Κυριακή 23/10 - Λιβάδι: Ψητά κάστανα και κρασί θα έχουν την τιμητική τους στην Γιορτή Κάστανου! Το πρόγραμμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κυριακή 23/10 - Λιβάδι: Ψητά κάστανα και κρασί θα έχουν την τιμητική τους στην Γιορτή Κάστανου! Το πρόγραμμα



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ



//Ανακοίνωση του Πολιτιστικού  Συλλόγου Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης

Στο ορεινό Λειβάδι του Δήμου Θέρμης, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών “Ο Άγιος Αθανάσιος” διοργανώνει ξανά, μετά από δυο χρόνια διακοπής, τη Γιορτή Κάστανου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Λειβαδίου και το Δήμο Θέρμης.
 
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα παραδοσιακό γλέντι με δημοτική ορχήστρα και χορευτικά.

Την τιμητική τους θα έχουν βέβαια τα ψητά κάστανα και το κρασί.



Το πρόγραμμα της Κυριακής
  • 09:30': Εκκίνηση πεζοπορίας από το "Τηγανάκι" προς την ορεινή διαδρομή 'Καλογερικό' με οδηγό τον Κλεάνθη Μπουλιώνη.
  • 11.30 : Επιστροφή.
  • 12.00 : Γιορτή Κάστανου στην πλατεία του χωριού.
Οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Λειβαδίου θα αναλάβουν την υγειονομική κάλυψη σε δύο σημεία με δύο οχήματα.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα δίνονται από ομάδα εθελοντών οι απαραίτητες κατευθύνσεις για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στην είσοδο του χωριού.

Υπάρχει γραμμή αστικού λεωφορείου με πρωινό δρομολόγιο από τον τερματικό σταθμό ΙΚΕΑ στις 08.00 π.μ. 87Ζ, με επιστροφή στις 16.15 μ.μ.


Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής

Διαδρομή
: «Λιβάδι (731μ. ύψος) - Καλογερικό (987μ. ύψος)»
Χιλιομετρική απόσταση: 7.300μ.
Υψομετρική ανάβαση: 324μ.
Υψομετρική κατάβαση: 383μ.
Συνολικός χρόνος διαδρομής: 2,5 ώρες (βάδισμα πεζοπορίας)
Νερό: ΝΑΙ
Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός
Σήμανση: Επαρκής - Υπάρχουν κόκκινα σημάδια και πινακίδες.
Επισήμανση: Η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελεί βελτίωση της αντίστοιχης περυσινής καταγεγραμμένης διαδρομής.

Αρχή της διαδρομής
1.Αναχώρηση: Ιστορική πηγή Τηγανάκι
2. Ξενώνες
3. Στροφή προς Τσαΐρια
4. Τέλος ασφάλτου
5. Άγιος Ραφαήλ – «Πεύκα». Θέση θέας προς Θερμαϊκό κόλπο, Όλυμπο, Κίσσαβο και Χαλκιδική.
6. Έξοδος από το περιαστικό δάσος των πεύκων, πορεία ανατολική. Μετά από πορεία 300 μέτρων διασταύρωση με τον χωματόδρομο δεξιά προς Αγία Αναστασία. (1800μ. απόσταση έως εδώ).
7. Μετά από πορεία 200 μέτρων προς Αγία Αναστασία, στροφή αριστερά με κατεύθυνση ΝΑ παράλληλα με την περίφραξη του αγροκτήματος με τις φυτείες. Αρχή του μονοπατιού.
8. «Πέτ Πηγάδια». Είσοδος στο μονοπάτι.
9. Τέρμα της περίφραξης του αγροκτήματος. Νότια πορεία. Σημάδι σε δένδρο. Προσοχή στο σημάδι σε οξιά. Ακολουθούμε το ρέμα για 300 περίπου μέτρα, χωρίς σημάδια. Πορεία ανηφορική. Δεξιά υπάρχει μεγάλη καστανιά. (Καστανιές Μπασιούρη) Συνεχίζουμε την ανάβαση με πορεία δυτική ακολουθώντας το ευδιάκριτο μονοπάτι.
10. Συνεχίζουμε την πορεία στο μονοπάτι για 800 μέτρα στη δυτική δασωμένη πλαγιά μέσα σε δάσος δρυός.
11. Υπέρβαση βράχων. Ακολουθούμε πορεία ανηφορική προς ΝΑ μέχρι να συναντήσουμε μικρή θαμνώδη βλάστηση. (θέση «Αγκορτσούδες»).
12. Διανύουμε τη μικρή έκταση με θαμνώδη βλάστηση μέσα από χορταριασμένο χωράφι με κατεύθυνση ανατολική. Από το κέντρο του χωραφιού ακολουθούμε πορεία ανατολική προς την 1η κορυφή με 1 στάση για ανάπαυλα και φωτογράφιση. Συναντούμε μια γκορτσιά στα δεξιά μας και έναν βράχο στα αριστερά μας.
13. Κορυφή Αηλιά – «Καλογερικό». Ερείπια του εξωκκλησιού. Σταυρός. Εξαιρετική θέση πανοραμικής θέας προς Θερμαϊκό κόλπο, Πάϊκο, Πιέρεια Όρη, Όλυμπο. Κίσσαβο, Χαλκιδική Χερσόνησο (Κασσάνδρα, Σιθωνία, Χολωμόντα), Παγγαίο όρος και λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. (σε περίπτωση ηλιοφάνειας διακρίνεται και το όρος Άθως).
14. Επιστροφή. Πορεία ανατολική προς «Κερασώνα». Στην αριστερή πλευρά της κατάβασης υπάρχει ένα ευδιάκριτο σημάδι στο βράχο που μας οδηγεί στο δασωμένο μονοπάτι «Αγάπης» με βόρεια κατεύθυνση. (απόσταση 60μ. από το βράχο μέχρι το μονοπάτι «Αγάπης») - (προσοχή σε συγκεκριμένα σημάδια πάνω σε δέντρα).
15. Δάσος δρυός. Αρχή του μονοπατιού της «Αγάπης». Λέγεται και «Αντάρτικο». Πορεία με βόρεια κατεύθυνση μέχρι τις «Πόρτες».
16. Φυσικό σύνορο διαχωρισμού δάσους δρυός και δάσους οξιάς. Βρισκόμαστε διαρκώς στο μονοπάτι αγάπης με βόρεια κατεύθυνση. (προσοχή στις μικρές στροφές 10-15μ.).
17. Διασταύρωση διαδρομής με θέση Μπασιούρη Καστανιές.
18. Ακολουθώντας το δρόμο της επιστροφής μέχρι τη διασταύρωση της Αγίας Αναστασίας ανηφορίζουμε δεξιά στη θέση θέας «Ράχη» - Κτήμα Μπουλιώνη.
19. Από το κτήμα Μπουλιώνη μπαίνουμε στο «Κουρί» (υπεραιωνόβιο δάσος δρυός).
20. Στην έξοδο του δάσους συναντάμε τον δασικό δρόμο που οδηγεί στη θέση «Τσαΐρια». Συνεχίζουμε στον δρόμο αυτόν μέχρι τη θέση «Τηγανάκι».
Τέλος της διαδρομής.

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/sillogosleivadioton
Θαν. Γιαννακός 6944160852



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ