Θαμπό δέρμα: Αίτια και αντιμετώπιση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θαμπό δέρμα: Αίτια και αντιμετώπιση

 

Το λαμπερό δέρμα ομορφαίνει κάθε πρόσωπο, ενώ του προσδίδει μια υγιή όψη καθώς το «φωτίζει». 


Δεν είναι όμως δεδομένο, καθώς υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που «κλέβουν» τη λάμψη του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ατέλειές του.

Με την αύξηση της ηλικίας το κολλαγόνο μειώνεται και οι ίνες ελαστίνης χάνουν σταδιακά την αντίστασή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν ούτε τη σφριγηλότητα του δέρματος, ούτε τη λάμψη του. 

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να είναι θαμπό και σε νεαρές ηλικίες. 

Οι αιτίες ενδέχεται να σχετίζονται με τα γονίδια, με περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και με τον τρόπο ζωής.
Η κακή διατροφή με συνέπεια την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, η περιβαλλοντική ρύπανση και η συσσώρευση ρύπων στην επιδερμίδα, η ανεπαρκής ενυδάτωση, το κάπνισμα και το αλκοόλ, η ελλιπής φροντίδα και περιποίηση, οι ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη ακμής στο παρελθόν και το τακτικό μακιγιάζ με «βαριά» προϊόντα που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, μπορεί να το κάνουν να φαίνεται λιγότερο υγιές, λιγότερο φωτεινό και λιγότερο λείο.Το πρόβλημα είναι πιο εμφανές στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο ντεκολτέ και ακολουθούν τα χέρια και το σώμα. Όταν το δέρμα είναι θαμπό “γράφουν” πιο έντονα και οι ατέλειές του, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές, χαλάρωση, δυσχρωμίες, αιμαγγειώματα κ.ά.
τονίζει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα εξωτερικής χρήσης για λαμπερή εμφάνιση, ωστόσο υπάρχουν και πιο δραστικές λύσεις, με καλύτερο αποτέλεσμα και διάρκεια.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει εμπλουτίσει τις διαθέσιμες επιλογές με επαναστατικές μεθόδους και θεραπείες, που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, η οποία για κάποιον από τους παραπάνω λόγους δεν είναι αρκετή.

Για να χτίσουμε ξανά τις δομές στήριξης του δέρματος και να προσδώσουμε μία καλύτερη υφή στην επιδερμίδα, χρησιμοποιούμε σύγχρονα μηχανήματα με ραδιοσυχνότητες, λέιζερ ή πολωμένο φως, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με την περίπτωση.
Τα μηχανήματα αφαιρούν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, απομακρύνοντας έτσι τα νεκρά και γερασμένα κύτταρα. Προκειμένου να αντικατασταθεί αυτό το κενό, το υποδόριο αντιδρά κάνοντας φυσική κυτταρική ανανέωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και η λάμψη. Παράλληλα, άλλα αισθητικά προβλήματα όπως ρυτίδες, λεπτές γραμμές, μαύροι κύκλοι και δυσχρωμίες μειώνονται ή εξαφανίζονται.
Επίσης, επιτυγχάνεται ανόρθωση του οβάλ του προσώπου, των ζυγωματικών, του μετώπου και του κάτω μέρους των ματιών και των φρυδιών, εξαλείφονται ή βελτιώνονται ουλές από ακμή και συσφίγγονται οι πόροι
εξηγεί η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40-50 λεπτά, είναι ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Ανάλογα με τον τύπο και τις βλάβες του δέρματος, απαιτούνται μία ή και περισσότερες θεραπείες, με μεσοδιάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών. 

Όμως, το αποτέλεσμα είναι εμφανές από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

Οι τεχνολογίες είναι πλέον εξελιγμένες και δεν αφήνουν σημάδια και εγκαύματα, επιτρέποντας την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και την ίδια ημέρα, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες κρέμες και αντηλιακό.


Παρέμβαση σε κάθε στρώμα του δέρματος

Σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία περιλαμβάνει και ενέσιμη μεσοθεραπεία, είτε με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είτε αυτόλογη (αξιοποιεί τις επουλωτικές και αναγεννητικές ικανότητες του ίδιου του οργανισμού), είτε αυτόλογη εμπλουτισμένη με επιπλέον στοιχεία.

Οι θεραπείες αυτές δρουν σε κάθε επίπεδο του δέρματος. Τα μηχανήματα στοχεύουν στην εξωτερική στοιβάδα, ενώ, εάν το πρόβλημα είναι πιο έντονο, κάνουμε και μεσοθεραπεία. Για ακόμη εντονότερες βλάβες, όπως ρυτίδες, ρυτίδες έκφρασης, απώλεια όγκου κ.λπ, παρεμβαίνουμε σε βαθύτερα στρώματα ή σε μυϊκό επίπεδο, με υαλουρονικό οξύ και τοξίνη
επισημαίνει η δρ Σεφέρη - Δανιήλ. Και προσθέτει:

Το αποτέλεσμα έχει μεγάλη διάρκεια, ωστόσο, παρατείνεται εάν η θεραπεία ακολουθείται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση, η άσκηση και η φροντίδα του δέρματος, θα πρέπει να καταστούν καθημερινές συνήθειες, χωρίς να γίνονται βάρος στη σκέψη. Όταν δεν υπάρχουν προβλήματα, οι θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν πριν από μία σημαντική περίοδο ή γεγονός, έτσι ώστε το δέρμα να είναι πιο λαμπερό. Επίσης, καλό είναι να γίνονται μετά το καλοκαίρι, που το δέρμα είναι αφυδατωμένο από τον ήλιο, τη ζέστη και τη θάλασσα. Ωστόσο, σημαντική είναι η εφαρμογή τους όταν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως κλιμακτήριος ή εμμηνόπαυση, απώλεια βάρους, αύξηση της ηλικίας κ.ά.

Σε περιπτώσεις που το θαμπό δέρμα είναι «κληρονομικό», οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται και σε νεαρά άτομα, ούτως ώστε το δέρμα τους να είναι «φρέσκο» και λαμπερό, προλαμβάνοντας ή και αντιστρέφοντας την εικόνα που διαμορφώνουν τα γονίδιά τους.


Μην ξεχνάτε:

⇨Σωστός καθαρισμός του προσώπου πρωί και βράδυ
⇨Σχολαστική αφαίρεση του μακιγιάζ πριν από τον ύπνο
⇨Σκούπισμα του προσώπου με χαρτί κουζίνας ταμποναριστά και όχι τρίψιμο με πετσέτα
⇨Χρήση κρέμας με αντιηλιακή προστασία όλο το χρόνο
⇨Σωστή ενυδάτωση.