Δήμος Θέρμης: Τριήμερη φιλοξενία νέων από διάφορες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος SAYouth - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δήμος Θέρμης: Τριήμερη φιλοξενία νέων από διάφορες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος SAYouth




Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Europe for citizens: SAYouth, που φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης.


Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης στοχεύει στη διασφάλιση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Δήμου και στη προώθηση της επιρροής τους σε θέματα σημαντικά για ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της βιώσιμης δημοκρατίας και της συμμετοχής των νέων στα κοινά.

Ξεκινώντας από την Σουηδία, μέλη του συμβουλίου ταξίδεψαν σε Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία και Βουλγαρία με τελικό προορισμό πάλι την Σουηδία όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο του 2023.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων στις άλλες χώρες, ο Δήμος Θέρμης φιλοξένησε, τον Νοέμβριο του 2022, το πρόγραμμα SAYouth σε ένα τριήμερο εργασιών και εκδηλώσεων.

Την πρώτη μέρα, μετά την άφιξη όλων των καλεσμένων παρατέθηκε δείπνο καλωσορίσματος όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να γνωριστούν καλύτερα.

Την δεύτερη ημέρα, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, χαιρέτησε τα μέλη των αποστολών του προγράμματος, στον χώρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όπου και ακολούθησε παρουσίαση της ιστορίας της περιοχής και των αρχαιολογικών ανασκαφών του πανεπιστημίου από τον Κοσμήτορα και Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Μανόλη Μανωλεδάκη.



Την διάλεξη παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού, Στέλιος Αποστόλου και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Αχιλλέας Μεταλούλης. Στη συνέχεια, μέσα από ένα εργαστήρι (workshop) που ετοίμασαν και συντόνισαν οι εκπαιδεύτριες του Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης, Σοφία Κυπριανίδου και Νάγια Τσελεπή, τα μέλη γνώρισαν τον διαφορετικό και καινοτόμο τρόπο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου Νέων, την Σοσιοκρατία.

Ακολούθησε παρουσίαση των σχολών στο Πειραματικό Δ.Ι.Ε.Κ. Θέρμης και γεύμα που ετοίμασαν σπουδαστές μαγειρικής και φιλοξενίας του Δ.Ι.Ε.Κ.. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση σε μερικά ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης και δείπνο στα Λαδάδικα.








Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο γραφικό χωριό Λιβάδι του Δήμου Θέρμης. Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Θέρμης και να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του κέντρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στο χωριό και πεζοπορία στο δάσος. Επόμενη στάση ήταν το χωριό της Περιστεράς και ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Εκεί, τους υποδέχτηκαν ο ιερέας του ναού, που είναι ένας από τους τρεις παλαιότερους εν λειτουργία ναούς στα Βαλκάνια, και η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Λίτσα Κούτρη. 

Έγινε ξενάγηση στο ναό και τα μέλη έμαθαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορική του πορεία. Ακολούθησε γεύμα στη κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από τον παλιό πλάτανο. Ακολούθησε επίσκεψη στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις του και δοκίμασαν τα χειροποίητα προϊόντα του. 

Η μέρα έκλεισε με μουσική βραδιά στο Κάτω Σχολάρι όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, να τραγουδήσουμε μαζί και να περάσουμε μια πολύ όμορφη βραδιά.



Το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την αντιδημαρχία Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού του Δήμου Θέρμης καθώς και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που συνεργάστηκαν για την οργάνωση του προγράμματος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην “Μοσχόπολις Μονοπήγαδο” για την ευγενική τους χορηγία σε κρασιά.