Μια οφθαλμαπάτη που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μια οφθαλμαπάτη που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς



Πολλές έξυπνες οφθαλμαπάτες σε κάνουν πραγματικά να απορείς για το τι βλέπεις. Όπως η παρακάτω στην οποία αρχικά σίγουρα βλέπετε ένα σκούρο γκρι πλαίσιο πάνω από ένα ανοιχτό γκρι πλαίσιο, ενώ στον ορίζοντα βλέπετε κάτι που μοιάζει με έδαφος και ουρανό.

Επίσης, εκεί κάπου στη μέση λοιπόν υπάρχει και ένα κόκκινο βέλος. Δοκιμάστε να κάνετε το εξής: Βάλτε τον αντίχειρά σας πάνω στην εικόνα, ώστε να αποκρύψετε το σημείο που τα δύο πλαίσια συναντιούνται. Τώρα πόσα χρώματα βλέπετε στα δύο πλαίσια; Δύο διαφορετικά ή ένα ενιαίο; Το πιο πιθανό είναι ότι βλέπετε πλέον ένα χρώμα. Κι όμως, βλέπετε σωστά!



Η συγκεκριμένη οφθαλμαπάτη με τα χρώματα ουσιαστικά βασίζεται στον τρόπο που ο εγκέφαλός μας, ουσιαστικά, βγάζει ένα συμπέρασμα σχετικά με το χρώμα, το σχήμα και την απόσταση των αντικειμένων και ταυτόχρονα με βάση το περιβάλλον στο οποίο αυτά τοποθετούνται γενικότερα υπάρχουν. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλο το τριγύρω σκηνικό, ο ορίζοντας και η σκίαση στο σημείο που ενώνονται τα δύο πλαίσια, κάνουν τον εγκέφαλο να νομίζει ότι το πάνω πλαίσιο είναι πιο σκούρο από το κάτω πλαίσιο.