Επιστήμονες φτιάχνουν μπουφάν που θα μας κάνει...αόρατους - «Θέμα μόνο λίγων χρόνων» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιστήμονες φτιάχνουν μπουφάν που θα μας κάνει...αόρατους - «Θέμα μόνο λίγων χρόνων»



Επιστήμονες από τη Vollebak, μια εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογικά εξελιγμένα ρούχα, είπαν ότι η δημιουργία ενός μπουφάν που θα κάνει αόρατο αυτόν που το φοράει είναι ζήτημα μόνο λίγων χρόνων.

Η μάρκα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μια νέα τεχνολογία, που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ανθρώπους αόρατους στις υπέρυθρες κάμερες χρησιμοποιώντας γραφένιο — ένα εύκαμπτο, διαφανές και εξαιρετικά αγώγιμο υλικό.

Η Vollebak, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο θερμικού τζάκετ που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο είδος καμουφλάζ. Αν και το μπουφάν δεν θα είναι σύντομα διαθέσιμο στα ράφια, ο ιστότοπος της εταιρείας λέει πως έχει γίνει ήδη το «πρώτο βήμα» στην εξέλιξη της τεχνολογίας που θα κάνει τους ανθρώπους αόρατους.



Το μπουφάν έχει 42 μπαλώματα γραφενίου, που με τη σειρά τους αποτελούνται από 100 στρώματα καθαρού γραφενίου. Το γραφένιο είναι ένα υλικό που γίνεται πότε ορατό με το γυμνό μάτι και πότε μόνον στο υπέρυθρο φάσμα, ανάλογα με το πόση ενέργεια εφαρμόζεται σε αυτό.


«Έτσι τουλάχιστον θεωρητικά, η αλλαγή της πυκνότητας φορτίου του γραφενίου θα αλλάζει το χρώμα που βλέπουμε», εξηγεί η ομάδα της Vollebak στον ιστότοπό της.

Τα μπαλώματα από γραφένιο που φέρει το μπουφάν μπορούν να προγραμματιστούν μεμονωμένα, ώστε να εκπέμπουν διαφορετικά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας χωρίς να αλλάζουν τη θερμοκρασία του ρούχου, περνώντας χρυσά και χάλκινα σύρματα εσωτερικά σε κάθε μπάλωμα.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι άνθρωποι φαινόμαστε πολύ φωτεινοί στις υπέρυθρες κάμερες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας των σωμάτων μας. Για να γίνουμε «αόρατοι», η θερμοκρασία μας πρέπει κάπως να «καμουφλαριστεί«.

Κάθε έμπλαστρο στο τζάκετ μπορεί να προγραμματιστεί ξεχωριστά ώστε να εκπέμπει διαφορετικό επίπεδο θερμικής ακτινοβολίας, έτσι ώστε να μπορεί να καμουφλάρεται και να φαίνεται αόρατο στις υπέρυθρες κάμερες.

«Το σακάκι είναι ένα πρώτο βήμα προς έναν μανδύα αορατότητας, εξήγησε η ομάδα. Οι επιστήμονες είπαν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, ελπίζουν να βελτιώσουν την τεχνολογία και να κάνουν τα εικονοστοιχεία γραφενίου μικρότερα, θεωρώντας ότι αυτό θα καταστήσει δυνατή την απόκρυψη «οποιουδήποτε αντικειμένου». «Με αρκετά μπαλώματα και αρκετή δύναμη, ένας άνθρωπος θα μπορούσε απλώς να εξαφανιστεί μέσα σε ένα δάσος», είπαν. «Ή ένα αεροπλάνο θα μπορούσε να γίνει ένα με τον αεροδιάδρομο».