Έχετε υπέρταση; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έχετε υπέρταση; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Αυτές είναι μερικές από τις τροφές, που ενώ δεν γνωρίζετε πρέπει να αποφεύγετε, για την μείωση της υπέρτασης.Αν έχετε υπέρταση, ίσως δεν πρέπει απλώς να αφήσετε την αλατιέρα πίσω στο τραπέζι.. αφού σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας (AHA), πάνω από το 70% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα, προσυσκευασμένα και τρόφιμα εστιατορίου. Έτσι μιας και δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το νάτριο από αυτά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές.


Τα «salty six» της υπέρτασης

Η AHA δημιούργησε μια λίστα με τις τροφές που αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο της υπέρτασης, την οποία ονόμασαν «Salty Six» («Τα έξι αλμυρά») και περιλαμβάνει τις έξι πιο επικίνδυνες τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε.

Ψωμί

Το ψωμί αλλά και τα μικρότερα ψωμάκια (rolls) αποτελούν κρυφούς «ενόχους» της υπέρτασης. Αν δείτε τα διατροφικά στοιχεία σε ένα καρβέλι ψωμί σε φέτες, πιθανότατα να περιέχει περίπου 100 έως 200 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου.

Για να θέσετε αυτήν την ποσότητα σε μια προοπτική, η AHA επισημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου στα 2.300 mg την ημέρα, αλλά ιδανικά, θα πρέπει να στοχεύσετε στα 1.500 mg, ειδικά εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ακόμα και αν η περιεκτικότητα φαίνεται μειωμένη, αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσουμε ψωμί ως συνοδευτικό στα κύρια γεύματα της ημέρας, το πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βραδινό. Η πρόσληψη σε νάτριο κατά συνέπεια αυξάνεται εκθετικά.

Πίτσα

Αν και ιδιαίτερα απολαυστική, το ψωμί, το τυρί και η σάλτσα ντομάτας στην πίτσα περιέχουν άφθονες ποσότητες νατρίου. Αλλά τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά.. «αλμυρά» αν προσθέσετε πεπερόνι, επιπλέον τυρί, μανιτάρια.

Έτοιμα σάντουιτς

Τα περισσότερα έτοιμα σάντουιτς είναι γεμάτα με αλάτι που αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί μάλιστα, προειδοποιούν καθώς κάθε φορά που μπορεί να φάτε έξω μπορεί να καταναλώνετε ένα ανθυγιεινό επίπεδο νατρίου, ακόμα και αν πιστεύετε ότι το γεύμα σας είναι ισορροπημένο.

Για αυτό θα ήταν καλύτερο να προετοιμάζετε περισσότερα σπιτικά γεύματα, μειώνοντας τις εξόδους σας για φαγητό.

Αλλαντικά

Η μείωση της κατανάλωσης αλλαντικών όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε γρήγορα την πρόσληψη νατρίου. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε κρέατα χωρίς ωρίμανση και αλλαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή φρέσκα κρέατα όπως το ψητό κοτόπουλο.

Έτοιμες σούπες και λαχανικά

Το μέσο κουτί σούπας περιέχει μεταξύ 1.400 και 1.800 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Ακόμα κι αν τηρήσετε το μέγεθος μερίδας, καταναλώνοντας περίπου μισό φλιτζάνι λαμβάνετε 890 mg αλατιού, μας εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό είναι περισσότερο από το ήμισυ της (συνιστώμενης) πρόσληψης νατρίου με μια μικρή μερίδα μισού φλιτζανιού.

Μια άλλη κονσερβοποιημένη «πηγή» νατρίου που μπορεί να σας εκπλήξει είναι τα κονσερβοποιημένα λαχανικά. Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά έχουν φυτικές ίνες και μέταλλα, αλλά η διαδικασία συντήρησης προσθέτει νάτριο για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Για αυτό είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε προτού να τα καταναλώσετε.

Μπουρίτο και τάκος

Ακόμη και όταν παρασκευάζονται με υγιεινά φασόλια, τα έτοιμα μπουρίτο μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα 1.000 mg νατρίου χάρη στο προστιθέμενο τυρί την σάλτσα αλλά και την τορτίγια.

Αν και δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή σας, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως ψάρια, αβοκάντο, μπανάνες και λαχανικά θα κάνει θαύματα για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του, καταλήγουν οι ειδικοί.

Vita.gr