Τον Νοέμβριο ξεκινά η λειτουργία των Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης – Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τον Νοέμβριο ξεκινά η λειτουργία των Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης – Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση




Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει, για πρώτη φορά, η λειτουργία Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Πιο συγκεκριμένα, εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΕΣΚ Περάματος και Μετσόβου, ενώ η ΕΣΚ Σύρου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Φεβρουάριο.

Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι η φοίτηση στις ΕΣΚ είναι διετής με παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση/μαθητεία που πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητα. Στις εν λόγω Σχολές οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται δωρεάν και χωρίς άλλους περιορισμούς (εξετάσεις, όρια ηλικίας), με μόνη προϋπόθεση να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου.

Για παράδειγμα, στην ΕΣΚ Περάματος θα λειτουργήσουν ειδικότητες Τεχνιτών Συγκολλήσεων και Κοπής Μετάλλων και Τεχνιτών Ελασματουργών. Στην ΕΣΚ Μετσόβου θα λειτουργήσει η ειδικότητα Τεχνίτη Υφαντικής Τέχνης. 

Από το έτος κατάρτισης 2023-24 στις ΕΣΚ Περάματος και Σύρου θα λειτουργήσουν επιπλέον ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας που σχετίζονται με τη Ναυπηγική Βιομηχανία.

Οι ΕΣΚ, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Παιδείας, 
παρέχουν σύγχρονη αρχική επαγγελματική κατάρτιση καθώς και αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων σε περιζήτητες ειδικότητες, με σκοπό την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο και κυρίως την εξασφάλιση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική ζωή, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι απόφοιτοι των ΕΣΚ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα λαμβάνουν πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής από 24 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2022 ηλεκτρονικά ή διά ζώσης.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου: www.minedu.gov.gr.