Παιδική διατροφή το καλοκαίρι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παιδική διατροφή το καλοκαίρι

Παγωτά, αναψυκτικά, χυμοί, μιλκ-σέικ, γρανίτες, τσιπς, τηγανητές πατάτες και φαστ φουντ μπορούν, λόγω ζέστης, συχνών εξόδων και διατροφής εκτός σπιτιού, να εκτροχιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ισορροπημένη διατροφή του παιδιού, επιδρώντας στο βάρος, στις διατροφικές του συνήθειες και στην υγεία του.

Κατά τους θερινούς μήνες, η παραμονή σε ζεστό περιβάλλον, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, το κολύμπι και το παιχνίδι αυξάνουν τις ανάγκες του παιδιού σε νερό και εύπεπτες υγιεινές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. 

Οι γενικές συστάσεις για την ισορροπημένη παιδική διατροφή το καλοκαίρι, αναφέρουν σχετικά με τις διάφορες ομάδες τροφίμων:

Τα παγωτά

Δεν συνιστάται η πλήρης απαγόρευσή τους, προτείνεται όμως να περιορίζονται σε 1-2 παγωτά την εβδομάδα. Οι σπιτικές γρανίτες από χυμό φρέσκων φρούτων μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για περισσότερο παγωτό. Επειδή τα ατομικά παγωτά τείνουν να λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αγγίζοντας την οικογενειακή συσκευασία, υπενθυμίζεται ότι η φυσιολογική μερίδα αντιστοιχεί σε 45 γραμμάρια, όσο δηλαδή μία μικρή μπάλα παγωτού.

Το νερό

Το φυσικό νερό αποτελεί το ιδανικό υγρό για την κάλυψη των αναγκών για ενυδάτωση, χωρίς την άσκοπη και επιβλαβή προσθήκη ζάχαρης και περιττών θερμίδων των αναψυκτικών.

Η μέση συνιστώμενη κατανάλωση νερού, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, κυμαίνεται:στα 3-4 ποτήρια νερό μέχρι την ηλικία των 3 ετώνστα 4-5 ποτήρια νερό μέχρι την ηλικία των 8 ετώνστα 6-8 ποτήρια νερό μέχρι την ηλικία των 13 ετώνστα 8-10 ποτήρια νερό από την ηλικία των 14 ετών και άνω.

Η φυσική δραστηριότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η παρατεταμένη παραμονή σε ζεστό περιβάλλον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, μπορούν να επηρεάσουν την δίψα και την λαμβανόμενη ποσότητα υγρών και νερού.

Τα φρούτα

Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτων την ημέρα, κατά προτίμηση στη φυσική τους μορφή και όχι του ισοδύναμου χυμού τους. Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε10-12 κεράσια ή ρόγες σταφύλι4-5 φράουλες1 λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι1 μέτριο ροδάκινο ή νεκταρίνι ή ακτινίδιο2 μικρά σύκα ή δαμάσκηνα ή βερύκοκα1/2 ποτήρι φυσικό χυμό

Τα λαχανικά

Τα λαχανικά, ποικίλων χρωμάτων και ειδών, ωμά ή μαγειρεμένα, θα πρέπει περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα. Περιέχουν βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και μέταλλα, ιχνοστοιχεία, νερό και φυτικές ίνες, αυξάνουν τον κορεσμό, συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, δεν περιέχουν περιττά λίπη, απορροφούνται αργά και αυξάνουν βαθμιαία το σάκχαρο του αίματος, βοηθώντας στον έλεγχο της πείνας και του κορεσμού και μειώνοντας την υπερακατανάλωση τροφής.

Η καθημερινή επαφή των παιδιών με ψιλοκομμένα, πολύχρωμα λαχανικά, προσφερόμενα με ποικίλους τρόπους μαγειρέματος, θα αυξήσει τις πιθανότητες δοκιμής και κατανάλωσής τους.

To γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η μέση συνιστώμενη ποσότητα των γαλακτοκομικών στα παιδιά:
  • στην ηλικία 1-3 ετών, η κατανάλωση 2 μερίδων την ημέρα
  • στην ηλικία 4-8 ετών, η κατανάλωση 2-3 μερίδων την ημέρα
  • στην ηλικία 9-18 ετών, η κατανάλωση 3-4 μερίδων την ημέρα