Χαλκιδική: Ξεκινάει σήμερα η μεγάλη εμποροπανήγυρη στο χωριό Άγιος Μάμας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χαλκιδική: Ξεκινάει σήμερα η μεγάλη εμποροπανήγυρη στο χωριό Άγιος Μάμας


Η μεγάλη εμποροπανήγυρη στο χωριό Άγιος Μάμας Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 29 Αυγούστου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, επιστρέφοντας δυναμικά μετά από την αναγκαστική απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας.

Περίπου 560 εκθέτες από όλη την Ελλάδα θα δώσουν το παρόν με τα προϊόντα τους και υποδέχονται μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες, το Φθινόπωρο, με την πλέον εορταστική διάθεση.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν όπως κάθε χρόνο προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Μάμαντος παράλληλα με τη μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη της Βορείου Ελλάδος.


Μιλώντας για το φετινό πανηγύρι του Αγίου Μάμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου, κος Γκούτζιος ανέφερε ότι οι πρώτες μαρτυρίες για το πανηγύρι ξεκινούν από το 1860, όταν γινόταν η ζωοπανήγυρη πριν και μετά τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος.

Το πανηγύρι φέτος θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και σύλλογοι.

Το χωριό:

Ο οικισμός του Αγίου Μάμα βρίσκεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Νέας Προποντίδας και ανήκει στο Νομό Χαλκιδικής. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 70 χιλιόμετρα και γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα από τις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας.

Αν και η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε πολύ νωρίς από τα μέσα της Νεολιθικής εποχής, η πρώτη γνωστή αναφορά του χωριού του Αγίου Μάμαντα γίνεται σε έγγραφο της μονής Ιβήρων του έτους 1047.


Σήμερα ο οικισμός αριθμεί περίπου 1030 κατοίκους με κύριες ασχολίες τις αγροτικές καλλιέργειες με έμφαση στα χιλιάδες ελαιόδεντρα της περιοχής, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν την δεύτερη κύρια ασχολία τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Άγιος Μάμας:

Ο άγιος από τον οποίο έχει πάρει την ονομασία του και ο οικισμός , έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα και στην εφηβική του ηλικία συνελήφθη και μαρτύρησε για την πίστη του. 
Θεωρείται ο προστάτης των υιοθετημένων παιδιών και των βοσκών.
Η κάρα με τα λείψανα του αγίου βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της γαλλικής πόλης Langres, ο οποίος φέρει το όνομα του αγίου, San Mamés.