεγαλύτερη ποσότητα χημικών ουσιών που σχετίζονται με την εμφάνιση φλεγμονής , κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών, καρκίνου και διαβήτη.Προσοχή: Λιγότερες από 7 ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν σωματικά και ψυχικά προβλήματα


Οι αϋπνίες όχι μόνο μας εξουθενώνουν αλλά και μας παχαίνουν

Ακόμη και μικρή απώλεια ύπνου- μισή με μία ώρα τη μέρα-διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Υπάρχει μία μελέτη από ενδοκρινολόγους του Πανεπιστημίου του Σάρρευ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ενήλικες άνδρες και γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πολλά περιττά κιλά


Απλές λύσεις για να βελτιώσει κανείς τον ύπνο του

Για περιστασιακές κρίσεις αϋπνίας μπορείτε να δοκιμάσετε βότανα όπως Βαλεριάνα. Το πιο απλό, βέβαια, είναι να κλείσετε εντελώς τα πατζούρια ώστε να μην διαταράσσεται ο ύπνος σας από εξωτερικό φως. 
Επιπλέον, η λήψη μελατονίνης ή προγεστερόνης μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.