Η πρώτη ηχογράφηση του Καζαντζίδη που παραλίγο να του κοστίσει την καριέρα του και η συμβουλή του Χιώτη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η πρώτη ηχογράφηση του Καζαντζίδη που παραλίγο να του κοστίσει την καριέρα του και η συμβουλή του Χιώτη



Ο Μανώλης Χιώτης τον συμβούλεψε να ξυρίσει το μουστάκι του, ώστε να μην τον παρομοιάζουν με τον ήδη φτασμένο τραγουδιστή Πρόδρομο Τσαουσάκη, στον οποίο έμοιαζε και φωνητικά.

Ο αήμνειστος Στέλιος Καζαντζίδης, γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1931 και ήταν ένας τραγουδιστής που αγαπήθηκε φανατικά, ενώ κέρδισε επάξια τον τίτλο του λαϊκού ερμηνευτή.

Ωστόσο, ανάμεσα στις ιστορίες που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως η ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού παραλίγο να αποδειχθεί μοιραία και του κοστίσει την καριέρα, που έκανε μετέπειτα.

Συγκεκριμένα, το τραγούδι είχε τον τίτλο «Για μπάνιο πάω» και γράφτηκε από τον Απόστολο Καλδάρα για λογαριασμό της εταιρίας Κολούμπια το καλοκαίρι του 1952 και μάλιστα με αφορμή έναν από τους πρώτους αστικούς καύσωνες που ταλαιπώρησαν τους Αθηναίους.

Ο Καλδάρας κάποια χρόνια νωρίτερα είχε κάνει επιτυχία με το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» ενώ το 1947 το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», τον είχε εδραιώσει ως δημιουργό.


Η αποτυχία και τα ερωτηματικά

Έτσι, το καλοκαιρινό αυτό τραγούδι «Για μπάνιο πάω», ήταν η πρώτη ηχογράφηση του νεαρού τότε τραγουδιστή, Στέλιου Καζαντζίδη. Όμως κανείς δεν περίμενε πως το συγκεκριμένο τραγούδι θα σημείωνε τέτοια αποτυχία, που παραλίγο να κοστίσει την καριέρα ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας.



Μετά από την αποτυχία του τραγουδιού, οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ηχογραφήσει ξανά ο Καζαντζίδης, ωστόσο η επιμονή του Γιάννη Παπαϊωάννου να ξαναδοκιμαστεί ο νεαρός -τότε- τραγουδιστής, αποδείχτηκε καθοριστική.

Οι λόγοι της αποτυχίας του «Για μπάνιο πάω» δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο «ελαφρύς» στίχος «για μπάνιο πάω κι αν θέλεις έλα, καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα» ή ο ίδιος ο Καζαντζίδης με το μουστάκι που έμοιαζε φωνητικά στον Πρόδρομο Τσαουσάκη, να ήταν ανάμεσα στις αιτίες που δεν πήγε καλά το τραγούδι.


Η συμβουλή του Μανώλη Χιώτη να ξυρίσει το μουστάκι του

Μετά από όλα αυτά ο Μανώλης Χιώτης τον συμβούλεψε να ξυρίσει το μουστάκι του αφού, αφενός η ομοιότητα με τον φτασμένο λαϊκό βάρδο Πρόδρομο Τσαουσάκη ήταν κάτι που δεν γινόταν αποδεκτό από το κοινό, αφετέρου του είπε πως έμοιαζε με βούρτσα.


Τι είχε πει ο ίδιος ο Καζαντζίδης για την πρώτη του ηχογράφηση

Ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε μιλήσει στον Πάνο Γεραμάνη για την πρώτη του εμπειρία στο στούντιο: «Το πρώτο μου τραγούδι σε δίσκο, το "Για μπάνιο πάω" του Καλδάρα, είχε ρεμπέτικο χρώμα. Ήταν από τα ελάχιστα λαϊκά τραγούδια με χορωδία. 
Γιατί τα μέλη της ορχήστρας ήταν καλλίφωνοι κι έπαιζαν τον ρόλο μιας μικρής χορωδίας. Ο δίσκος δεν πούλησε, εγώ απογοητεύτηκα και παραλίγο να κλείσει η πόρτα της Κολούμπια. Κάποιοι, μόλις μπήκα στο στούντιο, με είδαν με διαφορετικό μάτι. Ήταν αγριεμένη η φάτσα μου από τις ταλαιπωρίες της Ομόνοιας και των εργοστασίων και με έβλεπαν σαν μαγκάκι».

Μετά την αποτυχία του «Για μπάνιο πάω» ακολούθησε το τραγούδι «Βαλίτσες» ή «Δεν θέλω το κακό σου» του Γιάννη Παπαϊωάννου το οποίο σημείωσε τρομερή επιτυχία και ήταν η αρχή για την μεγαλειώδη καριέρα του μετέπειτα θρύλου Στέλιου Καζαντζίδη.

newsbomb.gr