«Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα»: Ποια είναι η νέα τάση στην αγορά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα»: Ποια είναι η νέα τάση στην αγορά

 
Στο «παιχνίδι» της εκ των υστέρων πληρωμής έχουν μπει πάνω από 1.200 επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους που δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες να προχωρήσουν σε αγορές εξοφλώντας σε δόσεις το χρηματικό αντίτιμο.

Το μοντέλο «Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα – Buy Now Pay Later (BNPL)» κάνει την εμφάνιση του δειλά δειλά και στη χώρα μας, ενώ είναι ήδη αρκετά διαδεδομένο σε μεγαλύτερες οικονομίες, με πολλές χώρες του εξωτερικού να είναι ήδη εξοικειωμένες με το συγκεκριμένο μοντέλο πληρωμών.

Περί τίνος πρόκειται; Ουσιαστικά ο καταναλωτής επιλέγει ένα προϊόν και κατά το check out, είτε η αγορά γίνει σε φυσικό κατάστημα είτε μέσω e-shop έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αίτηση για δάνειο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και άτοκο.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι πολύ απλή, ειδικά εφόσον υπάρχει εξοικείωση με την τεχνολογία, καθώς ο καταναλωτής απλώς αποστέλλει στην τράπεζα που συνεργάζεται το κατάστημα όπου έγινε η αγορά τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το εισόδημά του μέσω κινητού ή υπολογιστή και άμεσα γίνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση και ο απαραίτητος έλεγχος μέσω του Τειρεσία.

Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, άμεσα απελευθερώνεται και η πίστωση και προχωράει η αγορά με την επιχείρηση να λαμβάνει τα χρήματά της και τον καταναλωτή να έχει ως μόνη υποχρέωση την καταβολή των συμφωνημένων δόσεων.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ήδη μπει πάνω από 1.200 επιχειρήσεις από πλήθος κλάδων ενώ τα μεγαλύτερα oonline market places και ηλεκτρονικά καταστήματα στη χώρα ήδη δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες για πληρωμή με αυτό τον τρόπο.
 
Μάλιστα στο «παιχνίδι» της εκ των υστέρων πληρωμής έχουν μπει ακόμα και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως οι ιατρικές, όπου ακόμα και οδοντιατρικές πράξεις που κοστίζουν αρκετά χρήματα μπορούν να πληρωθούν μέσω του προγράμματος BNPL με δόσεις.

Που αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Στις σπουδές, σε θέματα υγείας, σε ζημιές που πρέπει άμεσα να επιδιορθωθούν αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα για ολική εξόφληση, σε μία ανακαίνιση σπιτιού ή ακόμα και αγορά νέου αυτοκινήτου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία αυτή ακολουθείται και για τα έξοδα γάμου η κηδείας.

Η συγκεκριμένη αγορά έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό στην καταναλωτική πίστη, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης όπως ο συγκεκριμένος.

Η αγορά του BNPL
μπορεί να έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους νέους, οι οποίοι μπορεί να μην χρηματοδοτηθούν από μία τράπεζα, αλλά να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από την συγκεκριμένη υπηρεσία και να προχωρήσουν σε μία μεγάλη συναλλαγή.