Πώς να διαλέγεις πάντα τις καλύτερες μελιτζάνες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς να διαλέγεις πάντα τις καλύτερες μελιτζάνες



Ιμάμ, μουσακάς, μπριάμ και τουρλού είναι λίγες μόνο από τις αγαπημένες μας συνταγές με μελιτζάνα, που φτιάχνουμε κάθε καλοκαίρι. Για να βγει νόστιμο το πιάτο όμως, απαραίτητη είναι και η σωστή επιλογή του βασικού υλικού.
Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε 5 tips για να διαλέγεις πάντα τις καλύτερες και πιο φρέσκες μελιτζάνες, από τα ράφια του μανάβη και τον πάγκο της λαϊκής, αλλά και να ξέρεις πότε πρέπει να πετάξεις τις μελιτζάνες που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο σου.

1. Να ελέγχεις το βάρος
Προτίμησε να βάζεις εσύ μία-μία τις μελιτζάνες στη σακούλα, για να ελέγχεις ότι όλα είναι καλά, ξεκινώντας από το βάρος τους. Ιδανικά θα πρέπει να νιώθεις την κάθε μελιτζάνα είναι βαριά στο χέρι σου, σημάδι ότι είναι φρέσκια.

2. Να ρίχνεις μία προσεκτική ματιά στο φλοιό
Το θαμπό χρώμα στον φλοιό της μελιτζάνας, όπως και τα χτυπήματα είναι σημάδια κακής αποθήκευσης και επομένως κακής ποιότητας. Επιπλέον, οι ζάρες δείχνουν ότι μία μελιτζάνα συλλέχθηκε πριν από πολύ καιρό και άρα δεν είναι καθόλου φρέσκια, ενώ μπορεί να είναι και μία ένδειξη ότι θα είναι και πικρή. Επίλεξε μελιτζάνες με λείο φλοιό και λαμπερό χρώμα, που σημαίνει ότι μαζεύτηκαν από το πρόσφατα.


3. Διάλεξε μελιτζάνες με πράσινο κοτσάνι
Είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή και στο κοτσάνι της μελιτζάνας, καθώς όταν είναι πράσινο σημαίνει ότι είναι φρέσκια. Μείνε μακριά από κοτσάνια καφέ, ξεραμένα και φυσικά, όσα έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν αλλοιώσεις, όπως μούχλα.

4. Πίεσε για να ελέγξεις τη σάρκα
Οι φρέσκες μελιτζάνες είναι πάντα σκληρές όταν της πιάνεις και αν τις πιέσεις επανέρχεται αμέσως το σημείο. Αν πάλι έχουν υφή σαν γινωμένο φρούτο ή λαχανικό, έχουν δηλαδή πιο μαλακή σάρκα, σημαίνει ότι είναι παραγινωμένες.

5. Το μέγεθος μετράει
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις μελιτζάνες είναι η πιθανότητα να είναι πικρές και, φυσικά, αν ισχύει αυτό το φαγητό καταστρέφεται. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι γεμάτες σπόρια και άρα να είναι πικρές, τις έχουν οι μεγάλες μελιτζάνες, γι αυτό και καλύτερο είναι να επιλέγεις πάντα μικρές και μεσαίες. Ωστόσο, αν θέλεις να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι πικρές οι μελιτζάνες σου, μπορείς να τις βάλεις για μισή ώρα σε αλατόνερο.