Ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Θέρμη - Γαλάτιστα - Πότε παραδίδεται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Θέρμη - Γαλάτιστα - Πότε παραδίδεται

Έξι μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου παραδίδεται σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Θέρμη – Γαλάτιστα.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Υποδομών η οποία μίλησε στο makthes.gr την περίοδο αυτή εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς οι τελευταίες εργασίες στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου το οποίο βρίσκεται περίπου από τον κόμβο της Λακκιάς έως αυτόν των Βασιλικών. 

Στόχος τόσο του υπουργείου, όσο και του αναδόχου είναι ο δρόμος να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια πηγή, εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει περίπτωση ο αυτοκινητόδρομος να εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως.


Όπως ανέφερε η πηγή του υπουργείου Υποδομών “η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου σχεδόν μισό χρόνο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον του υπουργείου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα”. 

Η ίδια πηγή υπενθυμίζει πως ήδη έχει παραδοθεί πριν από το φετινό καλοκαίρι το λεγόμενο “ορφανό χιλιόμετρο” στην Ποτίδαια το οποίο προκαλούσε τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ταξιδιώτες προς το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ νωρίτερα, τον Δεκέμβριο είχε παραδοθεί δεκαπέντε μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Θέρμη – Γαλάτιστα, μήκους 5 χιλιομέτρων το οποίο αποτελούσε νέα εξ αρχής χάραξη με την οποία παρακάμφθηκε το πιο επικίνδυνο κομμάτι του δρόμου Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. “Αυτές είναι κάποιες μικρές νίκες στην προσπάθεια που κάνουμε να ολοκληρώσουμε έργα τα οποία είχαν μείνει πίσω για χρόνια, όπως είναι και το μετρό και η οδική σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και δείχνουν και το τεράστιο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία”, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Θέρμη- Γαλάτιστα, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, υπογράφηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 με χρόνο παράδοσης τον Μάρτιο του 2023. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η «Εγνατία Οδός ΑΕ» και κατασκευάστρια εταιρεία η «Ιντρακάτ». Ήδη, τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κατασκευαστεί το 50% του φυσικού αντικειμένου που αφορούσε στο τμήμα του έργου μήκους 5 χλμ, από την Αγία Αναστασία έως τη Γαλάτιστα, το οποίο αποτελούσε νέα χάραξη και ήταν και το δυσκολότερο. Αυτό παραδόθηκε σε κυκλοφορία στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη.

Το υπόλοιπο κομμάτι του έργου αφορούσε στις βελτιωτικές παρεμβάσεις (διαπλατύνσεις, κατασκευή νέων κόμβων κ.ο.κ.) επί της υφιστάμενης χάραξης του δρόμου, από την περιοχή της Νέας Ραιδεστού, ώς και περίπου 1,5 χλμ. μετά τα Βασιλικά προς τη Γαλάτιστα. Στο πλαίσιο του έργου, εκτός από τις διαπλατύνσεις, κατασκευάστηκαν και διαμορφώθηκαν οχτώ ισόπεδοι κόμβοι, αναβαθμίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν ορισμένοι κάθετοι δρόμοι προς τον οδικό άξονα, ενώ έγιναν και κάποια συνοδά έργα όπως η κατασκευή νέου υπόγειου αγωγού ομβρίων υδάτων στη Νέα Ραιδεστό καθώς και η κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στα Βασιλικά.


Το έργο θεωρείται μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή καθώς ο αυτοκινητόδρομος εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό μετακινήσεων και έως τώρα περιελάμβανε ένα ρεύμα ανά κατεύθυνση συν το πολύ επικίνδυνο κομμάτι από την Αγία Αναστασία έως τη Γαλάτιστα. Εκτός από τις τοπικές μετακινήσεις εξυπηρετεί και την πρόσβαση προς τη Βόρεια Χαλκιδική, τη Σιθωνία και το Άγιον Όρος.


Μακεδονία
Νίκος Ηλιάδης