Ψηφιακή αποκατάσταση ελληνικών ταινιών σε νέο εργαστήριο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ψηφιακή αποκατάσταση ελληνικών ταινιών σε νέο εργαστήριο



Στην ψηφιακή αποκατάσταση των ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος προχωρά το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την προστασία και την ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 2.028.957 ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μεταφορά των ταινιών από αναλογικές σε ψηφιακές θα πραγματοποιηθεί σε νέες εγκαταστάσεις οι οποίες θα διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ειδικότητες, στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών.



Συγκεκριμένα προβλέπεται η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για το εργαστήριο συντήρησης για την επισκευή των φιλμ, τη μελέτη του υλικού, την σάρωση του, την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων (E.D.P), την ψηφιακή αποκατάσταση, τη χρωματική διόρθωση και ο συγχρονισμός ήχου εικόνας (mastering).

Στο μεταξύ δύο χώροι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα αναβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια ενώ προβλέπεται επίσης η πιλοτική αποκατάσταση δύο ταινιών αλλά και η εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις επιμέρους φάσεις των εργασιών αποκατάστασης.

Επιπλέον, ελληνικά κινηματογραφικά έργα, τα οποία λόγω της κακής ποιότητας των υλικών τους δεν μπορούν να προβληθούν, μετά την ψηφιακή και φυσική αποκατάστασή τους, θα γίνουν ξανά προσβάσιμα στο κοινό, τόσο σε διεθνή φεστιβάλ όσο και σε κινηματογραφικές αίθουσες.