Φόρος εισοδήματος: Έως πότε και πώς θα εξοφληθεί - Ποιοι θα έχουν «μπόνους» - Τι ισχύει για την εξόφληση μέσω πιστωτικών καρτών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φόρος εισοδήματος: Έως πότε και πώς θα εξοφληθεί - Ποιοι θα έχουν «μπόνους» - Τι ισχύει για την εξόφληση μέσω πιστωτικών καρτών



Έως τα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα έως τις 30/08/2022 δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος με πιστωτικές κάρτες μέχρι και το τέλος Αυγούστου, μετά την παράταση που δόθηκε, δίνουν οι τράπεζες.

Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, που μπορεί να γίνει μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις, οι φορολογούμενοι δικαιούνται την έκπτωση 3% καθώς το σχετικό δικαίωμα παρατάθηκε έως το τέλος Αυγούστου.

Μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών και με άτοκες δόσεις μπορούν επίσης να εξοφληθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και λοιπές Βεβαιωμένες Οφειλές εκτός Ρύθμισης, επίσης έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Πιο αναλυτικά,


Οι τρόποι που μπορούμε να εξοφλήσουμε το φόρο εισοδήματος:

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον φόρο εισοδήματος, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε περισσότερες δόσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι μέσω των τραπεζικών συστημάτων μπορούν να προχωρήσουν αν θέλουν, επιλέγοντας τις άτοκες δόσεις που οι τράπεζες προσφέρουν.

Ένας τρίτος τρόπος είναι η χρήση της πάγιας ρύθμισης από την ΑΑΔΕ με τους κωδικούς taxis του κάθε πολίτη. Δηλαδή η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 12 ή έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Το επιτόκιο είναι 4,37 για έως 12 δόσεις και 5,87 για έως 24 δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. 

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση, ενώ κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. 

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.


Ποιοι κερδίζουν 3% έκπτωση

Οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με πιστωτική κάρτα. Ο πολίτης που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα επωφεληθεί της έκπτωσης του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η νέα αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών.