Δίαιτα: 4 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να την σταματήσετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δίαιτα: 4 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να την σταματήσετε



Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να χτίσετε μυς ή απλά να αναπτύξετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να βελτιώσετε τη συνολική ευεξία, η δίαιτα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Αν και η προσαρμογή του τρόπου ζωής σας στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης και στο τι καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, η πίεση να παραμείνετε προσηλωμένοι σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί πρόκληση, ειδικά αν δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα αρκετά γρήγορα ή παρατηρήστε ότι η αρχική σας πρόοδος ξαφνικά αρχίζει να καταρρέει.


Οι αναποτελεσματικές δίαιτες, μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων υγείας και ευεξίας σας. Εάν τηρείται κατά γράμμα τη δίαιτα σας, αλλά δεν βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να ανασυγκροτηθείτε με μια νέα διατροφική πρόταση.

Η Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD και συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook, μιλώντας στο eatthis.com, παραθέτει συμβουλές, για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε τη δίαιτα.


Δίαιτα: 4 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να την σταματήσετε


Η χοληστερόλη σας αυξάνεται

Η Goodson εξηγεί ότι ορισμένες προκλήσεις που σχετίζονται συχνά με δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πρωτεΐνης οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο μερικές φορές περιορίζουν -αν όχι εξολοθρεύουν εντελώς- τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, με αποτέλεσμα να περιορίζονται πολλές διαιτητικές ίνες. 
Ωστόσο, το σώμα σας χρειάζεται διαλυτές φυτικές ίνες, επειδή αυτό βοηθά να διατηρείται υπό έλεγχο η χοληστερόλη σας – χωρίς αυτήν, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε υψηλή χοληστερόλη.

“Εάν κάνετε δίαιτα κέτο ή παρόμοια και πηγαίνετε στον γιατρό για να ολοκληρώσετε τις εργαστηριακές εξετάσεις σας και διαπιστώσετε ότι η χοληστερόλη σας αυξάνεται, ίσως είναι καιρός να κόψετε μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών”, λέει η Goodson

Έτσι, εάν έχετε παρατηρήσει μια αύξηση της χοληστερόλης σας εν μέσω της τρέχουσας διατροφής σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε αυτό το πρόβλημα. Το να επιλέξετε μια πιο πλούσια σε φυτικές ίνες θα ήταν η καλύτερη κίνηση για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας, δεδομένων των περιστάσεων.


Πεινάς όλη την ώρα

Το να έχετε ακόρεστη όρεξη παρά το ότι τρώτε μερίδες κανονικού μεγέθους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να τροποποιήσετε τις τρέχουσες τακτικές της διατροφής σας. Σύμφωνα με την Goodson, κανείς δεν πρέπει να ανέχεται να αισθάνεται συνεχώς πεινασμένος.

«Αν πραγματικά αισθάνεστε πεινασμένοι όλη μέρα, μπορεί να μην τρώτε αρκετά», εξηγεί. «Ενώ η απώλεια βάρους απαιτεί μείωση των θερμίδων, το να τρώτε πολύ λίγο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε δυστυχισμένοι».

Αντίθετα, προτείνει να καταγράψετε όλα όσα τρώτε σε μια εφαρμογή. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο του κινητού, για να προσδιορίσετε τι θα μπορούσε να λείπει από τη διατροφή σας, συγκρίνοντάς το με αυτό που πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα. Εάν η τρέχουσα διατροφή σας περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ λιγότερων θερμίδων, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε ένα επιπλέον σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ή κάποια πρόσθετη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας για να περιορίσετε την πείνα σας.


Είσαι πάντα κουρασμένος

Εάν είστε ανεξήγητα εξαντλημένοι ακόμα και μετά από ύπνο, η διατροφή σας μπορεί να είναι ο ένοχος. Το να κάνετε προσαρμογές στη διατροφική σας ρουτίνα, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η κούραση που νιώθουν συχνά μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν τρώνε σωστά ή αρκετά τρόφιμα», λέει η Goodson. «Πολλές δίαιτες απαιτούν δραστική μείωση των θερμίδων, αφήνοντάς σας να νιώθετε κούραση και έλλειψη ενέργειας».

Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και πιστεύετε ότι η υπάρχουσα διατροφή σας θα μπορούσε να είναι η αιτία, η Goodson προτείνει, να αξιολογήσετε τη συχνότητα με την οποία τρώτε επειδή ο λήθαργος σας μπορεί να σημαίνει ότι δεν τρώτε αρκετά συχνά. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τρώτε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με κάθε γεύμα και αν όχι, προσαρμόστε τη διατροφή σας ανάλογα, για να διατηρήσετε καλύτερα τα επιθυμητά ενεργειακά επίπεδα.


Δεν έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Η δίαιτα και η άσκηση συχνά έρχονται χέρι-χέρι. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο λόγος της διατροφής σας, εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας οδηγούνται από μια έντονη επιθυμία να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, η άσκηση είναι μια ζωτική πτυχή αυτής της εξίσωσης. Ωστόσο, το να βασίζετε τις διατροφικές σας συνήθειες σε μια δίαιτα που δεν είναι κατάλληλη για τον οργανισμό σας, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις προσπάθειες προπόνησής σας, προκαλώντας σας να νιώθετε νωθρότητα.

«Αν νιώθετε ό,τι δεν έχετε ενέργεια για να ολοκληρώσετε τις προπονήσεις σας, μπορεί να μην παρέχετε στο σώμα σας την κατάλληλη διατροφή – ειδικά υδατάνθρακες», λέει η Goodson. «Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην καύσιμη δραστηριότητα· χωρίς αυτούς, μια έντονη προπόνηση μπορεί να μοιάζει σαν να σκαρφαλώνεις στο Έβερεστ».

Εκτός από την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων, η Goodson συνιστά να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας στη διατροφή σας, ειδικά εάν είναι απαιτητική η προπόνησή σας.